Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten huostaanotto auttoi Satu Niemistä – nyt sisarukset ovat olleet kotona yli puoli vuotta

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Satu Niemisen mukaan huostaanotto voi olla hyvä kokemus. Hänellä on neljä lasta, Pinja (vas.), Oskari, Antti ja Ella. Heistä kolme on ollut huostaanotettuina.
Satu Niemisen mukaan huostaanotto voi olla hyvä kokemus. Hänellä on neljä lasta, Pinja (vas.), Oskari, Antti ja Ella. Heistä kolme on ollut huostaanotettuina. Kuva: Petteri Kivimäki

Kesäkuussa Satu Niemisen kotiin tuli nuori nainen, jonka kasvot näyttivät tutuilta, mutta jonka tavat olivat oudot. Niemisen vanhin tytär, 14-vuotias Pinja, oli palannut sijaisperheestä takaisin äitinsä luo.

Lähtiessään Pinja oli 9-vuotias, laiha, hevosista innostunut pikkutyttö. Takaisin tuli muotitietoinen teini-ikäinen, joka osaa tehdä lasagnen eikä anna äitinsä ostaa itselleen vaatteita.

Satu Nieminen on menettänyt Pinjan ja tämän kahden pikkusisaruksen elämästä yli neljä vuotta. Vaikka hän tapasi lapsia säännöllisesti, nämä elivät arkeaan toisen perheen luona.

Tämä oli parasta, mitä Nieminen osasi lapsilleen toivoa.

Nieminen pyysi lastensa huostaanottoa itse. Eron jälkeen neljän lapsen hoitaminen yksin, työ, pitkät työmatkat ja omat sairaudet kävivät ylivoimaisiksi.

”Mietin päätöstä kuukausia, kunnes eräänä päivänä tajusin, että tilanne oli mahdoton. Ajattelin, että lasten edun on mentävä oman ikäväni edelle. Kun olin päätökseni tehnyt, marssin pystypäin kunnan sosiaalitoimistoon ja sanoin, että näin ei voi jatkua.”

Pinjalle löytyi sijaisperhe omasta kunnasta alle kuukaudessa. Runsaan vuoden päästä sinne muuttivat myös Niemisen esikouluikäiset kaksoset Ella ja Oskari. Keskimmäinen, Antti, jäi äidin kanssa kotiin, kun sijaisperhe ei pystynyt ottamaan vastaan neljää lasta.

Sijaisperheen löytymisestä alkoi Niemisen toipuminen. Voimat alkoivat palata, kun joku muu kantoi vastuun lapsista.

”Lasten sijoitus auttoi minua nousemaan uupumuksesta. Tiesin, että lapsia hoidettiin hyvin ja sain itsekin tukea sijaisperheeltä. Toive lasten takaisin saamisesta auttoi nousemaan sängystä ylös aamuisin. Oli onnenpotku, että saimme hyvän sijaisperheen, joka asui lähellä meitä. Sain tavata ja pitää lapsia luonani säännöllisesti.”

Nyt lapset ovat olleet kotona yli puoli vuotta.

”Lasten äidinikävä oli valtava. Heillä on jatkuva tarve tulla viereen ja saada rapsutuksia. Itseäni väsyttää välillä vieläkin niin, että tekisi mieli työntää pää akvaarioon. Jaksan silti ja jos joskus en jaksa, tiedän, mistä saan apua”, Nieminen sanoo.

Nieminen ei ole ainoa, jota lasten huostaanotto on auttanut. Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Tarja Hiltunen Sininauhaliitosta seurasi väitöskirjaansa Äitiys, huostaanotto ja voimaantuminen varten kahdentoista äidin elämää, kun näiden lapset oli huostaanotettu.

Väitöskirja tarkastettiin Jyväskylän yliopistossa eilen lauantaina. Satu Nieminen ei ollut tässä tutkimuksessa mukana.

”Yllätyin siitä, että huostaanotto ei ollut näille äideille maailmanloppu, vaikka aluksi siltä tuntui: äidit kuntoutuivat ja saivat muutettua elämäänsä. Osa lähti väkivaltaisesta parisuhteista, osa hakeutui terapiaan, jotkut pääsivät irti päihteistä. Osasta tuli jopa toisten auttajia”, Hiltunen kertoo.

Ensimmäinen tunne huostaanoton jälkeen on yleensä järkytys ja epäusko, monella on myös itsemurha-ajatuksia tai -yrityksiä. Alkujärkytyksessä ja sen jälkeisessä masennuksessa ja toivottomuudessa voi kulua kuukausia, vuosiakin. Sen jälkeen moni kuitenkin nousee ja tekee muutoksia elämäänsä.

Hiltusen mukaan lapsen huostaanotto johti näiden äitien kohdalla hyvään, vaikka siihen saattoi kulua aikaa.

”Ennen huostaanottoa äitien elämä oli ollut rajua ja sekaisin. Moni äiti sanoi, että huostaanoton syynä olivat päihteet, mutta taustalta löytyi usein myös väkivaltaa. Monilla oli väkivaltainen puoliso ja he itsekin olivat olleet väkivaltaisia kumppaneitaan ja lapsiaan kohtaan.”

Kaikkien kohdalla huostaanotto ei johda hyvään. Aiempien tutkimusten perusteella voidaan arvioida, että noin kolmannes vanhemmista saa elämänsä kuntoon huostaanoton jälkeen.

Osalla taas huostaanotto on kriisi, joka kääntää elämän entistä pahempaan luisuun. Osa ei näe lapsiaan huostaanoton jälkeen enää koskaan.

Hiltunen uskoo, että lastensuojelussa voitaisiin auttaa nykyistä enemmän, jos toimintatapoja muutettaisiin niin, että vanhemmat otettaisiin mukaan suunnittelemaan, miten lapsia ja perhettä voitaisiin parhaiten auttaa.

Jos huostaanottoon kuitenkin päädytään, myös vanhemmille tulisi tarjota tukea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat