Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huostaanottojen tarve väheni merkittävästi – huoltajaa etsitään yhä useammin läheisistä ja sukulaisista

Kotimaa
 
Juhani Niiranen
Lastensuojelusta on tullut kunnille vanhainkoteihin verrattava menoerä.
Lastensuojelusta on tullut kunnille vanhainkoteihin verrattava menoerä. Kuva: Juhani Niiranen

Lastensuojelun raju kasvu taittui viime vuonna. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten määrä väheni prosentin, mutta kiireellisesti sijoitettujen peräti 10 prosenttia, kertoo tuore Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilasto. Myös kunnille koituvien kustannusten kasvu näyttää pysähtyneen.

Muutos on merkittävä, sillä takana on monia nousevia käyriä.

Sijoitettujen lasten ja nuorten määrä on kaksinkertaistunut 1990-luvun alun jälkeen. Kiireellisesti sijoitettujen joukko kaksinkertaistui vajaassa kymmenessä vuodessa.

Samaa tahtia kasvoivat kuntien lastensuojelumenot, yli 70 prosenttia seitsemässä vuodessa. Lasten laitos- ja perhehoidosta koitui kunnille viime vuonna 736 miljoonan kustannukset, kun menot olivat 425 miljoonaa euroa vuonna 2006. Sen sijaan vuosina 2013 ja 2014 pysyttiin lähes samoissa lukemissa.

Lastensuojelusta on tullut kunnille vanhainkoteihin verrattava menoerä. Sekä vanhusten laitoshoito että kotipalvelu maksavat kumpikin noin 800 miljoonaa euroa vuodessa, Tilastokeskuksen ja Kuntaliiton luvut kertovat.

”Perheiden avuntarve ei ole vähentynyt”, arvioi Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen.

Sen sijaan heitä auttavat sosiaalityöntekijät voivat toimia eri tavalla kuin ennen. Viime vuosikymmenellä tullut lainmuutos velvoittaa kartoittamaan ensin lapsen läheisverkoston sen sijaan, että lapsi otetaan huostaan ja siirretään vieraaseen perheeseen tai laitokseen.

”Perhehoito on ensisijainen, mutta sijaisperheitä ei ole tarpeeksi. Siksi katseet kääntyivät sukulaisiin ja läheisiin. Käytäntö näyttää vahvistuvan”, Puustinen-Korhonen sanoo.

Läheisverkosto tarkoittaa sukulaisia ja lapselle tärkeitä ihmisiä kuten kummitätiä. Jos sopiva huoltaja löytyy ja lapsi on halukas siirtymään hänen luokseen, kunta voi hakea hänelle oheishuoltajuutta käräjäoikeudelta.

Keväällä voimaan tullut perhehoitolaki antaa tällaiselle hoitajalle saman palkkion kuin sijaisperheelle. Perhettä ei saa jättää yksin, vaan heidän on saatava ennakkovalmistelut ja tukea kuten sijaisperheenkin, korostaa Perhehoitoliiton toiminnanjohtaja Pirjo Hakkarainen.

Onnistuessaan menettely on huostaanottoa kevyempi.

”Muutama päivä sitten neuvoin nelilapsiselle perheelle oheishuoltajuutta, kun lasten vanhempi kuoli. Ennen lapset olisi otettu huostaan, nyt niin ei tarvinnut tehdä”, Puustinen-Korhonen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat