Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkorajojen valvonnasta edessä tiukka vääntö EU:ssa – komissio haluaa oikeuden valvontaan ilman jäsenvaltion lupaa

Kotimaa
 
YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Syyrialainen pakolaisnainen istui piikkilanka-aidan takana Kreikan ja Makedonian välisellä rajalla elokuussa. Taustalla makedonialainen mellakkapoliisi.
Syyrialainen pakolaisnainen istui piikkilanka-aidan takana Kreikan ja Makedonian välisellä rajalla elokuussa. Taustalla makedonialainen mellakkapoliisi. Kuva: YANNIS BEHRAKIS / Reuters
Tästä on kyse

Lisäyksiä ulkorajavalvontaan

  Komissio haluaa oikeuden lähettää rajavalvojia unionin ulkorajoille ilman jäsenvaltion suostumusta.

  Komissio haluaa kasvattaa EU:n rajavalvontaviraston henkilökuntaa ja rakentaa rajavalvojista valmiusjoukot, jotka saadaan

tarvittaessa liikkeelle

muutamassa päivässä.

  Kootut joukot toimisivat paikallisten lakien ja viranomaisten alaisuudessa.

Bryssel

EU:ssa on edessä tiukka vääntö siitä, kuka saa päättää Euroopan ulkorajojen valvonnasta äärimmäisessä tilanteessa.

Komissio haluaa oikeuden lähettää rajavalvojia unionin ulkorajoille ilman jäsenvaltion suostumusta, jos se on tarpeen Schengen-alueen suojelemiseksi. Komissio myös haluaa kasvattaa EU:n rajavalvontavirasto Frontexin henkilökuntaa ja rakentaa Schengen-maiden rajavalvojista valmiusjoukot, jotka saadaan tarvittaessa liikkeelle muutamassa päivässä.

EU-komissio antaa esityksensä yhteisen rajavalvonnan vahvistamisesta tänään tiistaina. Suunnitelma nostetaan ensimmäisen kerran neuvottelupöydälle jo torstaina ja perjantaina, kun EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin vuoden viimeiseen huippukokoukseen.

Isot jäsenmaat Saksa ja Ranska tukevat komission esitystä, mutta monet muut – kuten itäisen Keski-Euroopan maa Puola – suhtautuvat siihen varautuneesti.

Myös Suomi on ollut sillä kannalla, että rajavalvonnan pitää lähtökohtaisesti pysyä jokaisen maan omalla vastuulla. Kreikan katastrofaalisen tilanteen takia Suomi on kuitenkin kallistumassa siihen suuntaan, että jäsenmailla täytyy olla velvollisuus ottaa apua vastaan.

Kreikka taipui pyytämään Frontexilta apua rajojensa valvontaan ja turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin ankaran painostuksen seurauksena vasta pari viikkoa sitten. Muita jäsenmaita turhautti se, etteivät nykysäännöt sallineet rajavartijoiden lähettämistä ilman Kreikan avunpyyntöä ja suostumusta.

Komissio tulee mediaan vuodettujen tietojen mukaan esittämään mallia, jossa se voisi tarvittaessa päättää yhteisten rajavartijoiden lähettämisestä Schengenin ulkorajoille. Jäsenmaat voisivat enemmistöllään estää joukkojen lähettämisen, mutta käytännössä enemmistön kokoaminen olisi hankalaa.

Frontexin ja Schengen-maiden rajavalvojista kootut joukot toimisivat paikallisten lakien ja viranomaisten alaisuudessa.

EU-maille luotaisiin myös yhteinen palautusvirasto, joka ryhtyisi hoitamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia.

EU:ssa pelätään vapaan liikkuvuuden olevan historiaa, jos Euroopan pahasti vuotavia ulkorajoja ei saada hallintaan.

Saksa, Itävalta ja muutamat muut EU-maat aloittivat tänä syksynä rajatarkastukset Schengenin sisärajoilla hillitäkseen turvapaikanhakijoiden virtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat