Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musta joulu näyttää lähes varmalta – Helsinkiin ennustetaan jouluaatoksi neljää lämpöastetta

Kotimaa
 
Millainen on joulun ajan sää tilastojen valossa?
Millainen on joulun ajan sää tilastojen valossa?
Helsingin Kaisaniemessä joka kolmas joulu on keskimäärin valkoinen. Miten käy tänä vuonna?

Luminen aattoilta alkaa näyttää Etelä-Suomessa haaveunelta.

Kymmenen vuorokauden sääennusteet yltävät jo jouluaattoon ja joulupäivään. Niiden perusteella lunta kannattaa juhlapyhinä etsiä Raahesta Lieksaan kulkevan linjan pohjoispuolelta.

Ilmatieteen laitos ennustaa Helsinkiin jouluaattoillaksi neljää lämpöastetta.

”Meillä on käytössä kaksi jouluaattoon yltävää ennustusmallia, ja molemmat näyttävät lauhaa säätä Etelä-Suomeen”, sanoo HS:n meteorologi Ida-Reetta Jokela.

Jokelan mukaan Suomeen tulee lähipäivinä matalapaineita lännestä ja lounaasta. Ilmavirtaukset tuovat maahan paljon sateita, mutta sade tulee pääosin vetenä.

”Maan keskivaiheille on loppuviikon aikana tulossa lisää lunta, mutta monin paikoin lumipeite ehtii sulaa pois ennen joulua. Etelä-Suomessakin voi tulla viikonloppuna räntää, mutta viimeistään aattona sade näyttää muuttuvan vedeksi”, Jokela kertoo.

Vannoutuneimmat jouluihmiset voivat yhä elätellä pientä toivonkipinää. Jokela muistuttaa, että kymmenen vuorokauden sääennusteet ovat epävarmoja.

”Lisäksi tällainen matalapainevoittoinen sää on kaikkein vaikeinta ennustaa. Kallistun mustan joulun kannalle, mutta nämä asiat ovat pienestä kiinni. Jos isommat matalapaineen alueet ottavat erilaiset reitit, sateet voivat tulla etelässäkin lumena.”

Jokelan mukaan kymmenen vuorokauden ennusteiden luotettavuus vaihtelee sääilmiöiden perusteella.

Matalapaineiden käyttäytymistä on helpompi ennustaa esimerkiksi silloin, kun Venäjällä on vastassa voimakas korkeapaineen alue.

Nyt Venäjän korkeapaine ei ole kovin voimakas.

Valtaosassa maata musta joulu on melko harvinainen ilmiö. Meteorologi Jokelan mukaan maan eteläosissa eli Porin, Tampereen ja Lappeenrannan eteläpuolella on jouduttu tyytymään lumettomaan jouluun noin kerran viidessä vuodessa.

Viime vuosina mustia jouluja on kuitenkin tilastoitu enemmän. Ilmatieteen laitoksen mukaan Helsingissä on ollut lumetonta 2010-luvulla kaksi kertaa, vuosina 2011 ja 2013.

Sen sijaan vuonna 2010 koettiin viimeisin erittäin kylmä jouluaatto. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuolloin maan etelä- ja keskiosissa pakkasta mitattiin 25–34 astetta.

Jussi Helttunen
Helsinkiin ennustetaan aatto illaksi lämpöasteita.
Helsinkiin ennustetaan aatto illaksi lämpöasteita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat