Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkivapaat ovat   ensi vuonna vähissä – vain kahdeksan

Kotimaa
 
Ulla-Maija Lähteenmäki
Jouluaatto on ensi vuonna lauantaina ja joulupäivä sunnuntaina. Arkivapaaksi jää vain maanantaihin osuva tapaninpäivä.
Jouluaatto on ensi vuonna lauantaina ja joulupäivä sunnuntaina. Arkivapaaksi jää vain maanantaihin osuva tapaninpäivä. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Fakta

Hallitus vie palkallisen helatorstain ja loppiaisen

 Jatkossa arkivapaat ovat vähenemässä suomalaisilta, sillä hallituksen esittämät pakkolait ovat muuttamassa helatorstain ja loppiaisen palkattomiksi vapaapäiviksi. Helatorstai on aina arkena torstaisin ja loppiainen on liikkuva pyhä.

 Pakkolakien myötä osalla suomalaisista myös vuosilomat lyhenisivät. Vuosiloman enimmäispituudeksi tulisi 30 päivää.

 Lait tulisivat käytäntöön syksyllä 2016 ja alkuvuodesta 2017, jolloin solmitaan uusia työ- ja virkaehtosopimuksia. Ne olisivat voimassa vuoden 2019 loppuun saakka.

Työntekijöille ja opiskelijoille ensi vuosi on huono vuosi, jos kriteerinä on arkipäiviksi sattuvien vapaapäivien määrä. Tuleva vuosi sisältää vain kahdeksan arkipyhää, jotka ovat vapaapäiviä.

Viime vuonna ja sitä edellisenä vuonna arkivapaita oli kymmenen, tänä vuonna yhdeksän.

Helsingin yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelijan Asko Palviaisen mukaan arkipäiville sattuvia pyhäpäiviä voi olla vuodessa enimmillään kymmenen ja vähimmillään seitsemän.

”2016 näyttää tulevan lyhyt joulu, kun jouluaatto on lauantai. Vain tapaninpäivä menee arkipäivälle maanantaihin”, Palviainen sanoo.

Suomessa on 13 pyhää. Niistä neljä sijoittuu pysyvästi viikonlopulle ja kolme pysyvästi arkipäivään. Kuusi liikkuvaa pyhää sijoittuu vuodesta riippuen arkipäivälle tai viikonloppuun.

Pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä ja helatorstai ovat aina arkena. Liikkuvia pyhiä ovat uusivuosi, loppiainen, vappu, itsenäisyyspäivä, joulupäivä ja tapaninpäivä.

Juhannusaatto ja jouluaatto eivät ole varsinaisia pyhiä, mutta monissa työ- ja virkaehtosopimuksissa ne on merkitty vapaapäiviksi. Juhannusaatto on aina perjantaina, jouluaaton sijainti vaihtelee vuosittain.

”Vuodesta, jolloin uudenvuodenpäivä sattuu lauantaille, tulee vapaiden suhteen kaikkein huonoin vuosi. Liikkuvista pyhistä viikonloppuun jää peräti neljä”, Palviainen sanoo.

”Paras vuosi on silloin, jos uudenvuodenpäivä on esimerkiksi maanantaina. Silloin ainoa viikonloppuun jäävä pyhä on loppiainen.”

Ensi vuosi on karkausvuosi, mikä Palviaisen mukaan ”pelastaa” yhden vapaapäivän. Karkausvuosina liikkuvia pyhiä menee viikonloppuun vain kolme, kun niitä huonoimmillaan voi mennä neljä.

Pienin mahdollinen arkivapaiden vuosi oli viimeksi vuonna 2011, jolloin oli seitsemän arkivapaata. 2013 ja 2014 niitä oli maksimimäärä, kymmenen.

Ensi vuoden jälkeen arkipyhien määrä kääntyy taas nousuun: 2017 niitä on yhdeksän, 2018 ja 2019 kymmenen.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi ei erityisesti erotu joukosta, sillä Palviaisen mukaan joissakin maissa arkivapaita on vähemmän, joissakin enemmän.

”Ruotsissa on saman verran pyhiä ja samanlainen käytäntö kuin Suomessa. Kun on yhteinen historia, on samoja kirkollisia pyhiä.”

Esimerkiksi Slovakiassa on kaksi pysyvää arkipyhää ja peräti 13 liikkuvaa pyhää. Yhtä paljon liikkuvia pyhiä on Maltalla. Sen sijaan Yhdysvalloissa on kuusi arkipyhää ja vain neljä liikkuvaa pyhää. Irlantilaisilla on seitsemän pysyvää ja kolme liikkuvaa.

Britanniassa on seitsemän arkipyhää ja vain yksi liikkuva pyhä.

”Esimerkiksi Britanniassa ja Japanissa on sellainen käytäntö, että jos pyhä sattuu viikonloppuun, seuraava arkipäivä merkitään pyhäpäiväksi”, Palviainen kertoo.

Suomessa hallitus on nyt vähentämässä palkallisia arkipyhiä. Palviaisen mukaan näin on tehty jo Portugalissa. Siellä poistettiin taloudellisista syistä neljä kirkollista pyhää neljän vuoden ajaksi.

Ulla-Maija Lähteenmäki
Jouluaatto on ensi vuonna lauantaina ja joulupäivä sunnuntaina. Arkivapaaksi jää vain maanantaihin osuva tapaninpäivä.
Jouluaatto on ensi vuonna lauantaina ja joulupäivä sunnuntaina. Arkivapaaksi jää vain maanantaihin osuva tapaninpäivä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat