Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoinen vai musta joulu? Aineksia on nyt kaikkeen, sanoo meteorologi

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Vuoden 2010 jouluna Helsingin Jääkärinkadulla riitti lunta kinoksiksi asti. Lauantaina lumesta ei ollut tietoakaan Kampin Narinkkatorilla.
Vuoden 2010 jouluna Helsingin Jääkärinkadulla riitti lunta kinoksiksi asti. Lauantaina lumesta ei ollut tietoakaan Kampin Narinkkatorilla. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Lumiraja kulkee pohjoisessa

 Lumiraja kulki 11.12. 2015 Oulun eteläpuolelta Ilomantsiin. Lumiraja on pohjoisempana kuin vuosina 2010–2014.

 Viimeksi koko Suomessa oli 11.12. lunta vuonna 2012, jolloin lumen syvyys oli pääkaupunkiseudulla 10–25 senttimetriä.

Valkea joulu on leudosta säästä huolimatta yhä mahdollinen myös eteläisimmässä Suomessa.

Paljon riippuu Jäämeren yllä vaikuttavan kylmän ilmamassan sekä Keski-Euroopassa vaikuttavan lämpimän ilmamassan liikkeistä, joiden vuoksi joulupyhien säiden ennustaminen on nyt erityisen hankalaa, kertoo meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitoksesta.

”Aineksia on kaikkeen, joten toivetta valkoisesta joulusta ei voi hylätä. Liikkeellä on kylmää ilmamassaa mutta myös hyvin lauhaa”, Valta sanoo.

”Suursäätilanne on haastava, joten ennusteita voi tehdä vain viikon päähän. Yleensäkin absoluuttinen maksimi ennusteissa on kymmenen päivää. [Alkavalla viikolla] voimme ehkä antaa ensimmäiset arvaukset joulusta.”

Helsingin Sanomien meteorologi Ida-Reetta Jokela oli sunnuntaina tätäkin varovaisempi.

”Kaikki ennustaminen kolmea vuorokautta pidemmälle on hyvin epävarmaa, kun matalapaine on nyt päällä.”

Ennustamista vaikeuttaa myös merivesi. Meri ei ole jäätynyt, ja vesi on Vallan mukaan 2–3 astetta tavanomaista lämpimämpää. Suomenlahdella merivesi oli viikonvaihteessa paikoin jopa kahdeksanasteista, Perämerelläkin viisiasteista.

”Se luo jännitysmomentin, etenkin jos lämpötila pyörii nollan ympärillä. Kun etelästä tulee lämmintä ilmaa ja pohjoisesta kylmää, joissain tilanteissa saattaa olla, että rannikolla sade tulee vetenä ja sisempänä maassa lumena. Ja kun merivesi on lämmennyt, voi tulla paikoin sakeanakin lunta”, Valta kertoo.

Lumiraja yltää nyt Pohjois-Karjalan pohjoisosista Oulun alapuolelle. Lumen syvyys kuitenkin vaihtelee muutamista senteistä puoleen metriin, eikä esimerkiksi Lounais-Lapin nyrkinpaksuinen lumipeite välttämättä säily.

”Ainoastaan pohjoisessa voi olettaa, että lunta on joulunakin. Maan etelä- ja keskiosissa, joissa on paljasta, valkoinen joulu ei ole lainkaan varma”, Valta sanoo.

Tilastollisesti valkean joulun todennäköisyys on varsin hyvä ympäri Manner-Suomea.

Etelä- ja Lounais-Suomessa lumi on peittänyt maan noin kahtena jouluna kolmesta, sisämaassa neljänä viidestä. Pohjoisosissa ja paikoin itäosissa lunta on ollut maassa liki joka joulu.

Toinen ääripää on Ahvenanmaa, jossa keskimäärin vain joka toinen joulu on valkea.

Musta joulu on koettu Helsingissä 33 kertaa vuoden 1911 jälkeen. Maanlaajuisesti mustimpia vuosia oli 2006, jolloin joulu oli lumeton Kotka–Jyväskylä–Kokkola-linjan eteläpuolella marraskuun lumista huolimatta. Välipäivinä kukat olivat nupulla Kaisaniemessä Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa.

Lumetonta joulua vietettiin pääkaupungissa myös vuosina 2007 ja 2008. Vuodet 2006 ja 2007 olivat erityisen lämpimiä, sillä päivälämpötilat vaihtelivat viiden plusasteen molemmin puolin, kun sadan vuoden keskiarvo on 2,7 astetta pakkasella.

Vaikka Helsingissä jouluaaton lämpötilat näyttävät hieman lämmenneen ja lumipeite ohentuneen, niistä ei suoraan voi tehdä johtopäätöksiä esimerkiksi ilmastonmuutoksesta.

”Tässä on tietenkin kyse aina vain yhdestä päivästä. Yleisestihän lämpeneminen on kyllä nähtävissä pitkän aikavälin seurannoissa. Täällä eteläisessä Suomessa vähenevä lumipeite voi näkyä nopeasti, koska lunta on muutenkin aika vähän”, sanoo Pirkko Karlsson Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Ilmatieteen laitoksen tuottaman katsauksen mukaan vuosien 1900 ja 2014 välillä Suomen vuosikeskilämpötila on kohonnut 1,4 astetta. Ilmastomallien pohjalta arvioidaan, että keskilämpötila jatkaa nousuaan.

Se tulee vaikuttamaan lumipeitteeseen etenkin Etelä-Suomessa.

Lunta on toki joskus ollut paljon myös etelässä. Viime joulujen hurjin lumipeite valkaisi maan vuonna 2010, jolloin Helsinkikin kapaloitui 48 sentin kinoksiin.

Tuolloin oli myös kova pakkanen, aattoyönä Etelä-Suomessakin 25–34 astetta.

Aatonaattona silloinen ulkoministeri Alexander Stubb (kok) piti joulupukin kanssa tiedotustilaisuuden suomalaisesta snow-how’sta, kun valtaisa lumentulo sotki Euroopan lentoliikenteen.

Helsingissä vuosien 1911–2013 joulun lumiennätys koettiin kuitenkin jo vuonna 1915, jolloin Kaisaniemessä mitattiin lumensyvyydeksi 63 senttiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat