Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketutkimuksia arvostetaan

Kotimaa
 

Suomalaiset lääkärit osallistuvat mielellään lääketutkimuksiin, mutta se on yhä vaikeampaa ajan ja rahan puutteen sekä liiallisen byrokratian vuoksi.

Tulos käy ilmi lääkeyhtiö MSD:n teettämästä kyselystä, johon osallistui 300 terveyskeskus-, työterveys- ja erikoislääkäriä.

Kliinisten lääketutkimusten määrä on vähentynyt Suomessa voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tutkimuksissa testataan uusia lääkevalmisteita ja rokotteita vapaaehtoisilla koehenkilöillä ja potilailla, jotta niiden soveltuvuus laajaan potilaskäyttöön selviää.

Lääkäreiden mielestä tehokkain keino lisätä lääketutkimuksia olisi byrokratian vähentäminen.

”Suomi häviää kilpailussa lääketutkimuksista, koska meillä tutkimuslupia ei saa yhdeltä luukulta koko maahan toisin kuin vaikkapa Tanskassa”, sanoo MSD:n johtaja Petri Lehto.

Lehdon mukaan Suomesta puuttuu myös valtakunnallinen potilasrekisteri, josta löytyisi nopeasti tiedot kansalaisten eri sairauksista. Kanta-potilasarkisto ei hänen mukaansa vastaa tähän tarpeeseen.

Toiseksi tärkeintä kyselyn vastaajien mielestä olisi saada tutkimuksille lisää rahaa. Valtion maksama osuus yliopistosairaaloiden tutkimusrahoitukseen on tippunut viidessä vuodessa murto-osaan entisestä lähes sadasta miljoonasta eurosta. Se vaikeuttaa lääkärien mahdollisuuksia käyttää työaikaa tutkimukseen.

Kuusi kymmenestä vastaajasta oli sitä mieltä, että tutkimustyölle on vaikea löytää aikaa muun lääkärintyön ohella.

Yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, että kliiniset lääketutkimukset helpottavat uusien lääkkeiden käyttöönottoa Suomessa. Lääketutkimukset tehdään usein yhteistyössä lääkeyhtiöiden kanssa, mikä ei ole lääkäreiden enemmistön mielestä ongelma. Kaksi kymmenestä vastaajasta toivoi yhteistyön vähentämistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat