Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkiläinen löysi hevosen saarestaan – laivattiin traktorinkuljetuslautalla turvaan

Kotimaa
 

Jalkavaivasta kärsinyt hevonen oli viety 28. marraskuuta ylläpitoon henkilölle, joka on sittemmin kadonnut.

Lohjalainen mökkiläinen lie hämmästynyt perin pohjin, kun hän lauantaina havaitsi hevosen mökillään. Hän ei tietääkseen itse omistanut hevosta, joten hän otti yhteyttä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokseen.

Torinhevonen Normen oli ollut kadoksissa jo jonkin aikaa. Omistaja oli jättänyt hevosen ylläpitäjälle, mutta tämä ei ollut hoitanut hommaansa kovinkaan esimerkillisesti. Viime torstaina hevonen oli havaittu kadonneeksi.

”Se on tällainen hevonen millä hypätään. Omistaja ja hänen tuttaviaan oli etsimässä sitä. Se, kenelle omistaja oli hevosen vienyt hoitoon, oli jättänyt hevoset ja lähtenyt”, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystyksestä kerrottiin sunnuntaina.

Katoamisajankohdasta tosin on kahtalaista tietoa. Hevosurheilu.fi-sivuston mukaan jalkavaivasta kärsinyt hevonen oli viety 28. marraskuuta ylläpitoon henkilölle, joka on sittemmin kadonnut. Ennen katoamistaan tämä oli kertonut hevosen karanneen jo tiistaina.

Karannut hevonen oli uinut parinsadan metrin matkan karkauspaikastaan Lohjansaaren viereiseen Härkäsaareen. Hevosurheilu.fi-sivuston mukaan se oli löydettäessä hyväkuntoinen.

”Ollaan turvallisesti kotimatkalla”, hevosen omistajan edustaja kommentoi sivulla. ”Hevonen on elossa.”

Jutun sivulle kirjoittaneen kuhmoislaisen talliyrittäjän Miia Lahtisen mukaan elossa oleminen ei ole mitenkään itsestään selvyys.

”Se on hyvin tyypillistä hevospiireissä. Vähän vaivainen hevonen jätetään ylläpitäjälle. Ne eivät välttämättä osaa pitää niitä”, Lahtinen kertoo.

Lahtisen mukaan Normen on ollut esteratsastushevonen. Se on kuitenkin saanut nilkkavamman, eikä enää suoriudu hyppimisestä.

”Se on esteratsu. Mutta sillä on jännevamma. Usein senkin jälkeen hevoset voivat tehdä vielä helppoa ratsastuskoulutyötä tai niitä pidetään harrastusmielessä”, Miia Lahtinen kertoi.

”Se on hevosalan ongelma. Kun hevonen saa vamman, sen arvo pienenee. Vammaisia hevosia saa todella edullisesti. Hevosista ei teuraana makseta oikein mitään. Kaksisataa euroa ehkä.”

Suomessa on Lahtisen mukaan neljä varsinaista hevosteurastamoa. Perusteurastamot eivät mielellään ota hevosia. Ne ovat vaikeasti hallittavia ja liian isoja teurastamojen linjoille.

”Kuitenkin hevosen liha on todella kallista”, Lahtinen ihmetteli.

Hevosen pelastaminen saaresta oli iso operaatio, johon osallistui Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan kymmenisen ihmistä. Pelastuslaitoksen mukaan paikallinen urakoitsija antoi oman traktorinkuljetuslauttansa palokunnan käyttöön.

Lautalle siirrettiin hevosen omistajan tuoma hevostenkuljetusvaunu, joka sidottiin kiinni lauttaan. Omistaja houkutteli hevosen vaunuun ruuan avulla. Lautta kuljetettiin varovasti noin puolessa tunnissa mantereelle, jossa omistaja otti trailerin hinaukseensa ja lähti kotimatkalle, pelastuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Hevosen katoaminen on vakava asia. Eläin oli löydettäessä hyvässä kunnossa, mutta sen on täytynyt olla peloissaan jouduttuaan omille teilleen tuntemattomiin maisemiin.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksesta ei sunnuntaina osattu kertoa, onko tapauksesta tehty rikosilmoitusta. Kyseessä saattaa kuitenkin päivystäjän mukaan olla eläinsuojelurikos.

”Hevonen Suomen luonnossa joulukuussa”, kiteytti talliyrittäjä Miia Lahtinen. ”Toisaalta onko se rikos, jos sulta pääsee eläin karkuun”, hän mietti.

Normenin kaltaiset torinhevoset voivat elää noin 25-vuotiaiksi. Normenilla itsellään on Lahtisen arvion mukaan ikää noin 15–20 vuotta eli elämää vielä paljon jäljellä.

”Parasta olisi, kun niille työuran jälkeen löydettäisiin jokin tehtävä, etteivät ne ole vain pihankoristeena”, Lahtinen toivoi.

Helsingin Sanomat ei sunnuntaina tavoittanut Normenin omistajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat