Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin ammattikoulut ja lukiot vastedes kuuluvat?

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Netta Honkala, 16, aikoo suorittaa lukion, ylioppilastutkinnon ja lähihoitajan tutkinnon Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ammattiopistossa ja Schildtin lukiossa, jotka sijaitsevat osin samalla kampuksella.
Netta Honkala, 16, aikoo suorittaa lukion, ylioppilastutkinnon ja lähihoitajan tutkinnon Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ammattiopistossa ja Schildtin lukiossa, jotka sijaitsevat osin samalla kampuksella. Kuva: Petteri Kivimäki
Fakta

Koulutuksenjärjestäjät

 Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjiä on 130, joista 85 yksityisiä, 34 kuntayhtymiä, 10 kuntia ja yksi valtio.

 Lukiokoulutuksen järjestäjiä on 278, joista 225 kuntia, 36 yksityisiä, 6 kuntayhtymiä, 3 on valtion ja 8 yliopistoja.

Kuntayhtymien on määrä kadota kartalta vuonna 2019 uusien itsehallintoalueiden tieltä, mutta täysin auki on, mihin toisen asteen koulutus eli ammattikoulut ja lukiot vastedes kuuluvat.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on Suomen suurin ja järjestää ammatti- ja lukiokoulutuksen lisäksi myös aikuiskoulutusta yhteensä 22 000 opiskelijalle.

”Mehän olemme koulutuksen ammattilaisia. Iso riski on, ettemme pärjäisi rahoituksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa, jos toisen asteen koulutus siirtyisi kaavamaisesti itsehallintoalueelle”, arvioi Jyväskylän koulutuskuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski.

Koulutuksen järjestäjät pitävät tärkeänä, että rahoitus tulee vastakin ”yhdestä tuutista” eli suoraan valtiolta ilman maakuntavaltuuston kaltaista väliporrasta. Siirron myötä valtiolta menisi myös valta ohjata erikoiskoulutusten tarjontaa, mikä ei ehkä olisi hyväksi elinkeinoelämän kannalta. Luvan koulutuksen järjestämiseen antaa opetusministeriö.

Saarikosken mukaan toisen asteen koulutus on yksi kokonaisuus, vaikka tähän mennessä on puhuttu lähinnä vain ammattikoulutuksen siirrosta itsehallintoalueille.

Hallitus ei ole linjannut vielä mitään toisen asteen koulutuksen hallinnonmuutoksesta. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on luvannut, että nykyinen monipuolinen koulutuksen järjestäjien kenttä säilyy tämän vaalikauden.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjistä noin 70 prosenttia on yksityisiä, kuten yhdistyksiä tai säätiöitä, joiden kouluista osa on pieniä erikoiskouluja. Suurimpia opiskelijamäärät ovat kuntayhtymien oppilaitoksissa.

Lukiokoulutuksen järjestäjistä vain 13 prosenttia on yksityisiä, ja valtaosa lukioista on kuntien omistamia ja ylläpitämiä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk) mukaan eri alueilla voisi olla erilaisia ratkaisuja: ”On turvattava kattava lukioverkko. Lukioilla ja yläkouluilla on paljon yhteisiä opettajia suuressa osassa kuntia. Pidän myös mahdollisena, että tulevaisuudessa lukiokoulutusta järjestetään enemmän yhdessä ammatillisen koulutuksen järjestäjän kanssa.”

Vehviläisen mukaan ammatillisen koulutuksen siirtoa itsehallintoalueille arvioidaan osana selvitysmiehen työtä, ja hallitus linjaa asiaa talvella.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on ehdottanut, että ainakin ammatillinen koulutus olisi syytä järjestää voittoa tavoittelemattomissa osakeyhtiöissä, joita jo osa ammatillisen koulutuksen järjestäjistä onkin, esimerkkeinä Aitoon emäntäkoulu ja Hevosopisto. Sivistystyönantajien mukaan ammattikoulut ja lukiot tulisi yksityistää.

Ammattikorkeakoulujen yhtiöittämisestä väittelevän lehtori Jukka Linnan mielestä osuuskunta sopisi osakeyhtiötä paremmin järjestämään koulutusta, koska se on demokraattisempi eikä perustu osakkeiden omistukseen vaan jäsenyyteen.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymään kuuluvan Schildtin lukion rehtori Ari Pokka pitää myös kuntayhtymää ”erittäin massiivisena organisaationa” järjestämään toisen asteen koulutusta, mikä on Pokan mukaan melko yksinkertainen tehtävä.

Toisaalta hän epäilee, ovatko kunnatkaan synkässä taloustilanteessa tarpeeksi vahvoja lukioiden ylläpitäjiä. Valtion roolia rahoituksen varmistajana tulisi Pokan mukaan vahvistaa.

Etenkin ammatillisella koulutuksella on vielä edessään kovat säästöt ja rahoitusuudistus, joka korostaa tuloksellisuutta.

Käytännössä niin ammattikoulujen kuin lukioidenkin määrä vähenee eli kouluverkko harvenee yhdistymisten myötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat