Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni asia arjessa muuttuu vuodenvaihteessa: junaliput R-kioskilta, muovin kierrätys alkaa, isien asema paranee

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Terttu Salminen (keskellä) ja Seija Mäkinen asioivat VR:n lipunmyynnissä Kouvolan matkakeskuksessa. Vasemmalla palveluneuvoja Tiina Jeskanen.
Terttu Salminen (keskellä) ja Seija Mäkinen asioivat VR:n lipunmyynnissä Kouvolan matkakeskuksessa. Vasemmalla palveluneuvoja Tiina Jeskanen. Kuva: Johannes Wiehn

Useat uudistukset tulevat voimaan vuodenvaihteessa tai pian sen jälkeen. HS poimi seitsemän esimerkkiä.

VR sulkee lippupisteitä

Rautatieyhtiö VR lopettaa lipunmyynnin 13 myyntipisteessään 10. tammikuuta 2016 mennessä. Lippuluukut suljetaan Hämeenlinnassa, Helsingin Pasilassa, Joensuussa, Karjaalla, Kokkolassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Riihimäellä, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Vaasassa.

Myös Kemijärven lipunmyyntipiste suljetaan ensi vuoden aikana.

Lippuja saa sulkemisten jälkeen enää yhdeksästä yhtiön omasta myyntipisteestä. Toiminta jatkuu Helsingissä, Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Lahdessa, Tampereella, Tikkurilassa, Turussa ja Oulussa.

Junalippuja voi ostaa myös asemien automaateista, VR:n verkkokaupasta, VR:n mobiilisovelluksesta ja puhelinpalvelusta. Lisäksi lippuja myyvät R-kioskit, matkatoimistot ja osa Matkahuollon toimipisteistä.

Myös junista voi ostaa lippuja, mutta silloin konduktööri perii matkustajalta matkan pituudesta riippuen 3–6 euron palvelumaksun. Maksua ei peritä, jos lähtöasemalla ei ole käytettävissä lippuautomaattia tai myyntipistettä. Palvelumaksua ei peritä myöskään yksin matkustavilta lapsilta.

Lippupisteiden sulkemisen taustalla on VR:n suunnitelma laskea lipunhintoja. Yhtiön matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen sanoi HS:lle marraskuussa, että kannattava hintojen alentaminen vaatii muutoksia muuhun toimintaan.

Muovia voi kierrättää

Suomalaiset alkavat tammikuusta alkaen kierrättää muovijätettä. Tähän asti muovipakkauksista kertyvää jätettä on kerätty kokeiluluontoisesti muutamassa paikassa koko maassa, mutta vuodenvaihteen jälkeen keräyspiste tulee jokaiseen yli 10 000 asukkaan taajamaan.

Tämän lisäksi 450 keräysastiaa sijoitetaan paikkoihin, joissa muovijätettä kertyy paljon.

”Pisteet tulevat sijoittumaan lähinnä ruuhka-Suomeen, esimerkiksi kauppojen pihoille”, sanoo jäteyhtiö Ringin viestintäpäällikkö Katri Tuulensuu.

Muovin kierrättäminen ei ole uudistuksen jälkeen pakollista. Pakkaukset voi halutessaan laittaa sekajätteen joukkoon.

Jos kuitenkin haluaa kierrättää, muovijätepisteisiin voi laittaa tyhjiä ja puhtaita muovipakkauksia, kuten pesuainepulloja, jogurttipurkkeja, mehukanistereita sekä leikkele- ja juustopakkauksia.

Muovijätteen keräys on osa uudistusta, jossa vastuu pakkausjätteen kierrätyksestä siirtyy kunnilta pakkausten tuottajille. Uusien muovijätepisteiden lisäksi valtaosa vanhoista kartongin, lasin ja metallin keräyspisteistä siirtyy kauppojen ja teollisuuden omistaman Rinki Oy:n vastuulle.

Tuulensuun mukaan keräyspisteiden asentamisen tarkka aikataulu ei ole tiedossa. Heti tammikuun alussa muovinkeräyspisteitä on käytössä noin 100, mutta uusia pisteitä asennetaan pitkin kevättä.

Keräyspisteiden sijainnit voi tarkistaa verkkosivustolta: www.kierratys.info.

Ajokortit haetaan Ajovarmasta

Ajokortteihin ja muihin tieliikenteen henkilölupiin liittyvien asioiden hoito siirtyy vuodenvaihteessa poliisilta liikenteen turvallisuusvirasto Trafille.

Tammikuusta eteenpäin lupa-asiat täytyy käydä hoitamassa poliisiasemien sijaan A-Katsastukseen kuuluvan Ajovarman toimipisteissä, joiden yhteystiedot löytyvät sivulta: www.ajovarma.fi/palvelupisteet.

Samalla ajokorttien myöntäminen muuttuu.

Uudet henkilöauton kuljettajat saavat ensi vuoden alusta alkaen suoraan pitkäaikaisen ajokortin, jonka voimassaoloaika on 15 vuotta. Tähän asti kuljettajaopetuksen suorittaneille on ensin myönnetty lyhytaikainen, kahden vuoden ajokortti.

Lyhytaikaisen ajokortin poistuminen ei vaadi kuljettajilta toimenpiteitä, sillä Trafi lähettää lyhytaikaisen kortin haltijoille uudet kortit tammi–helmikuun aikana.

Niin sanottu autokoulun kakkosvaihe ei muutoksen yhteydessä poistu. Kuljettajaopetuksen harjoitteluvaihe ja syventävä vaihe täytyy yhä suorittaa kahden vuoden kuluessa hyväksytyn ajokokeen suorittamisesta.

Vuorotteluvapaan säännöt uusiksi

Vuorotteluvapaalle pääsy vaikeutuu vuodenvaihteessa. Tähän asti vapaata on voinut hakea 16 vuoden työhistorian jälkeen, ja vapaan kesto on voinut olla enimmillään 360 päivää.

Tammikuusta alkaen vuorotteluvapaata voi hakea vasta 20 vuoden työhistorian jälkeen. Enimmäiskesto lyhenee 180 päivään.

Lisäksi vuorotteluvapaa on tästä eteenpäin pidettävä yhdessä jaksossa, kun ennen sen on voinut jakaa vähintään 100 päivän mittaisiin jaksoihin.

Hyvin pitkän työuran tehneiltä poistuu korvauksiin liittyvä erityisetu.

Yli 25 vuoden työuran tehneet ovat tähän asti saaneet vuorottelujaksonsa ajan korvausta 80 prosenttia työttömyyspäivärahasta. Vuodenvaihteen jälkeen korvaus alenee 70 prosenttiin.

Muutokset eivät koske niitä henkilöitä, jotka ovat tehneet tai tekevät sopimuksen vuorotteluvapaan pitämisestä tämän vuoden puolella ja aloittavat vapaan viimeistään 31. maaliskuuta 2016.

Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen tiistaina, ja tasavallan presidentti vahvistanee sen 30. joulukuuta. Valtio hakee toimenpiteellä 50 miljoonan euron vuotuisia säästöjä.

Eläkeverokortti vaaditaan heti

Juuri eläkkeelle jääneiden tai pian työuransa päättävien täytyy vuodenvaihteen jälkeen olla tarkkana, jottei eläkettä veroteta liian suurella prosentilla.

Verottaja vaatii ensi vuonna eläkeverokortin heti, kun työsuhde päättyy. Jos eläkeverokorttia ei ole toimitettu, eläkkeestä peritään suoraan 40 prosentin ennakonpidätys. Tätä ennen eläkeläisen on ollut mahdollista käyttää vanhan palkkatyönsä verokorttia muutaman kuukauden ajan.

Verokortti eläkettä varten kannattaa siis hankkia jo ennen eläkkeen ensimmäistä maksupäivää. Käytännössä muutos astuu voimaan helmikuussa, sillä tammikuussa maksettaviin eläkkeisiin käytetään vielä vuoden 2015 veroprosenttia.

”Jos eläkepäätös on tehty marras- tai joulukuussa, eläkkeensaajan kannattaa hakea erikseen sekä vuoden 2015 että 2016 eläkeverokortti”, sanoo ylitarkastaja Kaj Hoffren Verohallinnosta.

Eläketulon verokortin saa Verohallinnon verkkosivuilta, soittamalla tai verotoimistosta. Kortin hakijalla täytyy olla eläkepäätös alkavasta eläkkeestä ja tiedot tuloista, ennakonpidätyksistä sekä vähennyksistä.

Verohallinnon mukaan muutoksella halutaan saada eläkeläisten veroprosentit mahdollisimman nopeasti todellisia tuloja vastaaviksi.

Vapakalastuksesta tulee halvempaa

Kalastuksen lupaviidakko selkiytyy vuonna 2016, kun uusi kalastuslaki astuu voimaan.

Tammikuusta alkaen yhdellä kalastonhoitomaksulla voi kalastaa koko maassa. Tätä ennen viehekalastuksen harrastajan on täytynyt maksaa erikseen kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen kalastuslupa.

Samalla vapakalastuksen harrastamisesta tulee aiempaa halvempaa.

Kalastuksenhoitomaksusta ja läänikohtaisesta viehekalastusluvasta on täytynyt tähän asti maksaa 55 euroa vuodessa, mutta nyt vuosittaisen kalastonhoitomaksun suuruudeksi tulee 39 euroa.

Verkoilla, katiskoilla ja muilla pyydyksillä suoritettava pyydyskalastus sen sijaan kallistuu.

Ennen pyydyskalastajat ovat maksaneet 24 euron kalastuksenhoitomaksun ja paikallisen pyydyskalastusluvan. Nyt heidän täytyy maksaa paikallisen luvan lisäksi 39 euron kalastonhoitomaksu.

Onkiminen ja pilkkiminen säilyvät maksuttomina, kuten ennenkin. Lisäksi uudessa kalastuslaissa silakan litkauksesta tehdään maksutonta. Litka on erityisesti silakan kalastuksessa käytetty kohoton ja syötitön onki.

Isyyden voi tunnustaa neuvolassa

Ensi vuodesta alkaen isyyden voi tunnustaa neuvolassa ennen lapsen syntymää. Samalla vanhemmat voivat tehdä sopimuksen lapsen yhteishuollosta.

Lakimuutos helpottaa avoliitossa olevien vanhempien asemaa, sillä tähän asti isyyden tunnustaminen on täytynyt tehdä lastenvalvojan luona ja vasta lapsen syntymän jälkeen. Samoin yhteishuollosta on voitu sopia vasta, kun lapsi on syntynyt ja isyys vahvistettu.

Aviopareille uusi laki ei aiheuta muutoksia, sillä avioliittoon syntyvän lapsen isäksi on jo tähän asti lähtökohtaisesti todettu äidin aviopuoliso. Avioliitossa olevat vanhemmat ovat olleet lähtökohtaisesti myös lapsen huoltajia ilman erillistä sopimusta.

Lakimuutos parantaa isien asemaa, sillä se poistaa äideiltä oikeuden vastustaa isyyden selvittämistä. Oikeusministeriön mukaan tämä parantaa lasten oikeutta tietää biologiset vanhempansa.

Lisäksi isyysnäytteitä voidaan tammikuusta alkaen ottaa lastenvalvojan luona, kun tätä ennen näyte on täytynyt ottaa terveyskeskuksessa lääkärin valvonnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat