Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolakipaketti törmäsi uuteen ongelmaan: Asiantuntijoilta ei ole tarpeeksi lausuntoja, monet professorit liian kiireisiä

Kotimaa
 
Tuomas Selänne
Ministerit Jari Lindström, Juha Sipilä ja Alexander Stubb kertoivat hallituksen esittämistä säästötoimista syyskuun lopussa.
Ministerit Jari Lindström, Juha Sipilä ja Alexander Stubb kertoivat hallituksen esittämistä säästötoimista syyskuun lopussa. Kuva: Tuomas Selänne

Hallituksen kiistelty pakkolakipaketti on törmännyt uuteen ongelmaan, sillä hallitus ei katso saaneensa tarpeeksi lausuntoja asiantuntijoilta kilpailukyvyn parantamiseksi tarkoitettuihin lakeihin.

Lausuntojen uusi määräaika on 11. tammikuuta. Lakipaketista saatiin alkuperäiseen määräaikaan eli viime viikon keskiviikkoon mennessä 35 lausuntoa, kun niitä oli pyydetty 49.

Jos hallitus aikoo pitää kiinni alkuperäisestä aikataulustaan, sillä tulee kiire, koska paketin on tarkoitus tulla eduskunnan käsiteltäväksi jo helmikuun alkupuolella.

Tiistaina valtioneuvoston hankerekisteriin oli kirjattu tiistaihin mennessä 40 lausuntoa, joista osa tosin oli myös tahoilta, joilta niitä ei ole pyydetty.

Valtaosa lausunnoista pyydettiin työmarkkinajärjestöiltä. Lait rajoittavat liittojen sopimusoikeutta, joten työmarkkinoiden osapuolet ovat ahkerasti antaneet lausuntojaan. Pakkolailla muun muassa pidennetään työaikaa, tehdään sairastamisesta kalliimpaa, leikataan 30 prosentilla lomarahoja.

Työmarkkinajärjestöt yrittivät pitkään etsiä vaihtoehtoa pakkolaeille, mutta Elinkeinoelämän keskusliitto EK katkaisi neuvottelut sen jälkeen, kun Auto- ja kuljetusalan liitto AKT sanoutui irti sopimuksesta, jota ei koskaan ehditty sopia.

Lausuntoja perättiin myös ministeriöiltä, tutkimuslaitoksilta ja yliopistoilta sekä kuudelta valtiosääntöoikeuden asiantuntijalta. Heistä lausuntonsa on antanut vain professori Niklas Bruun. Tosin hänen lausuntonsa on kirjattu Svenska handelshögskolanin eli Hankenin nimiin.

Muut viisi asiantuntijaa ovat professorit Mikael Hidén, Tuomas Ojanen, Kaarlo Tuori, Jaakko Husa ja Veli-Pekka Viljanen.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden ja kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén vetoaa lähinnä aikapulaan, mutta arvostelee myös menettelyä.

”Aikataulu oli kovin tiukka”, Hidén huomauttaa. Hän ei myöskään pidä asianmukaisena, että hän löisi kirjallisella lausunnolla kantansa lukkoon tässä vaiheessa, kun voi joutua ottamaan kantaa myös silloin, kun ja jos esitys ehkä vielä hiottuna etenee eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

Muutenkin Hidénin mukaan olisi ollut parempi menetellä samoin kuin sote-uudistuksen kohdalla. Hänen mukaansa olisi voitu ensin vaikka pyöreän pöydän ääressä virkamiesvalmistelun aikana tutkailtu myös valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden kantoja. Hallitus olisi tehnyt esityksensä vasta tämä jälkeen.

”Nyt olisi pitänyt yhtäkkiä muutamassa viikossa antaa lausunto pykälämuotoisesta luonnoksesta, vaikka kyseessä on hyvin delikaatti lakipaketti”, Hidén sanoo.

Hidénin mukaan lisäaikaa olisi tarvittu, vaikka edessä olisi vielä ehkä lausunto perustuslakivaliokunnassa.

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta valittaa loppuvuoden työruuhkaa, jota ministeriöiden kuulemiset ja lausuntopyynnöt pahentavat.

”En yksinkertaisesti ehtinyt eikä suorituskyky riittänyt. Yliopistolla ensisijaiset tehtävät ovat opetus ja tutkimus, ja ne ovat nyt vieneet kaiken aikani”, Ojanen sanoo.

Ojasen mukaan hänellä ei ollut periaatteellista estettä antaa lausuntoa tässä vaiheessa esimerkiksi sen takia, että sama tulisi eteen vielä, kun esitys on mahdollisesti eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

”Katsotaan, mitään ehdotonta estettä ei sinänsä ole yrittää lausua jo tässä vaiheessa”, Ojanen tuumaa annetusta lisäajasta.

Ojanen oli jo etukäteenkeskustelutilaisuudessa asiasta . Hän on myös antanut medialle lausuntoja, joiden mukaan pakkolakeihin voi liittyä EU-oikeudellisia ongelmia.

”Sen sanominen on ollut vain minuutin askare, kun taas kirjallisen arvion esittäminen veisi päiviä”, Ojanen vertaa medialausuntoja viralliseen ja kirjalliseen lausuntoon.

Ojasen mukaan lainvalmistelun perustuslaki- ja ihmisoikeusarviointi ei voi ylipäänsä nojata muutaman yliopistoprofessorin venymisen varaan, vaan ainoa oikea tie olisi lisätä lainvalmistelun perustuslaki- ja ihmisoikeusosaamista ministeriöissä ja yleensä lainvalmistelun voimavaroja.

Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen vetoaa niinikään aikapulaan.

”Olen tänä syksynä antanut yli kymmenen asiantuntijalausuntoa, ja etenkin marraskuu on täysin tukossa. Päätehtävä on kuitenkin yliopiston professorilla ohjata opinnäytetöitä, jotka kasaantuvat loppuvuodesta.”

Viljasen mukaan ilmaiskonsultaatio ei muutenkaan ole hyvä tapa hoitaa asoiden valmistelua.

Oikeustieteen professori Kaarlo Tuori Helsingin yliopistosta ei ole antanut lausuntoa lakipaketista, mutta hän ei halua kommentoida asiaa enempää.

Lapin yliopiston oikeusvertailun ja valtiosääntöoikeuden professori Jaakko Husa ei tiistaina vastannut soittopyyntöön. Sen sijaan Lapin yliopistolta pyydetty lausunto on saapunut, mutta siinä kilpailukykypakettia tarkastelee työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja.

Paanetoja ottaa lausunnossaan kantaa myös luonnoksen perustuslainmukaisuuteen. ”Osa luonnoksessa esitetyistä lainsäädäntömuutoksista on ristiriidassa Suomen perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisen sopimusten kanssa. Ennen näiden ristiriitojen poistamista luonnoksen mukainen esitys ei näkemykseni mukaan ole vietävissä eduskuntakäsittelyyn”, hän arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat