Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio ja ay-väki pelkäävät VR:n pilkkomista

Kotimaa
 
Martta Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Valtion omistaman VR:n toimintojen tulevaa mylläystä odotetaan nyt pelonsekaisin tuntein.

Uusista rankoista säästöpäätöksistä, jotka rankaisisivat varsinkin maakuntia, puhuttiin vilkkaasti kuluneella viikolla niin eduskunnan käytävillä kuin ay-liikkeen puolellakin.

Epävirallisten tietojen mukaan VR suunnittelisi junavuorojen supistamisia sellaisilla reiteillä, joissa junien kulku nopeutuu. Mitään varmistusta HS ei tällaiselle suunnitelmalle saanut.

Raideammattilaiset JHL:n puheenjohtaja Vesa Mauriala maalaili blogissaan keskiviikkona VR:lle hyvin synkkiä näkymiä.

Hänen mukaansa on mahdollista, että VR pilkotaan nykyistä useampiin yksiköihin ja mahdollisesti yhtiöihinkin.

Pilkkomispuheita on kuultu viime aikoina eduskunnassakin.

Erityisesti suurin oppositiopuolue Sdp on ollut asiassa aktiivinen.

Sdp:n kansanedustaja ja VR:n hallintoneuvoston jäsen Lauri Ihalainen kysyikin lauantaina, onko liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) tavoitteena pilkkoa VR.

Ihalainen sanoi tiedotteessaan, että uhkana on, että vilkkaita, kannattavia reittejä ja hiljaisempia, kannattamattomia yhdistellään paketeiksi, joiden liikennöintioikeuksista kilpaillaan.

”Suomeksi tämä tarkoittaisi sitä, että kilpailu ei kohdistuisi vain nykyisille ostoreiteille, vaan koko nykyinen junien kaukoliikenne pilkottaisiin ja avattaisiin kilpailulle”, Ihalainen selitti.

Ihalaisen mukaan Britanniassa valtion junayhtiön pilkkomisesta ei saatu tavoiteltuja hyötyjä.

Hän peräänkuulutti hallitus- ja oppositiorajat ylittävää avointa keskustelua ja huolellista valmistelua rautateiden tulevaisuudesta.

Kun VR:n henkilöliikenne avataan kilpailulle, VR:n pitää antaa oma kalustonsa mahdollisen kilpailijan käyttöön. Tämä johtuu Suomen omasta raideleveydestä.

Henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamista helpottaisi se, että kalusto saadaan mahdollisimman pian yksityisten toimijoiden eli VR:n kilpailijoiden käyttöön. Tästä Berner on tiettävästi neuvotellut VR:n johdon kanssa.

VR voisi vuokrata kalustoa muille. Yksi vaihtoehto on perustaa erillinen kalustoyhtiö. Jos näin tehtäisiin, olisi tietysti mahdollista, että valtio myisi sen.

”Tie aukeaa myös keskustelulle yhtiöiden omistuksesta”, ay-demari Maurialakin muistutti blogissaan.

Yksi iso pulma kilpailun vapautumisessa on se, että kunnolliset henkilöliikennemarkkinat sijoittuvat Tampereen eteläpuolelle.

Jos kilpailijat tulevat ”kermankuorijoiksi”, kuten kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on varoitellut, VR ansaitsisi vilkkaimmilta reiteiltä entistä vähemmän.

Sitten VR ei pystyisi maksamaan valtion kassaan yhtä paljon osinkoja kuin nykyään. Osinkorahoilla on käytännössä kustannettu myös ratatöitä sekä myös sitä liikennettä, joka on pääosin ruuhka-Suomen ulkopuolella.

Millä maakuntien liikenne rahoitetaan tulevaisuudessa?

Oppositio kovisteli Berneriä junaliikenteen leikkauksista ja tulevasta kilpailusta henkilöjunaliikenteessä marraskuussa liikennepolitiikkaa koskevan välikysymyksen yhteydessä.

Syyskuussa liikenne- ja viestintäministeriö ja VR julkaisivat ehdotuksen ostoliikenteen noin 15 miljoonan euron leikkauksesta. Myöhemmin hallitus ilmoitti, että henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamista kiirehditään.

Ostoliikenteen leikkauksen seurauksena junaliikenne loppuisi ensi maaliskuussa usealla rataosuudella kokonaan ja vähenee muualla.

Berner ilmoitti kuitenkin välikysymyskeskustelussa, että velvoiteratkaisuja jatketaan ensi vuoden loppuun asti. Junavuoroja kuitenkin karsitaan.

Koska VR ei vieläkään tiedä, miten liikenne- ja viestintäministeriö aikoo toimia, VR joutuu siirtämään yt-neuvotteluiden takarajaa ensi vuoden puolelle.

Veturinkuljettajana pitkään työskennellyt kansanedustaja Harry Wallin (sd) kuvailee junaliikenteen tilannetta hyvin sekavaksi. Hän harmittelee, ettei ole kysynyt Berneriltä, onko tämä tietoinen siitä, että VR supistaisi lisää liikennettä keväällä.

Wallin ihmettelee, miksi maakuntia rangaistaan nykyisen hallituksen aikana. ”Kyllä tämä on keskustalaisillekin hankalaa”, hän viittaa maakuntien kansanedustajiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat