Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten rahapeli­ongelmat ovat lisääntyneet – pelaamalla paetaan yksinäisyyttä

Kotimaa
 
Kai Sinervo / HS
Naisia koukuttavat etenkin nopeatempoiset sattumapelit.
Naisia koukuttavat etenkin nopeatempoiset sattumapelit. Kuva: Kai Sinervo / HS
Fakta

Pelaamalla paetaan arjen ongelmia

  Tyypillisin rahapelihaitta liittyi hallinnan puutteeseen. Vastaajat kertoivat pelanneensa enemmän kuin olivat aikoneet. Näin teki 14 prosenttia vastaajista.

  Toiseksi tyypillisin haitta liittyi häviöiden tasaamiseen. Vastaajat olivat palanneet toisena päivänä pelaamaan yrittääkseen voittaa hävityt rahat takaisin. Näin teki kahdeksan prosenttia vastaajista.

  Pelaamisesta koettiin myös syyllisyyttä, kuusi prosenttia vastaajista.

  Ongelmallisesti pelaava läheinen oli joka viidennellä vastaajalla.

  THL:n tutkimukseen osallistui 4 515 15–74-vuotiasta suomalaista.

Naisten rahapeliongelmat ovat lisääntyneet, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuore raportti.

”Naiset pelaavat enemmän kuin ennen ja heille kehittyy rahapeliongelma nopeammin kuin miehille”, THL:n erikoistutkija Anne Salonen toteaa.

Tämä liittyy Salosen mukaan pelaamisen syihin: kansainvälisten tutkimusten mukaan naiset pelaavat paetakseen muita ongelmia.

”He pelaavat paetakseen yksinäisyyttä ja arjen ongelmia, päihteidenkäyttöä tai mielenterveyden haasteita. Pakopelaajalle ongelma kehittyy helpommin.”

Naiset pelaavat tutkimuksen mukaan erityyppisiä rahapelejä kuin miehet.

Miesten kiinnostuksen kohteena ovat urheilu- ja vedonlyöntipelit sekä pokeri. Heitä houkuttavat pelit, joissa on mukana taitoelementti. Naisia taas koukuttavat nopeatempoiset sattumapelit, joita on nykyään saatavilla raha-automaattien lisäksi netissä ympäri vuorokauden.

Suomessa pelataan rahapelejä eniten Euroopassa, ja pelaaminen vain lisääntyy. Vastaajista 80 prosenttia oli pelannut rahapeliä viimeisen vuoden aikana, mikä on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä tutkimuksessa neljä vuotta sitten.

Rahapeliongelma oli 3,3 prosentilla suomalaisista. Käytännössä noin 124 000 ihmistä ei hallitse pelaamistaan. Vastaava osuus neljä vuotta sitten oli 2,7 prosenttia.

Vaikka naisten ongelmat ovatkin lisääntyneet, peliongelmat ovat yhä selkeästi yleisempiä miehillä.

Suomalaiset pelaavat paljon ja myös suhtautuvat pelaamiseen myönteisesti. Tutkimuksen mukaan suhtautuminen on muuttunut aiempaakin myönteisemmäksi sekä miehillä että naisilla.

Eniten riskitason pelaajia on 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Rahapelaaminen internetissä lisääntyi sekä naisilla että miehillä, erityisesti yli 35-vuotiailla.

Pelatuimpia pelejä olivat Lotto, Eurojackpot, Viking Lotto ja Jokeri sekä Veikkauksen arpapelit. Pelaajat käyttivät yhden viikon aikana peleihin keskimäärin 11,30 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat