Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satu Nieminen sai lapset takaisin luokseen sijoituksen jälkeen: ”Minä olen ihan hyvä äiti”

Vuosien huostaanoton jälkeen kotiin palaavat lapset, joiden arjesta vanhemmat ovat menettäneet monta vuotta. Suunnilleen kolmannes vanhemmista saa elämänsä kuntoon lasten huostaanoton aikana.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Satu Nieminen sai lapset takaisin luokseen puoli vuotta sitten. Pinja (vas.), Ella ja Oskari palasivat kotiin kesäkuussa. Antti on asunut äitinsä luona koko ajan.
Satu Nieminen sai lapset takaisin luokseen puoli vuotta sitten. Pinja (vas.), Ella ja Oskari palasivat kotiin kesäkuussa. Antti on asunut äitinsä luona koko ajan. Kuva: Petteri Kivimäki

Kesäkuussa Satu Niemisen kotiin tuli nuori nainen, jonka kasvot näyttivät tutuilta, mutta jonka tavat olivat oudot. Niemisen vanhin tytär, 14-vuotias Pinja oli palannut sijaisperheestä takaisin äitinsä luo. Lähtiessään hän oli 9-vuotias, laiha, hevosista innostunut pikkutyttö. Takaisin tuli muotitietoinen teini-ikäinen, joka osaa tehdä lasagnen eikä anna enää äitinsä ostaa itselleen vaatteita. Ne olisivat kuitenkin vääränlaisia.

Satu Nieminen on menettänyt Pinjan ja tämän kahden pikkusisaruksen elämästä yli neljä vuotta. Vaikka hän tapasi lapsia säännöllisesti, nämä elivät arkeaan toisen perheen luona, söivät toisten vanhempien laittamia aamupaloja, kulkivat harrastuksiinsa toisen perheen autolla.

Tämä oli parasta, mitä Nieminen osasi lapsilleen toivoa.

Nieminen pyysi lastensa huostaanottoa itse. Eron jälkeen neljän lapsen hoitaminen yksin, työ, pitkät työmatkat ja omat sairaudet kävivät ylivoimaisiksi.

”Mietin päätöstä kuukausia, kunnes eräänä päivänä tajusin, että tilanne oli mahdoton. Ajattelin, että lasten edun on mentävä oman ikäväni edelle. Kun olin päätökseni tehnyt, marssin pystypäin kunnan sosiaalitoimistoon ja sanoin, että näin ei voi jatkua.”

Pinjalle löytyi sijaisperhe omasta kunnasta alle kuukaudessa. Reilun vuoden päästä sinne muuttivat myös Niemisen esikouluikäiset kaksoset Ella ja Oskari. Keskimmäinen, Antti, jäi äidin kanssa kotiin, kun sijaisperhe ei pystynyt ottamaan vastaan neljää lasta.

Sijaisperheen löytymisestä alkoi Niemisen toipuminen. Voimat alkoivat palata, kun joku muu kantoi vastuun lasten arjesta.

”Lasten sijoitus auttoi minua nousemaan uupumuksesta. Tiesin, että lapsia hoidettiin hyvin ja sain itsekin tukea sijaisperheeltä. Myös toive lasten takaisin saamisesta auttoi nousemaan sängystä ylös aamuisin. Oli onnenpotku, että saimme hyvän sijaisperheen, joka asui lähellä meitä. Sain tavata ja pitää lapsia luonani säännöllisesti.”

Nyt lapset ovat olleet kotona yli puoli vuotta.

”Lasten äidinikävä oli valtava. Heillä on jatkuva tarve tulla viereen ja saada rapsutuksia. Itseäni väsyttää välillä vieläkin niin, että tekisi mieli työntää pää akvaarioon, mutta jaksan silti ja jos joskus en jaksa, tiedän, mistä saan apua.”

Nieminen ei ole ainoa, jota lasten huostaanotto on auttanut. Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Tarja Hiltunen Sininauhaliitosta seurasi väitöskirjaansa varten 12 äidin elämää sen jälkeen kun näiden lapset oli huostaanotettu. Satu Nieminen ei ollut tässä tutkimuksessa mukana.

”Yllätyin siitä, että huostaanotto ei ollut näille äideille maailmanloppu, vaikka aluksi siltä tuntui. Tutkimukseen osallistuneet äidit kuntoutuivat ja saivat muutettua elämäänsä. Osa lähti väkivaltaisesta parisuhteesta, osa hakeutui terapiaan, jotkut pääsivät irti päihteistä. Osasta tuli jopa toisten auttajia”, Hiltunen kertoo.

Ensimmäinen tunne huostaanoton jälkeen on yleensä järkytys ja epäusko. Monella on myös itsemurha-ajatuksia tai -yrityksiä. Miten minulle voi käydä noin? Onko minulta otettu lapset huostaan? Alkujärkytyksessä ja sen jälkeisessä masennuksessa ja toivottomuudessa voi kulua kuukausia, vuosiakin. Aikanaan moni kuitenkin nousee ja alkaa tehdä muutoksia elämäänsä.

Hiltusen mukaan lapsen huostaanotto johti näiden äitien kohdalla hyvään, vaikka siihen saattoi kulua aikaa. Isiä ei tässä tutkimuksessa tutkittu.

”Ennen huostaanottoa näiden äitien elämä oli ollut monin tavoin rajua ja sekaisin. Moni äiti sanoi, että huostaanoton syynä oli päihteet, mutta kun katsoin tarkemmin, taustalta löytyi usein myös väkivaltaa. Monilla oli väkivaltainen puoliso, ja he itsekin olivat olleet väkivaltaisia sekä kumppaneitaan että lapsiaan kohtaan”, Tarja Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan monen äidin ongelmat juonsivat jo kaukaa. Lapsuuskodissa oli saattanut olla alkoholismia, väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Omien lasten huostaanotto pysäytti äidit ja herätti miettimään, mikä on mennyt pieleen.

”Toisia motivoi muutokseen myös toive siitä, että saisi myöhemmin lapset takaisin luokseen. Toiset taas ajattelivat, että kun lapsi on ollut jo pitkään poissa, hänelle olisi parasta jäädä sijaiskotiin. Hekin halusivat silti saada muutoksen omaan elämäänsä, sekä lasten että itsensä takia.

Kaikkien kohdalla huostaanotto ei johda hyvään. Hiltusen omassa tutkimuksessa ei tätä asiaa tutkittu, mutta aiempien tutkimusten perusteella voidaan arvioida, että ehkä kolmannes vanhemmista saa elämänsä kuntoon huostaanoton jälkeen. Osalle taas huostaanotto on kriisi, joka kääntää jo valmiiksi huonosti menneen elämän entistä pahempaan luisuun. Osa näistä vanhemmista ei näe lapsiaan huostaanoton jälkeen enää koskaan.

Hiltunen uskoo, että lastensuojelussa voitaisiin auttaa vielä paljon nykyistä enemmän, jos toimintatapoja muutettaisiin niin, että vanhemmat otettaisiin mukaan suunnittelemaan, miten lapsia ja perhettä voitaisiin parhaiten auttaa. Jos huostaanottoon kuitenkin päädytään, myös vanhemmille tulisi tarjota tukea.

Niemisen perheen kohdalla kävi juuri näin. Tukea annettiin, ja samalla Satu Niemisen kuva itsestään äitinä muuttui jyrkästi.

”Kun vein Pinjan sijaisperheeseen ja katsoin, kun hän huiskutti ikkunasta, tunsin olevani maailman kurjin äiti. Vasta kun monet sanoivat minulle, että minähän olin hyvä äiti, kun järjestin lapseni turvaan ja hyvään hoitoon, tajusin, että niinhän se ehkä sittenkin on. Minä olen ihan hyvä äiti.”

Tarja Hiltusen väitöskirja ”Äitiys, huostaanotto ja voimaantuminen” tarkastetaan lauantaina 12.12.2015 Jyväskylän yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat