Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hangossa riidellään kylpylästä – salasivatko virkamiehet kuntalaisilta sopimuksen?

Rakennustyöt alkoivat viime kuussa. Rakentajan ja kaupungin välistä sopimusta käsitellään korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Kylpylän rakennustyöt käynnistyivät viime kuussa. Rakentaminen on viivästynyt valituskierteen takia.
Kylpylän rakennustyöt käynnistyivät viime kuussa. Rakentaminen on viivästynyt valituskierteen takia. Kuva: Sami Kero / HS
Tästä on kyse

Kaupungin paras tontti miljoonalla

  Hjallis Harkimon yritys osti Tehtaanniemen tontin Hangon kaupungilta miljoonalla eurolla 2010. Samalla yritys osti Kuningattarenvuoren tontin. Kaupunki ehti rakentaa alueelle kunnallistekniikan ja asuntoja markkinoitiin, mutta asuntoja ei koskaan rakennettu yrityksen konkurssin vuoksi.

  Yhtiö meni konkurssiin ja sopimus siirtyi Hango Resortsille.

 Yhtiön taustalla on tunnettuja henkilöitä kuten sijoittaja Henrik Kuningas ja Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh.

 Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset rakennusluvasta tänä syksynä. Myös EU:lle jätetty valitus tontin myymisestä ilman kilpailutusta kaatui, koska valittaja ei ollut kilpaileva yritys.

Hanko. Salasivatko virkamiehet kuntalaisilta Hankoon rakennettavaan kylpylään liittyvän toteutusyhteissopimuksen?

Sopimus sisältää puitteet kaupungin ja kylpylän rakentajan Hanko Resortsin välisen yhteistyön toteuttamiselle.

Kyllä salasivat, ainakin Helsingin hallinto-oikeuden lokakuun lopussa antaman päätöksen mukaan. Hallinto-oikeus päätti palauttaa asian Hangon kaupunginhallitukselle oikaisuvaatimuksena käsiteltäväksi, mutta kaupunki valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

”Valittajan mukaan kanslia oli joulukuussa suljettuna, eikä sopimusta voinut käydä katsomassa. Kaupunki on tästä eri mieltä”, kaupunginjohtaja Denis Strandell sanoo.

Asiasta valittanut ammattikalastaja Rolf Nyström muistuttaa, että sopimus jätettiin pöytäkirjan ulkopuolelle ja kansliapäällikkö lähetti sisäisen sähköpostin ilmoittaen, että asia on pidettävä pois julkisuudesta.

Nyström vastustaa muutaman muun aktiivin kanssa hanketta vimmaisesti jo kolmatta vuotta. Nyström perustelee kamppailua kaupungin kuihtumisella.

”Tällä on ihan tarpeeksi taloja, joissa ei ole asukkaita kuin kesäisin. Nyt rakennettavan kylpylän myötä tänne tulee aivan toisenlainen Hanko kuin minkä haluamme jättää lapsillemme”, hän sanoo.

Samalla kun kaupunki riitelee kylpylävastustajien kanssa, koneet ovat työskennelleet kylpylätyömaalla jo toista kuukautta.

”Riita on valittajan ja kaupungin välinen. Sitä ihmettelen, että kun kaupunkiin on haluttu kylpylää vuosikymmeniä ja nyt kun sellainen on tulossa, sitä vastustetaan”, toimitusjohtaja Risto Kyhälä Hanko Resortsista sanoo.

Kaupunkiin on suunniteltu kylpylää ja uimahallia 1990-luvulta asti. Alun perin vierasvenesatamaan läheisyydessä olevalle Tehtaanniemelle piti tulla hyvinvointikeskus sekä hotelli-, kokous- ja kylpylätiloja. Talvikaudella kylpylä olisi toiminut kaupunkilaisten uimahallina.

Uimahalli on kovasti toivottu, sillä nyt lähin löytyy Tammisaaresta asti.

Ensin Harry Harkimon yhtiö teki vuonna 2010 sopimuksen kaupungin kanssa kolmesta tontista, joista yksi oli kylpylän tontti.

Kaupunki ehti rakentaa alueelle kunnallistekniikan ja asuntoja markkinoitiin, mutta asuntoja ei koskaan rakennettu yrityksen konkurssin vuoksi.

Harkimo oli myynyt yrityksen osakkeet kaksi vuotta ennen sen konkurssia.

Sami Kero / HS
Hankolainen Lars-Börje Mattson on tyytyväinen, että tyhjä Tehtaanniemi saadaan vihdoin rakennetuksi tilaksi.
Hankolainen Lars-Börje Mattson on tyytyväinen, että tyhjä Tehtaanniemi saadaan vihdoin rakennetuksi tilaksi.

Sopimus siirtyi vuonna 2013 Hanko Resortsin haltuun. Yhtiön suunnitelmat poikkeavat aiemmista hotelli- ja huoneistohotellisuunnitelmista.

Nyt Tehtaanniemelle rakennetaan korkeatasoinen kylpylä, jonka yksi käyttöosake maksaa 12 500 euroa. Viereen nousee kolme asuinrakennusta, joihin tulee 43 vapaa-ajan asuntoa.

Niemi on kaavoitettu hotelli- tai asuntohotellikäyttötarkoitukseen, ei asuinrakennuksille. Kaupungin ympäristölautakunta kuitenkin hyväksyi rakennusluvan vähäisenä poikkeamana kaavasta, koska asuntojen omistajat voivat vuokrata niitä halutessaan asuntohotellipalvelun kautta. Näin asunnot tulkittiin majoitustiloiksi.

”Ympäristölautakunta teki päätöksen ilman tietoa yhteistoimintasopimuksesta. Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen lautakunnan päätöksestä voi nyt valittaa ja saada mahdollisesti tontille toimenpidekiellon”, Rolf Nyström suunnittelee.

Riitely on saanut jopa hullunkurisia piirteitä. Kun vastustajat keräsivät kylpylää vastaan nimiä keskustan liikkeissä, valtuuston puheenjohtaja Jouko Kavander neuvoi ihmisiä boikotoimaan liikkeitä. Myöhemmin hän kirjoitti paikallislehdessä ehdottaneensa boikottia yksityishenkilönä ja nimitti kehityksen vastustajia ”pupujusseiksi”.

Kaupunginjohtaja Strandell ei usko, että valituskierre muuttaa kaupungin päätöksiä tai pysäyttää kylpylän rakentamista. Vastustajien väitteet esimerkiksi Hangon tunnetun iltatorin lakkauttamisesta tai siitä, ettei kylpylä toimisi talviaikaan kaupunkilaisten uimahallina, ovat vääriä.

”Tällaiset puheet ovat hölynpölyä. Esimerkiksi iltatorin paikkaa mietitään vasta Itäsataman kaavoituksen yhteydessä”, Strandell sanoo.

Hän painottaa, että valtaosa kaupunkilaisista kannattaa hanketta. Mittaustietoa ei kuitenkaan ole.

”Ehkä jotain kertoo se, että nuorisoparlamentin kyselyssä kukaan ei vastustanut hanketta.”

Sami Kero / HS
Markus Fredriksson ei usko, että kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan span uima-altaasta.
Markus Fredriksson ei usko, että kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan span uima-altaasta.

HS:n haastattelemat hankolaiset vaikuttavat olevan tyytyväisiä siihen, että kaupunkiin rakennetaan uutta.

Vapaapäivää haravoiden viettävä Markus Fredriksson iloitsee siitä, että kaupunkiin rakennetaan uutta, mutta ei usko kylpylän vaikuttavan suuresti talouskurimuksessa olevan kaupungin talouteen.

”On myös vaikea kuvitella, että ne, jotka ostavat asunto-osakkeen kovalla rahalla, haluavat sinne kaupunkilaisia uimaan.”

Samoilla linjoilla on Lars-Börje Mattsson, joka on käy uimassa päivittäin meressä Tehtaanniemen uintipaikalla. Hänkin toivoo kaupunkiin uutta henkeä.

”Tontti on seisonut tyhjänä niin pitkään, että on hienoa saada sinne jotain toimintaa.”

Oikaisu 14.12.2015: Jutussa kerrottiin ensin virheellisesti, että Harry Harkimon yritys rakensi Hangon Kuningattarenvuorelle asuntoja. Kaupunki ehti rakentaa alueelle kunnallistekniikan ja asuntoja markkinoitiin, mutta asuntoja ei koskaan rakennettu yrityksen konkurssin vuoksi. Jutussa myös mainittiin, että kylpylää suunnitellut Harry Harkimon yritys teki konkurssiin. Harkimo oli kuitenkin myynyt yrityksen osakkeet kaksi vuotta ennen sen konkurssia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat