Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus kerää rahaa sakkojen korotuksilla

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Ylinopeuksissa sakkorangaistus muuttuu rikesakosta päiväsakoksi, kun ylinopeutta on yli 20 kilometriä tunnissa. Ylikonstaapeli Tuomo Luoto mittasi Kehä I:sellä ajonopeuksia vuoden 2013 joulukuussa.
Ylinopeuksissa sakkorangaistus muuttuu rikesakosta päiväsakoksi, kun ylinopeutta on yli 20 kilometriä tunnissa. Ylikonstaapeli Tuomo Luoto mittasi Kehä I:sellä ajonopeuksia vuoden 2013 joulukuussa. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Luonnos esityksestä rikoslain muuttamiseksi

 Hallitus haluaa korottaa päiväsakkoa, rikesakkoa ja yhteisösakkoa keväällä 2016.

 Päivä- ja rikesakkojen korotukset perustuvat hallitusohjelmaan ja ovat osa julkisen talouden välttämättömiä sopeutustoimia.

 Jos korotukset eivät merkittävästi muuta rikkeiden määriä, merkitsevät korotukset valtiolle noin 63–68 miljoonan euron vuotuisia lisätuloja.

Rikesakkojen ja päiväsakkojen suunnitellut korotukset heikentäisivät liikenneturvallisuutta, epäilee Liikenneturva päivä-, rike- ja yhteisösakkojen korottamista koskevassa lausunnossaan. Liikenneturvan mukaan sakkojärjestelmää ei saisi noin vain valjastaa julkisen talouden sopeutustoimiin.

Kritiikkiä nousee esiin oikeusministeriön saamasta 24:stä lausunnosta, joita se pyysi hallituksen esitysluonnoksesta rikoslain muuttamiseksi. Esitysluonnoksen mukaan rikesakko puolitoistakertaistuisi, päiväsakko kaksinkertaistuisi ja yhteisösakko kolminkertaistuisi ensi vuonna.

Liikenneturva vihjaa lausunnossaan, että muutokset saattaisivat lisätä kovia ylinopeuksia ja siten heikentää liikenneturvallisuutta. Syynä on, että muutokset laajentaisivat niin sanottua muuttumattoman sakon aluetta.

Esimerkiksi 20 kilometriä tunnissa ylinopeutta ajava autoilija saisi jatkossa 345 euron rikesakon. Summa olisi sama, jonka pienituloisin autoilija joutuisi maksamaan päiväsakkoina 60–70 kilometrin ylinopeudesta.

Ylinopeuksissa sakkorangaistus muuttuu rikesakosta päiväsakoksi, kun ylinopeutta on yli 20 kilometriä tunnissa. Samansuuruinen seuraamus eri vakavuusasteen rikkeistä on mahdollinen, kun rikesakko on kiinteä ja päiväsakko tuloperusteinen.

Autoliiton mukaan merkittävällä osalla pienituloisia kiinteän sakon soveltamisala nousee merkittävästi, kun alle 650 euron nettokuukausituloilla ei olisi lainkaan progressiivista sakkovaikutusta.

Rangaistuksen suuruuden pitäisi kuvastaa rikkeen moitittavuutta, huomauttaa puolestaan Oikeusrekisterikeskus.

Se laskee, että jatkossa vähäisellä ylinopeudella ja varsin vakavalla pahoinpitelyllä olisi joissakin tapauksissa samansuuruinen seuraamus.

Tyypillinen sakkorangaistus pahoinpitelystä eli 40 päiväsakkoa olisi ehdotetun 9 euron minimipäiväsakon mukaan 360 euroa.

Rangaistuksen ja moitittavuuden suhdetta pohtii myös Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen, joka kannattaa rikesakon korotuksia. Päiväsakoissa hän kuitenkin korottaisi yhden päiväsakon rahamäärän sijaan päiväsakkojen lukumäärää.

”Rangaistuksen tarkoituksena on osoittaa teon moitittavuutta. Tästä lähtökohdasta katsottuna olisi perustellumpaa korottaa päiväsakkojen lukumäärää, koska juuri päiväsakkojen lukumäärä osoittaa teon moitittavuuden suhteessa muihin tekoihin”, Tolvanen lausuu.

Lakihankkeessa yleisesti mainittu ongelma on, että hallitus pyrkii sakkoja korottamalla ensisijaisesti keräämään lisää rahaa. Asiasta huomauttavat esimerkiksi Liikenneturva, Oikeusrekisterikeskus, Suomen Asianajajaliitto ja Poliisihallitus.

Poliisihallitus jopa luonnehtii ajatusta varainkeruusta kestämättömäksi. Sen mukaan rangaistusjärjestelmän tarkoituksena on ehkäistä rikoksia, ja ”muunlainen tavoitteenasettelu murentaa koko rikosoikeusjärjestelmän oikeutusta, uskottavuutta ja vaikuttavuutta”.

Samoin ajattelee rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta.

”Pidän erittäin huolestuttavana, että rikosoikeusjärjestelmää ja sen sisältämiä rangaistuslajeja halutaan käyttää tällaiseen tarkoitukseen”, Tapani lausuu.

Kaikkiaan oikeusministeriön vaikutusarvioita kehuttiin perusteellisiksi.

Lausuntokierros päättyi viime viikolla, ja hallitus pyrkii antamaan esityksensä eduskunnalle vielä kuluvan vuoden puolella.

Hallituksen esityksen sisällöstä päättää viime kädessä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat