Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professorit: Ilmastosopimus vauhdittaa suomalaista vientiä – kunnianhimoinen päästötavoite näkyy kaikkialla arjessa

Ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen arvioi, että etenkin Suomen terästeollisuus hyötyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Professori Jyri Seppälä uskoo, että päästöjen kitkeminen näkyy kaikilla elämän osa-alueilla.

Kotimaa
 
Ville Honkonen
Pariisin ilmastosopimus voi vauhdittaa Suomen terästeollisuutta.
Pariisin ilmastosopimus voi vauhdittaa Suomen terästeollisuutta. Kuva: Ville Honkonen

Pariisissa lauantai-iltana solmittu ilmastosopimus parantaa suomalaisyritysten kilpailukykyä, arvioi ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Maailman ensimmäisessä kansainvälisessä ja oikeudellisesti sitovassa ilmastosopimuksessa maat pyrkivät muun muassa rajoittamaan ilmaston lämpenemisen alle kriittisenä pidetyn rajan eli kahden asteen esiteolliseen aikaan verrattuna. Mikäli mahdollista, lämpötilan nousu rajataan 1,5 asteeseen.

Sopimus parantaa Ollikaisen mukaan Suomen kilpailukykyä suhteessa niihin kilpailijamaihin, jotka eivät aiemmin ole harrastaneet aktiivista ympäristöpolitiikkaa. Esimerkiksi suomalainen terästeollisuus hyötyy.

”Kiina on suoltanut Eurooppaan ja Amerikkaan halpaa terästä, joka on tuotettu erittäin päästöintensiivisellä tekniikalla. Nyt, kun Kiina joutuu investoimaan näiden päästöjen vähentämiseen, sen tuottaman teräksen hinta nousee”, Ollikainen kertoo.

Lisäksi ilmastosopimus luo Ollikaisen mukaan mahdollisuuksia suomalaisille cleantech-yrityksille, kun globaali kysyntä hiilivapaille ja energiatehokkaille ratkaisuille kasvaa.

”Meillä on täällä monella rintamalla mahdollisuus iskeä siihen markkinaan ja vastata kysyntään, jos vain olemme taitavia, tehokkaita ja nokkelia”, Ollikainen sanoo.

Suomalaiseen kuluttajaan kohdistuvat vaikutukset näkyvät Ollikaisen mukaan vasta, kun EU sopii omien ilmastotoimiensa taakanjaosta. EU on sopinut toimistaan jo ennen Pariisin ilmastokokousta, mutta neuvottelut vastuunjaosta alkavat vasta alkuvuodesta.

”Vielä ei tiedetä, millaisia tavoitteita Suomelle kohdistuu. On paljon arvailuja, ihan kohtuuosuus on tulossa meillekin”, Ollikainen arvioi.

EU:n vaatimukset koskevat ei-päästökauppasektoria, jolla on Suomessa kaksi hallitsevaa kuormittajaa: liikenne ja pienimuotoinen energiankäyttö.

Ollikaisen mukaan hallituksen biotalouspainotus viittaa siihen, että biopolttoaineiden osuutta tullaan lisäämään. Se saattaisi luoda nousupainetta polttoaineen hintoihin, koska biopolttoaineiden valmistaminen on kalliimpaa kuin fossiilisten.

Lisäksi esimerkiksi sähkö- ja lämmöntuotannossa saatetaan pyrkiä lisäämään energiatehokkuutta.

”Tehdäänkö se sitten kepillä, porkkanalla vai molemmilla, on eri asia.”

Professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että ilmastosopimuksen kunnianhimoinen tavoite on jopa yllättänyt jotkut osapuolet.

”Päästöjä viedään nyt nopeammin alas kuin oli kuviteltu”, Seppälä toteaa.

”Harva ehkä ymmärtääkään, että kun mennään 1,5–2 asteen alle, energiatuotannon päästöjen pitäisi Suomessakin olla nollatasolla vuonna 2050.”

Kunnianhimoinen tavoite tulee Seppälän mielestä todennäköisesti näkymään Suomessa kaikilla elämän osa-alueilla. Hän mainitsee esimerkkeinä sähköautojen sekä energiatehokkaan asumisen, rakentamisen ja korjausrakentamisen yleistymisen.

”Rakentamisessa plusenergiatalot tulevat olemaan tulevaisuuden trendi.”

Ollikaisen tavoin Seppäläkin muistuttaa, että tarkemmin vaikutuksia voidaan arvioida vasta, kun EU sopii taakanjaostaan. Se tiedetään kuitenkin jo nyt, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtävät toimet etenevät nopeammin kuin aiemmin on ajateltu.

Ollikainen muistuttaa, että ilmastosopimus voi vaikuttaa myös tavallisten kuluttajien tietoisuuden lisääntymisen kautta.

Hän kertoo toivovansa, että ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota omiin valintoihinsa.

”Jo yksityisillä kulutusvalinnoilla voidaan pienentää hiilijalanjälkeä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat