Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ely-keskus: Talvivaaran kunnostettava kaksi kipsisakan pilaamaa järveä

Kotimaa
 
Heli Saavalainen / HS
Talvivaaran kaivosalueella sijaitseva Ylä-Lumijärvi syyskuussa 2015. Järven pohjaan on kertynyt kipsisakka-allasvuodon pilaamaa sedimenttiä.
Talvivaaran kaivosalueella sijaitseva Ylä-Lumijärvi syyskuussa 2015. Järven pohjaan on kertynyt kipsisakka-allasvuodon pilaamaa sedimenttiä. Kuva: Heli Saavalainen / HS
Tausta

Vuoto pilasi järvet

  Sotkamossa tapahtui kipsisakka-altaan vuoto marraskuussa 2012. Sen seurauksena lähijärviin pääsi haitallisia määriä muun muassa raskasmetalleja.

  Salmisen järvi ja Ylä-Lumijärvi pilaantuivat merkittävästi kipsisakka-altaan vuodon seurauksena.

Kainuun ely-keskus on määrännyt kaivosyhtiö Talvivaara Sotkamon konkurssipesän kunnostamaan kaksi kipsisakka-allasvuodon pilaamaa järveä, Salmisen ja Ylä-Lumijärven.

Tavoitteena on korjata pilaantuminen ja palauttaa kaivoksen lähivesistöt vesistöt mahdollisimman hyvin vuotoa edeltäneeseen tilaan.

Ely-keskuksen mukaan järvet pilaantuivat merkittävästi kipsisakka-altaan vuodon seurauksena, minkä vuoksi haitallinen muutos on korjattava.

Kyseessä on ely-keskuksen mukaan ensimmäinen vesistön merkittävän pilaantumisen korjaamista koskeva päätös Suomessa.

Salmisesta Talvivaaran on johdettava huonolaatuinen alusvesi puhdistettavaksi. Samassa yhteydessä on tehtävä tutkimus pohjasedimenttien haitta-aineista. Ylä-Lumijärvestä on poistettava haitta-aineita sisältävä sedimentti ruoppaamalla ja tarvittaessa johtamalla huonolaatuinen vesi puhdistettavaksi.

Kaivosalueella Sotkamossa tapahtui marraskuussa 2012 kipsisakka-altaan vuoto, jonka seurauksena lähijärviin pääsi haitallisia määriä muun muassa raskasmetalleja.

Lisäksi kaivokselta vesistöihin johdettu vesi oli jo tätä ennen aiheuttanut sulfaattipitoisuuden kohoamisesta johtuvaa kerrostumista lähimmissä vesistöissä.

Ely-keskuksen mukaan merkittävää vesistön pilaantumista on Talvivaaran toiminnan johdosta tapahtunut sekä kaivospiirin alueella että sen ulkopuolella Oulujoen vesistössä ja etelässä Vuoksen vesistön suunnalla.

Pilaantuminen ilmenee ensisijaisesti lähijärvien suolaantumisesta johtuvana kerrostumisena haittailmiöineen sekä sedimentin likaantumisena.

Kainuun ely-keskus päättää myöhemmin muiden merkittävästi pilaantuneiksi katsottujen vesistöjen kunnostamista. Sitä ennen Talvivaaran tulee korvata luonnolle aiheutuvat väliaikaiset menetykset.

Näitä toimenpiteitä ovat Tuhkajoen taimenen säilyttäminen kalankasvatuslaitoksella sekä kalataloudellisen tuoton menetyksen korvaaminen Kivijärvessä ja Kalliojärvessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat