Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskusten valvonta tehostuu – keskuksissa sytytetty kaksi tulipaloa muutaman vuorokauden aikana

Kotimaa
 
Mirja Hussain
Hotelli Tallukan piha Asikkalassa oli eristettynä lauantaina. Hotellissa syttyi tulipalo, jota poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi.
Hotelli Tallukan piha Asikkalassa oli eristettynä lauantaina. Hotellissa syttyi tulipalo, jota poliisi epäilee tahallaan sytytetyksi. Kuva: Mirja Hussain

Suomen viranomaiset arvioivat vastaanottokeskusten ja hätämajoitustilojen turvallisuuden. Turvallisuus arvioidaan osana kokonaisuutta, jossa koko vastaanottokeskusten ja hätämajoitusyksiköiden verkoston toimivuus selvitetään.

Arviointi johtopäätöksineen kuuluu hallituksen turvapaikkapoliittiseen toimenpideohjelmaan, joka julkistettiin viime viikolla.

”Huomioimme vastaanottokeskuksia perustettaessa myös turvallisuustekijät ja viranomaisresurssit siten, että turvallisuuspalvelut ovat riittävällä tasolla”, ohjelmassa lukee.

Myös vastaanottokeskusten valvontaa aiotaan tehostaa.

HS:n saamien tietojen mukaan arvioinnista vastaavat Maahanmuuttovirasto ja Poliisihallitus.

Arvioinnit tehdään joulu–tammikuun aikana. HS ei tavoittanut arviointityöryhmän jäseniä sunnuntaina.

Viimeksi lauantain vastaisena yönä Asikkalassa yritettiin polttaa hotelli, josta on tarkoitus tehdä vastaanottokeskus.

Torstain vastaisena yönä Tampereella sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa syttyi tulipalo, jota pakeni 80 ihmistä.

Lauantai-iltana myös pahoinpideltiin Kangasalla turvapaikanhakija, joka oli matkalla Kaivannon vastaanottokeskuksesta grillikioskille.

Vaikka kirjaus turvallisuusarvioinnista on saatu hallituksen ohjelmaan vasta nyt, Suomen Punainen Risti aloitti oman arviointityönsä jo syksyllä.

Spr vastaa noin sadan vastaanottokeskuksen ja majoitusyksikön toiminnasta ympäri Suomea.

”Spr toimii saman toimintaperiaatteen mukaan ympäri maailmaa”, kertoo kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

”Aloitamme aina nopeasti, ja syksyllä joitakin yksiköitä perustettiin Suomessakin vain tuntien varoitusajalla. Päätimme jo syksyllä, että muutostarpeita ryhdytään arvioimaan heti, kun vain on aikaa. Ensi hetken kiireessä tehdyt ratkaisut eivät aina ehkä ole niitä parhaita”, Löövi sanoo.

SPR selvittää parannustarpeita niin kiinteistöjen, majoitustilojen, ruokaloiden kuin turvallisuudenkin osalta. Löövin mukaan selvitystyötä tekee muutama arviointiryhmä.

”Olemme joutuneet änkeämään ihmisiä ahtaisiin tiloihin.”

Ahtaus vaikuttaa paitsi tilojen toimivuuteen, myös turvapaikanhakijoiden viihtyvyyteen. Esimerkiksi Saksassa ahtaus, etuilu ruokajonossa ja irakilaisten ja syyrialaisten väliset jännitteet ovat johtaneet joukkotappeluihin turvapaikanhakijoiden majoituskeskuksissa.

”Me selvitämme, voiko hätämajoitustiloja muuttaa vastaanottokeskuksiksi”, sanoo Löövi. ”Jos ei voi, ihmisiä siirretään. He tosin liikkuvat itsekin.”

Sen jälkeen, kun Spr ryhtyi omatoimisesti selvittämään tilojensa toimivuutta, turvapaikanhakijoiden turvallisuustilanne vaikuttaa heikentyneen.

Hallinnoimiinsa vastaanottokeskuksiin Spr on lisännyt kameravalvonnan ja vartiointia. Vartiointi toteutetaan ostopalveluna eri vartiointiliikkeiltä.

”On valitettavaa, etteivät ihmiset ymmärrä tekevänsä vakavia rikoksia”, Kalle Löövi toteaa tuhopoltoista ja niiden yrityksistä.

”On erittäin vaarallista, jos tällainen rikos toteutuu”, Löövi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat