Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkipyhät ovat ensi vuonna vähissä – niitä on vain kahdeksan

Kotimaa
 
Ulla-Maija Lähteenmäki
Jouluaatto on ensi vuonna lauantaina ja joulupäivä sunnuntaina. Arkivapaaksi jää vain maanantaihin osuva tapaninpäivä.
Jouluaatto on ensi vuonna lauantaina ja joulupäivä sunnuntaina. Arkivapaaksi jää vain maanantaihin osuva tapaninpäivä. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Fakta

Pakkolait syövät kaksi palkallista vapaapäivää

 Jatkossa arkivapaat ovat vähenemässä suomalaisilta, sillä hallituksen esittämät pakkolait muuttaisivat helatorstain ja loppiaisen palkattomiksi vapaapäiviksi. Helatorstai on aina arkena torstaisin, ja loppiainen on joulun perusteella liikkuva pyhä.

 Pakkolakien myötä osalla suomalaisista myös vuosilomat lyhenisivät. Vuosiloman enimmäispituudeksi tulee 30 päivää.

 Lait tulisivat käytäntöön syksyllä 2016 ja alkuvuodesta 2017, jolloin solmitaan uusia työ- ja virkaehtosopimuksia. Ne olisivat voimassa vuoden 2019 loppuun saakka.

Työssäkäyville ja opiskelijoille on tulossa työntäyteinen vuosi. Tuleva vuosi sisältää vain kahdeksan vapaata arkipyhää.

Viime vuonna ja sitä edellisenä vuonna arkivapaita oli kymmenen, tänä vuonna niitä on yhdeksän.

Helsingin yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelijan Asko Palviaisen mukaan arkipäiville sattuvia pyhäpäiviä voi olla vuodessa enimmillään kymmenen ja vähimmillään seitsemän.

”Vuonna 2016 näyttää tulevan lyhyt joulu, kun jouluaatto on lauantaina. Vain tapaninpäivä menee arkipäivälle maanantaihin”, Palviainen sanoo.

Suomessa on 13 pyhäpäivää. Niistä neljä sijoittuu pysyvästi viikonlopulle ja kolme arkipäivään. Kuusi liikkuvaa pyhää osuu eri vuosina eri päiville.

Pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä ja helatorstai ovat aina arkena. Liikkuvia pyhiä ovat uusivuosi, loppiainen, vappu, itsenäisyyspäivä, joulupäivä ja tapaninpäivä.

Juhannusaatto ja jouluaatto eivät ole pyhiä, mutta monissa työ- ja virkaehtosopimuksissa ne on merkitty vapaiksi. Juhannusaatto on aina perjantaina, mutta jouluaaton sijainti vaihtelee vuosittain.

”Vapaiden suhteen kaikkein huonoin vuosi tulee vuodesta, jossa uudenvuodenpäivä sattuu lauantaille. Silloin liikkuvista pyhistä peräti neljä jää viikonloppuun”, Palviainen sanoo.

”Paras vuosi on silloin, jos uudenvuodenpäivä on esimerkiksi maanantaina. Silloin ainoa viikonloppuun jäävä pyhä on loppiainen.”

Ensi vuosi on karkausvuosi, mikä Palviaisen mukaan ”pelastaa” yhden vapaapäivän. Karkausvuonna liikkuvia pyhiä osuu viikonloppuun kolme, kun niitä huonoimmillaan voi mennä neljä.

Niukin mahdollinen arkivapaiden vuosi oli viimeksi vuonna 2011, jolloin oli seitsemän arkivapaata. 2013 ja 2014 niitä oli maksimimäärä, kymmenen.

Ensi vuoden jälkeen arkipyhien määrä kääntyy taas nousuun.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi ei erotu, sillä Palviaisen mukaan joissakin maissa arkivapaita on vähemmän ja joissakin enemmän kuin meillä.

”Ruotsissa on saman verran pyhiä ja samanlainen käytäntö kuin Suomessa. Kun on yhteinen historia, on samoja kirkollisia pyhiä.”

Slovakiassa on kaksi pysyvää arkipyhää ja peräti 13 liikkuvaa pyhää. Yhtä paljon liikkuvia pyhiä on Maltalla. Sen sijaan Yhdysvalloissa on kuusi arkipyhää ja vain neljä liikkuvaa. Irlantilaisilla on seitsemän pysyvää ja kolme liikkuvaa pyhää.

”Britanniassa ja Japanissa on sellainen käytäntö, että jos pyhä sattuu viikonloppuun, seuraava arkipäivä merkitään pyhäpäiväksi”, Palviainen kertoo.

Suomessa hallitus aikoo vähentää palkallisia arkipyhiä. Palviaisen mukaan näin on tehty Portugalissa. Siellä poistettiin neljä kirkkopyhää määräajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat