Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskusten turvallisuus arvioidaan kiireellisesti – ”Ihmiset eivät ymmärrä tekevänsä vakavia rikoksia”

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksessa marraskuussa.
Turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksessa marraskuussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden majoitustilat tai sellaisiksi suunnitellut rakennukset ovat olleet vaarassa syksyn aikana useita kertoja. Tilojen turvallisuutta ja toiminnallisuutta selvittää nyt hallinnon työryhmä, mutta Suomen Punainen Risti on tarkastellut omia tilojaan jo pidempään. ”On valitettavaa, etteivät ihmiset ymmärrä tekevänsä vakavia rikoksia”, sanoo SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Suomen viranomaiset arvioivat vastaanottokeskusten ja hätämajoitustilojen turvallisuuden. Turvallisuus arvioidaan osana kokonaisuutta, jossa koko vastaanottokeskusten ja hätämajoitusyksiköiden verkoston toimivuus selvitetään.

Arviointi johtopäätöksineen kuuluu hallituksen turvapaikkapoliittiseen toimenpideohjelmaan, joka julkistettiin viime viikolla.

”Huomioimme vastaanottokeskuksia perustettaessa myös turvallisuustekijät ja viranomaisresurssit siten, että turvallisuuspalvelut ovat riittävällä tasolla”, ohjelmassa lukee. Myös vastaanottokeskusten valvontaa tullaan tehostamaan.

HS:n saamien tietojen mukaan arvioinnista vastaavat Maahanmuuttovirasto ja Poliisihallitus. Arvioinnit tehdään joulu-tammikuun aikana.

Viimeksi lauantain vastaisena yönä Asikkalassa sijaitseva tuleva vastaanottokeskus yritettiin polttaa. Torstain vastaisena yönä Tampereella sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa syttyi tulipalo, jota pakeni 80 ihmistä. Lauantai-iltana pahoinpideltiin Kangasalla turvapaikanhakija, joka oli matkalla Kaivannon vastaanottokeskuksesta grillikioskille.

”Poliisi tutkii kaikki tuhotyöt korkealla selvittämisintressillä, koska teoilla vaarannetaan ihmisten henkeä ja terveyttä. Törkeän tuhotyön rangaistusminimi on vähintään kaksi vuotta vankeutta ja rangaistusmaksimi 10 vuotta, joten kyse on erittäin vakavasta rikoksesta”, sanoo Arto Hankilanoja Poliisihallituksesta.

”Hätämajoitusyksiköiden ja vastaanottokeskusten sisäinen järjestys ja turvallisuus tulisi saada sille tasolle, että kun poliisi saa hälytystehtävän yksikköön, sen ei tarvitse vaarantaa omaa työturvallisuuttaan tehtävän hoitamisessa. Poliisi on joutunut tilanteisiin, jotka se on kokenut uhkaaviksi”, Hankilanoja toteaa.

Vaikka hallituksen ohjelmaan kirjaus turvallisuusarvioinnista on saatu vasta nyt, Suomen Punainen Risti aloitti oman arviointityönsä jo syksyllä. SPR vastaa noin sadan vastaanottokeskuksen ja majoitusyksikön toiminnasta ympäri Suomea.

Markus Jokela
Spr:n kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi. Kuva on vuodelta 2013.
Spr:n kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi. Kuva on vuodelta 2013.

”SPR toimii saman toimintaperiaatteen mukaan ympäri maailmaa”, kertoo kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

”Aloitamme aina nopeasti, ja syksyllä joitakin yksiköitä perustettiin Suomessakin vain tuntien varoitusajalla. Päätimme jo syksyllä, että muutostarpeita ryhdytään arvioimaan heti, kun vain on aikaa. Ensi hetken kiireessä tehdyt ratkaisut eivät aina ehkä ole niitä parhaita.”

SPR selvittää parannustarpeita niin kiinteistöjen, majoitustilojen, ruokaloiden kuin turvallisuudenkin osalta. Löövin mukaan selvitystyötä tekee muutama arviointiryhmä.

”Olemme joutuneet änkeämään ihmisiä ahtaisiin tiloihin.”

Ahtaus vaikuttaa paitsi tilojen toimivuuteen, myös turvapaikanhakijoiden viihtyvyyteen. Esimerkiksi Saksassa ahtaus, etuilu ruokajonossa ja irakilaisten ja syyrialaisten väliset jännitteet ovat johtaneet joukkotappeluihin turvapaikanhakijoiden majoituskeskuksissa.

”Me selvitämme, voiko hätämajoitustiloja muuttaa vastaanottokeskuksiksi”, sanoo Löövi. ”Jos ei voi, ihmisiä siirretään. He tosin liikkuvat itsekin.”

Sen jälkeen, kun SPR ryhtyi omatoimisesti selvittämään tilojensa toimivuutta, turvapaikanhakijoiden turvallisuustilanne vaikuttaa heikentyneen. Tuhopolttoja tai niiden yrityksiä on ollut viikon aikana jo kaksi. Tahti vaikuttaisi kiihtyneen loppusyksyn aikana.

Hallinnoimiinsa vastaanottokeskuksiin Spr on lisännyt kameravalvonnan ja vartiointia. Vartiointi toteutetaan ostopalveluna eri vartiointiliikkeiltä.

”On valitettavaa, etteivät ihmiset ymmärrä tekevänsä vakavia rikoksia”, Kalle Löövi toteaa tuhopoltoista ja niiden yrityksistä.

”On erittäin vaarallista, jos tällainen rikos toteutuu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat