Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnonvälittäjät jännittävät nyt koetuloksiaan – vuoden alusta joka toisella pitää olla lkv-tutkinto

Yli 200 kiinteistönvälitystoimistoa ei täytä uusia tutkintovaatimuksia.

Kotimaa
 
Janne Aaltonen
Kiinteistönvälitysalan pätevyysvaatimukset tiukentuvat. Vuodenvaihteesta alkaen alan yritysten asunnonvälittäjistä vähintään puolella pitää olla suoritettuna laillistetun kiinteistönvälittäjän lkv-tutkinto.
Kiinteistönvälitysalan pätevyysvaatimukset tiukentuvat. Vuodenvaihteesta alkaen alan yritysten asunnonvälittäjistä vähintään puolella pitää olla suoritettuna laillistetun kiinteistönvälittäjän lkv-tutkinto. Kuva: Janne Aaltonen
Fakta

Helsingissä 50 epäpätevää toimistoa

  Suomessa on yli 200 kiinteistönvälityksen toimipistettä, joissa on tehtävä parannuksia ennen vuodenvaihdetta.

  Epäpätevistä toimistoista 50 sijaitsee Helsingissä.

  Suurin osuus on Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä.

  Pienin epäpätevien toimistojen osuus on Kouvolassa ja Joensuussa.

  Aluehallintovirasto voi antaa pätevyyspuutteista varoituksen. Kyseeseen tulevat myös määräaikainen toimintakielto ja rekisteristä poistaminen.

Lähde: Effortia Oy

Kiinteistönvälitysketju Huom!:n Herttoniemen toimistossa Helsingissä odotetaan toiveikkaana tenttituloksia. Henkilökunnasta alle puolelle on tällä hetkellä lkv-tutkinto, mutta viimeisimpään tenttiin lähti toimistosta viisi yrittäjää.

”Toivotaan, että kaikki pääsevät läpi. Vuodenvaihteen jälkeen lkv pitää löytyä ainakin joka toiselta tai aluehallintovirasto saapuu vaatimaan selvitystä. Kilpailijathan näistä nopeasti tekevät ilmoituksen”, myyntipäällikkö, LKV Tiina Fonsén-Lehtonen sanoo.

Vuodenvaihteesta alkaen kiinteistönvälitysalan pätevyysvaatimukset tiukentuvat niin, että välitystyötä tekevistä vähintään puolella pitää olla suoritettuna laillistetun kiinteistönvälittäjän lkv-tutkinto, kun aiemmin on riittänyt, että toimistossa vähintään yhdellä on tutkinto.

Tämän vuoden viimeisessä, marraskuussa järjestetyssä tentissä oli Keskuskauppakamarin mukaan 670 kokelasta. Läpipääsyprosentit ovat viime vuosina vaihdelleet 27:stä 42:en.

Kokeeseen osallistujien määrä on lakimies Antti Turusen mukaan jatkuvasti noussut. Vielä neljä vuotta sitten määrä jäi 380:een. Koe järjestetään kolmella paikkakunnalla: Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Vaikka suuri osa viimeiseen tenttiin osallistuneista saisikin tutkinnon suoritettua, alalle jää epäpäteviä toimistoja vielä vuodenvaihteen jälkeen. Tällä hetkellä yli 200 toimistoa ei täytä uusia vaatimuksia.

Asuntomyyjä, kauppatieteiden maisteri Jari Tarkiainen oli yksi Huom! Herttoniemen viidestä tenttijästä. Hän osallistui kokeeseen toista kertaa.

”Hyvin asiallinen koe tällä kertaa. Piti tulkita eri näkökulmista tapauksia, joita tulee käytännön työssä vastaan. Mitään metsävähennyksiä koskevia kysymyksiä ei ollut. Niissä me kaupunkilaisvälittäjät olemme heikoilla”, Tarkiainen kertoo.

Huom! Herttoniemen tenttijät kannustivat yhdessä toisiaan.

”Koe on kohtalaisen vaikea, joten porukalla tsemppasimme toisiamme. Itse valmistauduin käymällä läpi vanhoja koekysymyksiä.”

Kun tenttitulokset tammikuun alussa saadaan, monessa välitystoimistossa huokaistaan helpotuksesta. Osassa taas saatetaan miettiä jopa lapun laittamista luukulle.

Aluehallintovirastot valvovat pätevyysvaatimuksen täyttymistä vuodenvaihteesta alkaen.

Valtakunnallisen Open Market -kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Panu Oksanen kertoo, että ketjun toimipisteissä on puutteita pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

”Uskon, että vaatimukset saadaan täyteen. Tuskinpa yksikään toimisto tämän takia joutuu oviaan sulkemaan. Toisaalta tällä alalla toimistoja tulee ja menee, joten jollekin vaatimus voi olla sysäys laittaa pillit pussiin”, Oksanen arvioi.

Fonsén-Lehtonen sen sijaan nostaisi lkv-vaatimusta entisestään. ”Vaatimus voisi koskea kaikkia välitystyötä tekeviä. Ei tämä tähtitiedettä ole niin, etteikö tutkintoa voisi jokainen suorittaa.”

Lkv-tutkinnon suorittaneiden osuus koko välittäjäkunnasta on Effortia-yhtiön mukaan runsaat 60 prosenttia. Effortia on asuntojenmyynti.fi-sivustoa ylläpitävä suomalainen kiinteistönvälityksen tietopalvelu.

Parempi ammattilaisuus on vaatimus, joka tulee kuluttajalta, korostaa Kiinteistönvälitysalan keskusliiton eli Kvkl-yhdistyksen toimitusjohtaja Jukka Malila.

”Aluehallintovirasto on luvannut, että pienistä resursseista huolimatta valvontaa tehdään, joten paine on todellinen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat