Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jaakko Hämeen-Anttila ja 13 muuta tutkijaa vetoavat Helsingin yliopistoon: Irtisanomisia vielä harkittava

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Jaakko Hämeen-Anttila.
Jaakko Hämeen-Anttila. Kuva: Ville Männikkö

Joukko tutkijoita jätti maanantaina Helsingin yliopiston hallitukselle vetoomuksen, jolla vastustetaan yliopiston suunnittelemia irtisanomisia.

Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professorin Jaakko Hämeen-Anttilan ja 13 muun professorin vetoomus keräsi yli 600 allekirjoitusta.

Allekirjoittajien huolena on, että valtion tulevien leikkausten ja yliopiston ulkopuolisen rahoituksen epävarmuudet johtavat ”ylimitoitettuihin irtisanomisiin”.

Yliopistoon kohdistuvien leikkausten todellinen suuruus vuoden 2016 jälkeen on vielä paljolti arvailujen varassa, sillä esimerkiksi valtion tuen leikkaamista vasta käsitellään eduskunnassa, vetoomuksessa perustellaan.

Kyse on osin niin sanotun apteekkikompensaation poistamisesta vuonna 2017. Ensi vuonna Helsingin yliopiston on tarkoitus saada valtiolta apteekkitoimintansa perusteella 30,5 miljoonaa euroa.

”Apteekkikorvauksen poisto on välitön syy irtisanomisille. Mutta käsitykseni mukaan yliopiston taseessa olisi puskurivaraa, jota pitäisi jollakin tavalla käyttää irtisanomisien vähentämiseksi”, Hämeen-Anttila sanoo Helsingin Sanomille.

Kaikkiaan leikkaukset ovat yliopiston laskelmien mukaan 106 miljoonaa euroa vuodessa hallituskauden lopulla 2019–2020. Helsingin yliopiston hallintojohtaja Esa Hämäläinen sanoi Taloussanomille marraskuussa, että 54 miljoonan euron leikkaukset ovat edessä jo ensi vuonna, jos leikkaukset totetutuvat hallituksen esityksen mukaisesti.

Helsingin yliopiston hallitus päätti syyskuussa aloittaa mittavat, koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Aikomuksena oli vähentää henkilöstöä enintään 1 200 henkilöllä vuoteen 2020 mennessä. Se merkitsisi henkilöstön vähennystä jopa 15 prosentilla.

Tuolloin myös palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola vetosi, että määrärahaleikkausten vaikutukset tulee minimoida hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla.

Helsingin yliopiston yt-neuvottelut päättyivät marraskuun lopussa. Yliopiston pääluottamusmiesten mukaan neuvotteluissa ei saavutettu sopua. Helsingin yliopisto kertoo yt-neuvottelujen jälkeisistä toimistaan tammikuun puolivälin jälkeen.

Yliopistojen yt-neuvotteluita on käyty tai käydään parhaillaan Helsingin yliopistossa, Aalto-yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Vaasan yliopistossa ja ruotsinkielisessä Åbo Akademissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat