Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkaukset jatkuvat ensi vuonna

Kotimaa
 
Vesa Moilanen
Alexander Stubb
Alexander Stubb Kuva: Vesa Moilanen

Eduskunta aloitti maanantaina viimeisen väännön ensi vuoden budjetista tilanteessa, jossa kaikilla oli yhteinen näkemys Suomen talouden surkeasta tilasta, mutta keinoista sen korjaamiseksi vallitsi syvä erimielisyys.

Talousarvio siihen liittyvine lakeineen on eduskunnan suurin vuotuinen ponnistus. Eduskunta on parantanut opposition edellytyksiä osallistua budjettikäsittelyyn. Eduskunnan tietopalvelu on kaikkien apuna taloudellisten vaikutusarvioiden laskemisessa. Kaikki viisi oppositiopuoluetta tekivät vaihtoehtobudjettinsa.

Artikkeliin liittyvät

On tärkeää, että budjettikäsittely on näkyvää ja julkista.

Taloudellinen tilanne on vaatinut hallitukselta poikkeuksellisia toimia ja ne ovat kärjistäneet keskustelua eduskunnassa. Poikkeukselliset toimet ovat myös kiihottaneet oppositiota välikysymyksiin enemmän kuin yleensä. Näissäkin puhemylly on pyörinyt budjettilakien ympärillä.

Siksi ei ollut yllätys, että budjetin palautuskeskustelu maanantaina kulki vanhoja latuja.

Hallituksen keinot kasvun ja työllisyyden edistämiseksi ovat talouden sopeuttaminen eli leikkaukset, rakenteelliset uudistukset kuten sote-uudistus ja kilpailukyky- eli pakkolakipaketti.

Vielä kerran hallitus lupasi purkaa pakkolakipaketin, jos työmarkkinajärjestöt saavat aikaan korvaavan säästöohjelman. Ja jälleen Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne toisti, että sopimus voi syntyä vasta, kun hallitus on ensin perunut pakkolakinsa.

”Hallituksella ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin saada työttömät töihin ja maa nousun tielle”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) yritti vakuuttaa salille.

Vasemmisto-opposition mukaan hallituksen leikkaukset eivät lisää kasvua ja työllisyyttä, koska ne syövät ostovoimaa. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) myönsi, että näin käy lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkällä tähtäimellä säästöt lisäävät luottamusta ja kasvua.

Monien hallituksen uudistusten odotetaankin vaikuttavan vasta vaalikauden lopulla, jos silloinkaan. Se tekee hallituksen loppukaudesta tuskallisen, koska kansalaiset näkevät vain hallituksen tekemät leikkaukset, mutta eivät hyötyjä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen varoitteli jo lisäleikkauksista. ”Kun täällä aika moni oppositiossa sanoo, että hallitus leikkaa liikaa, niin minä vähän pahoin pelkään, että teillä ensi vuonna sanat loppuvat kesken, koska ensi vuonnakin joudutaan leikkaamaan. Ei tämä sopeutus vielä tällä tule valmiiksi”, hän sanoi.

Johtavat ministerit osoittivat jo väsymystä muutosvastarintaan. Sekä Sipilä että Stubb olivat hiljaisia ja uupuneen oloisia.

Stubb totesi, että Suomessa on erittäin jäykkä asenne kaikenlaiseen muutokseen. ”Se heijastuu myös tähän keskusteluun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat