Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaislehti: Suomessa vangitut kaksoset oli etsintäkuulutettu jo Irakissa

Kotimaa
 
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Keskusrikospoliisi epäilee kaksoisveljiä yhdestätoista murhasta
Poliisi kertoi Tampereella rikostutkinnasta, joka liittyy raakoihin surmiin Irakissa.
Fakta

Suomen vakavin terroriepäily

 Poliisi pidätti irakilaiskaksoset epäiltynä 11 murhasta.

Esitutkinta on vakavin terrorismiepäilty Suomessa tähän mennessä.

 23-vuotiaita irakilaiskaksosia epäillään Isis-järjestön jäseniksi. Epäillyt kiistävät murhat.

 Epäiltyjen ohella kolmas irakilainen turvapaikanhakija vangittiin marraskuussa sotarikoksesta epäiltynä.

Suomessa pidätetyt irakilaiset kaksoset oli etsintäkuulutettu Irakissa jo ennen kuin he pakenivat maasta, irakilaiset verkkolehdet kertoivat sunnuntaina.

Irakilaisen lehtitiedon mukaan Suomen viranomaiset saivat vihjeen turvapaikanhakijoiden joukossa Suomeen saapuneista mahdollisista Isis-terroristeista jo marraskuussa.

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi perjantaina irakilaiset kaksoset, joita epäillään todennäköisin syin yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta Irakissa kesäkuussa 2014. Poliisin todistusaineistona on jihadistijärjestö Isisin kuvaama video Speicherin tukikohdan verilöylystä.

Isisin epäillään teloittaneen tuolloin jopa 1 700 poliisikadettia tukikohdassa lähellä Tikritin kaupunkia.

Irakilainen uutislehti Shafaq News kertoi sunnuntaina, että Suomessa pidätetyt miehet oli etsintäkuulutettu Irakissa jo ennen kuin he pakenivat maasta. Lehden mukaan Irakin viranomaiset aikovat vaatia pidätettyjä luovutettavaksi Irakiin.

Toinen irakilainen uutislehti Al-Aalem puolestaan kertoi, että Suomen viranomaiset saivat vihjeen epäilyttävistä kaksosista jo marraskuussa.

Nimettömänä pysyttelevä Al-Aalemin toimittaja kertoi maanantaina HS:lle, että Suomen poliisi sai miehistä vihjeen, kun muista turvapaikanhakijoista eristyksissä pysytelleet kaksoset oli ulkonäön perusteella yhdistetty Speicherin tukikohdan joukkoteloituksista julkaistuihin videoihin.

Irakin poliisi on levittänyt irakilaiselle yleisölle katkelmia Isisin propagandavideoista. Videoilla näkyy epäiltyjä teloittajia.

Irakin poliisi on myös julkaissut nimilistan 57 henkilöstä, joiden epäillään osallistuneen Speicherin joukkoteloituksiin, Al-Aalemin toimittaja kertoi.

Toimittajan mukaan nimilistalla ei kuitenkaan ole niitä henkilöitä, jotka Pirkanmaan käräjäoikeus ilmoitti perjantaina vangittavaksi epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Toimittajan mukaan on mahdollista, että pidätetyt esiintyvät Suomessa eri nimillä.

Hän arvioi kaksosten mahdollisesti paenneen Irakista Turkin puolelle ja myöhemmin Eurooppaan sen jälkeen, kun videot joukkoteloituksista levisivät Irakissa. Pakenemiset saattavat johtua osittain myös Isis-järjestön sisäisistä vaikeuksista.

23-vuotiaat, pienikokoisiksi kuvaillut kaksoset, saapuivat turvapaikanhakijoina Suomeen tämän vuoden syyskuussa.

Reijo Hietanen
Irakilaismiesten vangitsemisoikeudenkäynti oli viime perjantaina.
Irakilaismiesten vangitsemisoikeudenkäynti oli viime perjantaina.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Räty ei kommentoi tarkemmin Irakin median tietoja siitä, että kaksoset olivat jo aiemmin etsintäkuulutettuja.

”Heidän taustojaan selvitetään. Pyrimme saamaan luotettavia vastauksia Irakin viranomaisilta. Tiedonhankintatyötä tehdään parhaillaan, ja tutkinta on vasta alkuvaiheessa.”

Al-Aalemin toimittajan mukaan Irakin hallitus on kokoamassa työryhmää, jonka tehtävänä on seurata kaksosten oikeusprosessia. Hänen mukaansa Irakin viranomaiset aikovat vaatia Suomelta kaksosten palauttamista Irakiin.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi määräsi perjantaina ”turvallisuusvirastot ja oikeusviranomaiset seuraamaan” terrorismirikoksista epäiltyjen pidätystä Suomessa.

HS ei maanantaina tavoittanut Irakin viranomaisia kommentoimaan mahdollista palautuspyyntöä.

Mahdollinen luovutus voi estyä, jos epäiltyjä uhkaa Irakissa kuolemantuomio, sanoo Maahanmuuttoviraston johtaja Esko Repo.

”Jos kuolemantuomion uhka on taustalla, niin se estää palauttamisen. Palautuskielto perustuu perustuslakiin ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen, ja se on mainittu myös ulkomaalaislaissa.”

Irakilainen tuomioistuin tuomitsi 24 miestä hirtettäväksi Speicherin tukikohdan joukkomurhista heinäkuussa 2015.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa?

Oikaisu 15.12 kello 8.30: Pirkanmaan käräjäoikeus ilmoitti perjantaina vangitsevansa irakilaismiehet epäiltynä terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Aikaisemmin uutisessa kerrottiin virheellisesti, että käräjäoikeus olisi pidättänyt miehet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat