Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukeltajat pääsivät saksalaisten upottamaan miinalaiva Louheen

Jarmo Huhtanen HS
Fakta

Louhi oli alun perin venäläinen sotalaiva

 Louhi valmistui Venäjällä vuonna 1916.

 Aluksen venäläinen nimi oli Voin. Suomen laivastossa se sai nimen M-1, joka tuli sanoista miinalaiva 1. Louheksi alus nimettiin 1936.

 Uppouma 776 tonnia.

 Pituus 50 metriä.

 Nopeus 12 solmua.

 Voimanlähteenä 800 hevosvoiman höyrykone.

 Miehistöä 41.

 Aseistus: kaksi 75 mm tykkiä, kaksi 40 mm tykkiä, yksi 20 mm tykki, neljäkymmentä miinaa.

Lähde: Leijonalippu merellä, toim. Visa Auvinen

”Ensimmäinen havainto on aina jännittävä”, sanoo Petri Härmä. Se kertoo, ovatko sukeltajat oikeassa paikassa ja oikeassa kohteessa.

”Kun ensimmäinen valokeilaan tullut havainto oli 40-millinen Vickers-tykki, siitä ymmärsi heti, että olimme oikeassa paikassa.”

Härmä kuuluu Laivaston sukeltajakiltaan, ja oikea kohde oli miinalaiva Louhi. Killan jäsenet saivat viime keväänä luvan sukeltaa tutkimaan hylkyä, joka on yhdentoista suomalaisen merisotilaan hauta.

Saksalainen sukellusvene upotti Louhen Lapin sodan aikana torpedolla tammikuussa 1945. Uppoamispaikka on noin 7,5 meripeninkulman päässä Russarön majakasta.

70 vuotta tapahtuman jälkeen sotilassukeltajien yhdistys halusi kunnioittaa kaatuneiden muistoa muistosukelluksella. Se toteutui toukokuussa, jolloin hylyllä kävi viikonlopun aikana yhdeksän killan sukeltajaa.

Killassa on noin 230 jäsentä, jotka ovat käyneet Puolustusvoimien järjestämän sukeltajakurssin.

Louhen hylky oli kateissa vuosikymmeniä. Ryhmä sotahylkyjen tutkijoita löysi sen vuonna 2004.

Löytämisen jälkeen hylyllä on käyty ainoastaan muutamia kertoja. Sille sukeltaminen vaatii Sotamuseon luvan ja Merivoimien esikunnan suosituksen. Luvat ovat äärimmäisen tiukassa, koska Louhi on hautapaikka.

”Siellä on tehty sukelluksia yhden käden sormilla laskettava määrä. Kaikki, jotka ovat siellä sukeltaneet, ovat kunnioittaneet kohdetta. Kaikki on todella koskematonta. Alus on sellainen, kuin se oli uppoamisen jälkeen”, Härmä kertoo.

Antti Iskala
Aluksen komentosillalla ruorin ja kompassijalan puu- ja messinkiosat ovat säilyneet hyvin. Hyvässä kunnossa ovat myös ikkunaventtiilit.
Aluksen komentosillalla ruorin ja kompassijalan puu- ja messinkiosat ovat säilyneet hyvin. Hyvässä kunnossa ovat myös ikkunaventtiilit.

Sukeltajat viipyivät hylyllä useimmiten noin 20–30 minuuttia kerrallaan, vaikka keskimääräinen sukellusaika oli tunnista puoleentoista.

Vesi oli pinnassa ja pohjassa kirkasta. Välissä oli sakkakerros. Vaakasuuntaan hylyn luona oli näkyvyyttä noin 5–6 metriä.

”Se riittää sukeltamisen kannalta mainiosti. Kaikki kohteet hahmottaa, ja pystyy liikkumaan tunnustelematta”, Härmä kertoo.

Sukelluksen jälkeen kiltalaisia puhutti erityisesti kaksi asiaa.

”Ensimmäinen oli se, miten hyvin kaikki on säilynyt. Pikkuisen putsausta, ja voisi kuvitella, että se on uponnut eilen. Kaikki detaljit ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin.”

”Kun kurkistaa sisään hytteihin, niin lipastot ja puuosat ovat säilyneet hyvin. Kaikki messinkiosat ovat hämmästyttävän hienossa kunnossa.”

Antti Iskala
Konekäskynvälitin eli telegrammi on pudonnut jalustansa päältä ja jäänyt roikkumaan kettinkiensä varaan.
Konekäskynvälitin eli telegrammi on pudonnut jalustansa päältä ja jäänyt roikkumaan kettinkiensä varaan.

Toinen kiltalaisia hämmästyttänyt asia oli se, miten pahaa tuhoa torpedoräjähdys oli saanut aikaan aluksen perässä.

”Rauta on aika nöyrää, kun siihen laitetaan tarpeeksi paukkua alle”, Härmä sanoo.

”Perässä kansi on romahtanut ja painunut alas. Konehuoneesta keulaan päin kansi on ehjä.”

Louhi makaa kovalla hiekkapohjalla vaakasuorassa kölillään. Laivan kaikki teräsrakenteet ja -laipiot ovat ruosteen peitossa.

Varsinainen räjähdyspaikka on noin sadan metrin päässä hylystä. Sen matkan Louhi ehti kulkea ennen pohjaan vaipumistaan.

Hylyssä on yhä näkyvissä ammuksia ja räjähteitä. Lähes kaikki sukeltajaryhmän jäsenet ovat saaneet varusmiespalveluksensa aikana raivaajakoulutuksen, joten ampumatarvikkeet olivat heille tuttuja.

”Molemmat aluksen Vickers-tykit ovat vielä ihan sijoillaan. Näkinkenkää kasvaa kaikissa rakenteissa”, Härmä kuvaa näkyä.

Suomen itsenäistyessä Louhi oli vastaperustetun laivaston suurin alus, joka tunnettiin lempinimellä Mökkönen. Se oli miinanlaskija, mutta toimi myös emä- ja tukilaivana muille aluksille kuten sukellusveneille.

Upotettaessa 12. tammikuuta Louhi oli juuri laskenut miinalaiva Ruotsinsalmen kanssa Hangon eteläpuolelle yhteensä 160 miinaa. Miinakentän nimi oli Vantaa 3, ja myöhemmin siihen tuhoutui kaksi saksalaista sukellusvenettä.

Louhi ja Ruotsinsalmi olivat urakkansa jälkeen jo matkalla kotiin, kun Louhen peräosassa tapahtui erittäin voimakas räjähdys.

Kello oli 12.50. Aluksen perä nousi, ja keulakannelle pääsi vettä. Louhi upposi kahdessa minuutissa.

Suurin osa miehistöstä onnistuttiin pelastamaan Ruotsinsalmeen sekä laivoja suojaamassa olleisiin suomalaisiin ja venäläisiin vartioveneisiin.

Louhen räjähdyksen syy oli vuosikymmeniä arvoitus. Yleisimmin uskottiin, että sen alla oli räjähtänyt tuntematon merimiina.

2000-luvulla arkistotutkimukset paljastivat, että todennäköinen upottaja oli saksalaisen U-370-sukellusveneen ampuma torpedo. Se hakeutui kohteeseensa laivan äänen perusteella.

Antti Iskala
Toinen Louhen 40 millimetrin Vickers-tykeistä sijaitsee laivan takakannen vasemmalla laidalla. Tykkiin on tarttunut runsaasti sinisimpukoita.
Toinen Louhen 40 millimetrin Vickers-tykeistä sijaitsee laivan takakannen vasemmalla laidalla. Tykkiin on tarttunut runsaasti sinisimpukoita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat