Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeuskansleri Jonkka: Maahanmuuttajien valmistava opetus pitää saada lakiin – lapset tarvitsevat vauhtia suomen oppimiseen

Oikeuskansleri ryhtyi itse viime keväänä tutkimaan, miten maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten oikeus perusopetukseen toteutuu. Vuoden pituista valmistavaa opetusta järjestää vain noin sata kuntaa.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka puolustaa maahanmuuttajalasten oikeutta opetukseen.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka puolustaa maahanmuuttajalasten oikeutta opetukseen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan tulisi selvittää, pitäisikö maahanmuuttajalasten valmistava opetus sisällyttää perusopetuslakiin, jolloin kuntien olisi pakko sitä järjestää. Nyt se on koulutuksen järjestäjille vapaaehtoista.

Jonkka ryhtyi keväällä 2015 itse tutkimaan, miten maahanmuuttajalasten ja -nuorten oikeus perusopetukseen toteutuu. Syrjäytymisriskiin vaikuttaa esimerkiksi se, millaisen kielitaidon lapsi on saanut peruskoulussa.

Kunnat ja muut koulutuksen järjestäjät voivat järjestää maahanmuuttajille ennen varsinaista perusopetusta enintään lukuvuoden pituisen valmistavan opetuksen, joka keskittyy suomen kieleen. Nuorimmille eli 6–10-vuotiaille opetusta annetaan vähintään 900 tuntia ja sitä vanhemmille vähintään tuhat tuntia.

Opetusministeriön mukaan valmistavaa opetusta järjesti viime vuonna 101 kuntaa ja seitsemän muuta opetuksen järjestäjää. Joissakin kunnissa opetuksessa oli ollut vain yksi oppilas.

Valmistavan opetuksen ryhmille ei ole säädetty vähimmäis- tai enimmäiskokoa, mutta Opetushallitus on suositellut, että ihanteellinen ryhmäkoko olisi 8–10 oppilasta.

Sen sijaan valmistavan opetuksen rahoituksesta on säädetty niin, että siihen saa valtionrahoitusta 2,38-kertaisesti verrattuna perusopetuksen hintaan.

Valmistavan opetuksen opettajille ei ole säädetty kelpoisuusvaatimuksia, mutta oikeuskanslerin mukaan opettajien kelpoisuuden määrittelyn ja opettajien lisäkoulutuksen tarve tulisi ainakin selvittää. Opettajien täydennyskoulutuksen tarvetta korostaa oikeuskanslerin mukaan myös se, että maahanmuuttajataustaisten oppilaitten oppimisvaikeuksien takana piilee usein traumoja.

Selvityksistä on käynyt ilmi, että maahanmuuttajataustaisten lasten opetusjärjestelyissä on eniten ongelmia silloin, kun heitä on kunnassa 50–100. Esimerkiksi tukiopetuksen saanti vaikeutuu, kun oppilaita on yli 50.

Suomessa maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistulokset ovat erityisen huonoja verrattuna kantaväestöön. Peruskoulussa opittu kielitaito ei aina riitä jatko-opintoihin.

Viime vuonna maahanmuuttajataustaisia oppilaita oli noin 3 000, ja määrä on kasvussa. Tänä vuonna turvapaikanhakijoissa on ollut ainakin yhtä monta maahan yksin tullutta alaikäistä. Lisäksi moni lapsi on tullut yhdessä perheen tai muiden aikuisten kanssa.

Oikeuskansleri odottaa kesäkuun loppuun mennessä opetus- ja kulttuuriministeriöltä selvitystä ehdottamistaan toimista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat