Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten rahapeli­ongelmat ovat lisääntyneet – pelaamalla paetaan yksinäisyyttä

Kotimaa
 
Kai Sinervo / HS
Naisia koukuttavat etenkin nopeatempoiset sattumapelit.
Naisia koukuttavat etenkin nopeatempoiset sattumapelit. Kuva: Kai Sinervo / HS
Pelaaminen vie mukanaan

Fakta

  Tyypillisin rahapelihaitta liittyi hallinnan puutteeseen. Vastaajat kertoivat pelanneensa enemmän kuin olivat aikoneet. Näin teki 14 prosenttia vastaajista.

  Toiseksi tyypillisin haitta liittyi häviöiden tasaamiseen. Vastaajat olivat palanneet toisena päivänä pelaamaan yrittääkseen voittaa hävityt rahat takaisin. Näin teki kahdeksan prosenttia vastaajista.

  Pelaamisesta koettiin myös syyllisyyttä, kuusi prosenttia vastaajista.

  Ongelmallisesti pelaava läheinen oli joka viidennellä vastaajalla.

  THL:n tutkimukseen osallistui 4515 15–74-vuotiasta suomalaista. Haastattelut tehtiin tänä vuonna.

Naisten rahapeliongelmat ovat lisääntyneet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuore raportti.

”Naiset pelaavat enemmän kuin ennen ja heille kehittyy rahapeliongelma nopeammin kuin miehille”, THL:n erikoistutkija Anne Salonen toteaa.

Tämä liittyy Salosen mukaan pelaamisen syihin: kansainvälisten tutkimusten mukaan naiset pelaavat paetakseen muita ongelmia.

”He pelaavat paetakseen yksinäisyyttä ja arjen ongelmia, päihteidenkäyttöä tai mielenterveyden haasteita. Pakopelaajalle ongelma kehittyy helpommin.”

Naiset pelaavat tutkimuksen mukaan erityyppisiä rahapelejä kuin miehet.

Miesten kiinnostuksen kohteena ovat urheilu- ja vedonlyöntipelit sekä pokeri. Heitä houkuttavat pelit, joissa on mukana taitoelementti.

Naisia taas koukuttavat nopeatempoiset sattumapelit, joita on nykyään saatavilla raha-automaattien lisäksi netissä ympäri vuorokauden.

Suomessa pelataan rahapelejä eniten Euroopassa, ja pelaaminen vain lisääntyy. Vastaajista 80 prosenttia oli pelannut jotakin rahapeliä viimeisen vuoden aikana, mikä on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä tutkimuksessa neljä vuotta sitten.

Rahapeliongelma oli 3,3 prosentilla suomalaisista. Käytännössä noin 124 000 ihmistä ei hallitse pelaamistaan. Vastaava osuus neljä vuotta sitten oli 2,7 prosenttia.

Vaikka naisten ongelmat ovatkin lisääntyneet, peliongelmat ovat yhä selkeästi yleisempiä miehillä.

Suomalaiset pelaavat paljon ja myös suhtautuvat pelaamiseen myönteisesti. Tutkimuksen mukaan suhtautuminen on muuttunut aiempaakin myönteisemmäksi sekä miehillä että naisilla.

Ainoa ikäryhmä, jossa suhtautuminen oli pysynyt ennallaan, oli alaikäiset, 15–17-vuotiaat.

Salosen mukaan tässä ikäryhmässä myös pelaaminen sekä peliongelmat vähenivät. ”Kielto on poikinut tuloksia”, hän toteaa.

Rahapelaaminen kiellettiin alle 18-vuotiailta asteittain vuosina 2010–2011.

Rahapelien tarjonta vaikuttaa pelaamisen määrään, THL:n tutkijat korostavat. Suomessa on poikkeuksellisen laajasti pelejä saatavilla ja myös peliongelmaisten osuus on Euroopan korkeimpia.

”Tottakai pelien runsas tarjonta vaikuttaa siihen, miten ihmiset suhtautuvat pelaamiseen. Rahapelien saatavuutta, näkyvyyttä ja hyväksyttävyyttä on syytä Suomessa pohtia”, Salonen sanoo.

Tuoteinformaatio, entistä laajempi tunnistautuminen sekä automaattien vieminen pelisaleihin – näillä keinoin voitaisiin vähentää riskipelaamista.

”Nettipelaamisessa tunnistautuminen toimii melko hyvin. Siellä voi laittaa itselleen rajoituksia tai pelikiellon määräajaksi.”

Samanlainen tunnistautuminen olisi mahdollista tuoda myös peliautomaatteihin.

Valtaosa pelaajista pelaa hallitusti, eikä pelaamista useinkaan mielletä riippuvuutta aiheuttavaksi toiminnaksi. Salonen kuitenkin suosittelee varoituksia.

Tupakka-askin kyljessä varoitetaan tuotteen vaaroista. Samanlaista tuoteinformaatiota olisi syytä lisätä Salosen mukaan rahapeleihin.

Yleisimpiä rahapeliongelmat ovat niillä, jotka pelaavat useita kertoja viikossa ja vähintään neljää tai viittä eri pelityyppiä. He myös kuluttavat vähintään 21 euroa yhden viikon aikana ja pelaavat rahapelejä verkossa.

Eniten riskitason pelaajia on 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä.

”Nouseva riskiryhmä on 35–49-vuotiaat ja siellä nimenomaan naiset”, Salonen huomauttaa.

Pelatuimpia pelejä olivat Lotto, Eurojackpot, Viking Lotto ja Jokeri sekä Veikkauksen arpapelit.

Rahapelaaminen internetissä lisääntyi sekä naisilla että miehillä ja erityisesti yli 35-vuotiailla.

Pelaajat käyttivät yhden viikon aikana peleihin keskimäärin 11,3 euroa. Päivittäin tai lähes päivittäin pelaavilla paloi rahaa lähes 50 euron edestä joka viikko.

”Useita kertoja viikossa pelaavat eniten pienituloiset, työttömät ja pitkäaikaissairaat. Rahapeliongelmaan liittyy ongelmien kasautumista”, Salonen kuvaa.

Tilannetta pyritään parantamaan vastikään voimaan tulleella lainmuutoksella. Sen seurauksena rahapeliongelmien ehkäisy yhdistyy ehkäisevään päihdetyöhön.

”Lyhyt rahapeliseula olisi syytä tehdä tietyille ryhmille terveydenhuollossa samalla kun tehdään audit-kyselyä alkoholin käytöstä”, Salonen perää.

THL:n tutkimukseen osallistui 4515 15–74-vuotiasta suomalaista. Haastattelut tehtiin tänä vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat