Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmistava opetus ehkä lakiin

Oikeuskansleri ryhtyi itse viime keväänä tutkimaan, miten maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten oikeus perusopetukseen toteutuu. Vuoden pituista valmistavaa opetusta järjestää vain noin sata kuntaa.

Kotimaa
 

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan tulisi selvittää, pitäisikö maahanmuuttajalasten valmistava opetus sisällyttää perusopetuslakiin. Nyt valmistava opetus on koulutuksen järjestäjille vapaaehtoista.

Jonkka ryhtyi keväällä 2015 tutkimaan, miten maahanmuuttajalasten ja -nuorten oikeus perusopetukseen toteutuu.

Syrjäytymisriskiin vaikuttaa esimerkiksi se, millaisen kielitaidon lapsi on saanut peruskoulussa.

Kunnat ja muut koulutuksen järjestäjät voivat järjestää maahanmuuttajille ennen varsinaista perusopetusta enintään lukuvuoden pituisen valmistavan opetuksen, joka keskittyy suomen kieleen.

Opetusministeriön mukaan valmistavaa opetusta järjesti viime vuonna 101 kuntaa ja seitsemän muuta opetuksen järjestäjää.

Valmistavan opetuksen ryhmille ei ole säädetty vähimmäis- tai enimmäiskokoa, mutta Opetushallitus on suositellut, että ihanteellinen ryhmäkoko olisi 8–10 oppilasta.

Sen sijaan valmistavan opetuksen rahoituksesta on säädetty niin, että siihen saa valtionrahoitusta 2,38-kertaisesti verrattuna perusopetuksen hintaan.

Suomessa maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistulokset ovat erityisen huonoja verrattuna kantaväestöön. Peruskoulussa opittu kielitaito ei aina riitä jatko-opintoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat