Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elyt ja avit häviävät kartalta – ministeri Lauri Tarasti listaa uusien itsehallintoalueiden tehtävät

Tarastin työ on tarkentaa hallituksen linjauksia. Aikataulu on tiukka. Valmista pitäisi olla jo tammikuun lopulla.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Ministeri Lauri Tarastilla on jälleen uusi tehtävä, itsehallintoalueiden valmistelu. Maaliskuussa päättyi edellinen, kun Tarasti ryhmineen sai valmiiksi raporttinsa ympäristöhallinnon sujuvoittamisesta. Raportin otti vastaan silloinen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (vas., kok). Mukana luovutustilaisuudessa oli myös ministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.
Ministeri Lauri Tarastilla on jälleen uusi tehtävä, itsehallintoalueiden valmistelu. Maaliskuussa päättyi edellinen, kun Tarasti ryhmineen sai valmiiksi raporttinsa ympäristöhallinnon sujuvoittamisesta. Raportin otti vastaan silloinen ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (vas., kok). Mukana luovutustilaisuudessa oli myös ministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Itsehallintoalueet

 Uusien itsehallintoalueiden pitäisi aloittaa vuoden 2019 alussa. Niitä on 18 eli saman verran kuin

maakuntia.

 Alueiden tärkein tehtävä on sosiaali- ja terveydenhuolto, mutta niille osoitetaan myös paljon muita tehtäviä.

 Osaa tehtävistä voidaan hoitaa alueiden yhteistyönä tai yhtä aluetta laajemmalla alueella.

 On myös mahdollista, että joitakin aluehallinnon ja alueellisesti hoidetuista tehtävistä siirtyy kokonaan tai osittain kunnille.

Valtavan itsehallintoalueuudistuksen valmistelu on jo vauhdissa. Ministeri Lauri Tarasti aloitti alkuviikolla hallituksen suurhankkeen selvityshenkilönä. Häneltä odotetaan tarkkaa listausta siitä, mitä tehtäviä maakuntien pohjalle perustettaville itsehallintoalueille siirretään sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi.

Tarastia pidetään sopivan neutraalina ja asiantuntevana henkilönä setvimään suuria poliittisia intohimoja herättävää hanketta.

Hallitus pääsi marraskuussa sopuun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen askelmerkeistä ja ”monitoimialaisten” itsehallintoalueiden perustamisesta.

Hallitus linjasi, että itsehallintoalueille osoitetaan pelastustoimen ja maakuntien liittojen tehtävät, ely-keskusten alueiden ja elinkeinoelämän kehittämistehtävät sekä mahdollisesti myös ympäristöterveydenhuolto.

Tarasti selvittää hallituksen linjausta yksityiskohtaisemmin, mitkä valtion aluehallinnon tehtävät pitäisi siirtää itsehallintoalueille.

”Häneltä odotetaan näkemystä myös siitä, miten jäljelle jäävät valtion tehtävät järjestetään”, selventää uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Kun 190 ylikunnallista ja valtion organisaatiota puretaan ja korvataan 18 itsehallintoalueella, koko maa voi olla sekaisin.

Artikkeliin liittyvät

”Vanhojen organisaatioiden purkaminen on aina ollut hankalaa. Myös aluejaot eri tehtävissä ovat nykyään hyvin sekavia. Miten saadaan aikaan järkeviä tehtäväkokonaisuuksia, jotka antavat synergiaetuja”, pohtii Pöysti.

Tarastilta odotetaan myös kiteytystä siitä, miten tehtävät määriteltäisiin itsehallintolakiin.

Hän antaa raporttinsa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk) ja Pöystille viimeistään 22. tammikuuta.

Aikataulu on tiukka, muttei Pöystin mielestä mahdoton, koska vanhat pohjatyöt ovat käyttökelpoisia. ”Ne pitää käydä ensin läpi. Ihan tyhjän päältä Tarasti ei aloita.”

Helpoin kohde Pöystin mukaan on pelastustoimi, jonka järjestelyt on jo aloitettu sisäasiainministeriössä. Jo nyt kuntien pitää järjestää yhteistyössä pelastustoimi. Alueellisia pelastuslaitoksia on yli 20.

”Ehkä joitakin hälytyskeskustyyppisiä tehtäviä keskitetään”, Pöysti sanoo.

Ely-keskuksia eli elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksia on 15 eli vähemmän kuin itsehallintoalueita. Ely-keskukset jyrätään uudistuksessa. Pöystin mukaan tarkoituksena on, että ”runsaasti harkintavaltaa” sisältävät tehtävät siirtyisivät itsehallintoalueille.

Ely-keskukset valmistelevat myös innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoituspäätöksiä. Tarkoituksena on, että lopulliset rahoituspäätökset tehdään jatkossakin Tekesin pääkonttorissa.

Maakuntien liittojen purkaminen on myös edessä. Sitä pulmallisempaa on ratkaista kuuden aluehallintoviraston eli avien kohtalo. Niistäkään jää tuskin mitään jäljelle.

Ympäristöterveydenhuolto hoidetaan nykyään kunnissa, mutta se pitäisi siirtää itsehallintoalueiden vastuulle. Ympäristöterveydenhuoltoa valvovat nykyään sekä avit että elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Päällekkäistä valvovaa tahoa ei jatkossa voisi olla.

Korjaus 13. joulukuuta klo 18.22: Itä- ja Länsi-Uusimaa olivat vaihtaneet paikkaa pelastuslaitosten kartassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat