Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta pui budjettia koko viikon

Kotimaa
 
Timo Kalli (kesk) johtaa valtiovarainvaliokuntaa.
Timo Kalli (kesk) johtaa valtiovarainvaliokuntaa.

Eduskunnalla on edessään viimeinen koitos ennen pitkää joulutaukoa, joka kestää helmikuun alkuun. Valtion ensi vuoden budjetin käsittely alkaa maanantaina kello 12 alkavassa täysistunnossa. Tavoitteena on, että viimeiset äänestykset olisivat perjantaina.

Poikkeuksellisesti budjettiviikon keskeyttää tiistaina välikysymyskeskustelu. Vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymys koskee valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) toimintaa sekä hallituksen lainvalmistelun tasoa ja hyvän hallinnon periaatteiden turvaamista.

Valtiovarainvaliokunta on puurtanut budjetin parissa koko syksyn. Valiokunta esittää mietinnössään budjettiin lisää määrärahoja yhteensä noin 40 miljoonaa euroa eli suunnilleen saman verran kuin aiempinakin vuosina.

Valiokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) muistuttaa, että kun hallitus antoi talousarvion syksyllä, näkymät olivat vähän parempia kuin nyt.

”Nyt kun tilannetta katsoo, sopeutustoimet ja pysyvät menosäästöt ovat ehdottoman tärkeitä. Valitettavasti vaihtoehtoa ei ole.”

Opposition edustajat jättivät mietintöön normaaliin tapaan omat vastalauseensa. Kalli huomauttaa, että opposition esittämät vaihtoehdot ovat pieniä, vain satoja miljoonia.

”Me olemme opposition kanssa samaa mieltä 97 prosentista”, hän arvioi.

Oppositio vaatii kilpailukykyä lisäävien lakien eli pakkolakien perumista.

Kalli arvelee, että eduskunnan joulutauon aikana työmarkkinajärjestöt voivat päästä neuvotteluissaan sittenkin eteenpäin.

Jos järjestöt pääsisivät sopuun työmarkkinaratkaisuista ja muista toimista, hallitus on luvannut luopua esittämistään laeista, joilla leikattaisiin esimerkiksi lomia ja lomarahoja.

Budjetin loppusumma on noin 54,4 miljardia euroa, mikä on noin puoli miljardia euroa enemmän kuin valtion tämän vuoden budjetti.

Valtiovarainvaliokunnan budjettiin esittämät lisäykset on suunnattu erityisesti lapsiin ja nuoriin sekä oikeusturvaa, sisäistä turvallisuutta, ympäristöä, elinkeinopolitiikkaa, vientiä ja kansainvälistymistä edistäviin toimiin.

Lisäysten erikoisuutena on kuuden miljoonan euron sijoittaminen Kimolan kanavan kunnostamiseen.

Kanavan kautta avautuu vesitieyhteys Kymenlaaksosta Päijänteelle.

”Se nousi esille matkailuhankkeena jo viime vaalikauden lopussa”, Kalli selittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat