Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musta joulu näyttää lähes varmalta Etelä-Suomessa – meteorologi tarjoaa silti toivonkipinän

Helsinkiin luvataan jouluaatoksi jopa neljää lämpöastetta.

Kotimaa
 
Millainen on joulun ajan sää tilastojen valossa?
Millainen on joulun ajan sää tilastojen valossa?
Helsingin Kaisaniemessä joka kolmas joulu on keskimäärin valkoinen. Miten käy tänä vuonna?

Luminen aattoilta alkaa näyttää Etelä-Suomessa haaveunelta.

Kymmenen vuorokauden sääennusteet yltävät jo jouluaattoon ja joulupäivään. Niiden perusteella lunta kannattaa juhlapyhinä etsiä Raahesta Lieksaan kulkevan linjan pohjoispuolelta.

Ilmatieteen laitos ennustaa Helsinkiin jouluaattoillaksi neljää lämpöastetta.

"Meillä on käytössä kaksi jouluaattoon yltävää ennustusmallia, ja molemmat näyttävät lauhaa säätä Etelä-Suomeen", sanoo HS:n meteorologi Ida-Reetta Jokela.

Jokelan mukaan Suomeen tulee lähipäivinä matalapaineita lännestä ja lounaasta. Ilmavirtaukset tuovat maahan paljon sateita, mutta sade tulee pääosin vetenä.

Martti Kainulainen / lehtikuva
Tuomaan markkinat Senaatintorilla joulukuun alussa.
Tuomaan markkinat Senaatintorilla joulukuun alussa.

"Maan keskivaiheille on loppuviikon aikana tulossa lisää lunta, mutta monin paikoin lumipeite ehtii sulaa pois ennen joulua."

Vannoutuneimmat jouluihmiset voivat vielä elätellä pientä toivonkipinää. Jokela muistuttaa, että kymmenen vuorokauden sääennusteet ovat epävarmoja.

"Lisäksi tällainen matalapainevoittoinen sää on kaikkein vaikeinta ennustaa. Enemmän kallistun mustan joulun kannalle, mutta nämä asiat ovat pienestä kiinni. Jos isommat matalapaineen alueet ottavat erilaiset reitit, sateet voivat tulla etelässäkin lumena."

Valtaosassa maata musta joulu on melko harvinainen ilmiö. Meteorologi Jokelan mukaan maan eteläosissa eli Porin, Tampereen ja Lappeenrannan eteläpuolella on jouduttu tyytymään lumettomaan jouluun noin kerran viidessä vuodessa.

Viime vuosina mustia jouluja on kuitenkin tilastoitu enemmän. Ilmatieteen laitoksen mukaan Helsingissä on ollut lumetonta 2010-luvulla kaksi kertaa, vuosina 2011 ja 2013.

Sen sijaan vuonna 2010 koettiin viimeisin erittäin kylmä jouluaatto. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuolloin maan etelä- ja keskiosissa pakkasta mitattiin 25–34 astetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat