Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutusyhtiö usutti hakkerit kimppuunsa

LähiTapiolan järjestämä kisa on tiettävästi ainutlaatuinen Pohjoismaissa.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
B.E.A.T. -ryhmän Niklas Särökaari (vas.) ja Julius Stenros osallistuivat lauantaina LähiTapiolan tietoturvallisuuskisaan. He suorittivat bonustehtävää eli yrittivät murtautua LähiTapiolan asiakaspäätteen käyttöjärjestelmään.
B.E.A.T. -ryhmän Niklas Särökaari (vas.) ja Julius Stenros osallistuivat lauantaina LähiTapiolan tietoturvallisuuskisaan. He suorittivat bonustehtävää eli yrittivät murtautua LähiTapiolan asiakaspäätteen käyttöjärjestelmään. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Hakkeri ei ole krakkeri

 Hakkerilla tarkoitetaan yleensä ihmistä, joka etsii ja käyttää hyväkseen tietojärjestelmien ja -verkkojen haavoittuvuuksia.

 Hakkeri voi myös tarkoittaa innokasta tietokoneharrastajaa.

 Usein termiä hakkeri käytetään kielteisessä merkityksessä ja se sotketaan krakkeriin, joka tarkoittaa tietojärjestelmiin murtautujaa.

 Hakkerikulttuurin asiantuntijoiden mielestä aito hakkeri ei halua tehdä mitään rikollista tai vahingollista murtautumalla tietojärjestelmiin, vaan ainoastaan parantaa tietoturvallisuutta.

Lasisen toimistotornin ruokalassa soi muzak, pöydillä lojuu avattuja pitsalaatikoita ja siellä täällä näkyy läppäreiden ylle kumartuneita päitä. Yhdellä sivustalla istuu raati, joka syöttää pisteitä tulostaululle.

LähiTapiola-finanssiyhtiö järjesti lauantaina viidelle hakkeriryhmälle kilpailun, jossa testattiin henkilöstön käyttöön tulevaa uutta tietojärjestelmää. Tarkoituksena oli etsiä tietoturvaongelmia ympäristöstä, joka muistuttaa aitoa.

Kilpailun alkutilanne jäljitteli tapahtumaa, jossa ulkopuolinen oli jo murtautunut LähiTapiolan luottamuksellisia tietoja sisältävään tietoverkkoon ja saanut käyttöönsä käyttäjätunnukset.

”Onko siellä esimerkiksi sellaista tietoturva-aukkoa, joka mahdollistaisi kaikkien käyttäjätunnusten imuroinnin?” LähiTapiolan tietoturvapäällikkö Leo Niemelä kuvaa tavoitteita.

”Me huomaisimme tämän silloin, kun varastettuja tietoja käytettäisiin jossain muussa tietojärjestelmässämme tai luotaisiin vaikka uusia feikkitunnuksia.”

Yhtiö halusi tapahtumaansa Suomen huippuhakkereita. Kisaan ilmoittautui lopulta vain viisi ryhmää, joista kaikki saivat kutsun. Jotkut yksittäiset hakkerit olivat myös kiinnostuneita, mutta valmis tiimi oli yksi valinnan peruste.

”Tapahtuma on tietääkseni ensimmäinen, joka järjestetään Pohjoismaissa. Moni varmaan mietti, että kannattaako tulla tai riittävätkö omat taidot”, Niemelä sanoo.

Päivän aikana ryhmät raportoivat bugeista eli ohjelmointivirheistä raadille eli Niemelälle ja kolmelle tietoturvayritys F-Securen asiantuntijalle. Lauantaina päivällä hmask-nimisellä tiimillä oli jo 362 pistettä taululla, muiden löydökset olivat yksi tai kaksinumeroisia. Pisteitä annettiin sen perusteella, kuinka vakavan ongelman tiimi oli löytänyt.

Hmask-tiimiin kuuluvat nuoret miehet kertoivat löytäneensä esimerkiksi erityyppisiä tietovuotoja ja aukkoja yksittäisessä tietoturvakontrollissa. Ryhmä oli löytänyt myös yhden nollapäivähaavoittuvuuden eli tietoturva-aukon, johon ei ole vielä korjausta.

”Ei ole valittamista, mutta myös tuuria on ollut mukana”, sanoo yksi ryhmän jäsenistä.

Kilpailujärjestelmän kaltaiseen tilanteeseen voi ryhmän mukaan joutua, jos yritys tai yhteisö ei osaa ostaa ja hallitse palveluketjua. Suomalaista tietoturvan tilan he kuvaavat olevan ”keskimäärin ihan ok, on parantunut huomattavasti”.

Ircissä tavanneet miehet kuvaavat itseään tietoturvaosaajiksi: molemmat ansaitsevat elantonsa tätä kautta, mutta ovat myös intohimoisia harrastajia. He toivottavat yritysten ja hakkereiden yhteistyön tervetulleeksi.

”Jos vaikka ajatellaan Venäjän trollikampanjaa, niin ei voida ajatella, että tietoturva on erillinen laatikko, joka lisätään jälkikäteen. Jokaisen käyttäjän pitäisi ottaa se vakavasti.”

Tiimit toimittavat raportit löydöistään LähiTapiolalle ensi keskiviikkoon mennessä. Jokainen ryhmä saa tuhat euroa osallistumisestaan. Toinen tonni rapsahtaa ryhmälle, joka toimittaa parhaimman raportin, ei sille, joka löysi eniten tai vakavimpia ongelmia.

”Näin korjaamaan päästään heti,” Niemelä perustelee.

Lauantain Hack Day -tapahtuma on jatkoa syyskuussa alkaneelle Bug Bounty -ohjelmalle. Siinä hakkereita kannustetaan etsimään LähiTapiolan ulkoisilta verkkosivuilta ja -palvelusta haavoittuvuuksia, jotka saattaisivat vaarantaa tietoturvan.

Ohjelmassa on löytynyt Niemelän mukaan noin 40 virhettä, jotka on korjattu tai korjataan. Muutama löydetyistä ongelmista on osoittautunut vakaviksi.

”Vakavin niistä ei olisi välttämättä mahdollistanut tietovuotoa, mutta olisi voinut vaarantaa LähiTapiolan asiakastiedot.”

Tämän ongelman löytäjä palkittiin 7 500 eurolla.

Hakkereiden houkutteleminen nettisivujen kimppuun voi olla riski, jos he esimerkiksi raportoivat haavoittuvuuksista sosiaalisessa mediassa. Niemelän mukaan hakkereiden kanssa kannattaa tehdä yhteistyötä, koska he testaavat internetsivuja joka tapauksessa.

Hakkereiden valjastaminen hyötykäyttöön voi myös säästää rahaa, kun yrityksen ei tarvitse palkata tietoturva-asiantuntijoita testaushommiin viikoiksi. Nyt he testaavat palvelun ensin, ja sen jälkeen on hakkereiden vuoro.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat