Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolaeista pyydetään lisää lausuntoja

Kotimaa
 

Hallituksen esityksestä niin sanotuiksi pakkolaeiksi voi antaa lausuntoja vielä ensi vuoden puolellakin.

Uusi määräaika päättyy 11. tammikuuta.

Yritysten kilpailukykyä kohentamaan pyrkivästä lakipaketista saatiin alkuperäiseen määräaikaan eli viime viikon keskiviikkoon mennessä 35 lausuntoa, kun niitä oli pyydetty 49.

Tiistaina valtioneuvoston hankerekisteriin oli kirjattu jo 40 lausuntoa, joista osa tosin oli myös tahoilta, joilta niitä ei ollut pyydetty.

Valtaosa lausunnoista pyydettiin työmarkkinajärjestöiltä, jotka myös ahkerasti ovat työehtoihin vaikuttavia ehdotuksia kommentoineet.

Lausuntoja perättiin myös ministeriöiltä, tutkimuslaitoksilta ja yliopistoilta sekä kuudelta erityisesti valtiosääntöoikeuden asiantuntijalta.

Heistä lausuntonsa on antanut vain professori Niklas Bruun. Tosin hänen lausuntonsa on kirjattu Svenska handelshögskolanin eli Hankenin nimiin.

Muut viisi asiantuntijaa ovat professorit Mikael Hidén, Tuomas Ojanen, Kaarlo Tuori, Jaakko Husa ja Veli-Pekka Viljanen.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden ja kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén vetoaa lähinnä aikapulaan mutta arvostelee myös menettelyä.

”Aikataulu oli kovin tiukka”, Hidén huomauttaa alkuun.

Hän ei myöskään pidä asianmukaisena, että hän löisi kirjallisella lausunnolla kantansa lukkoon tässä vaiheessa, sillä hän voi joutua ottamaan kantaa myös silloin, kun ja jos esitys kenties vielä hiottuna etenee eduskunnan perustuslakivaliokuntaan.

Muutenkin Hidénin mukaan olisi ollut parempi menetellä, kuten sote-uudistuksen kohdalla, että ensin olisi vaikka pyöreän pöydän ääressä virkamiesvalmistelun aikana tutkailtu myös valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden kantoja ja vasta sitten tehty hallituksen esitys.

”Nyt olisi pitänyt yhtäkkiä muutamassa viikossa antaa lausunto pykälämuotoisesta luonnoksesta, vaikka kyseessä on hyvin delikaatti lakipaketti”, Hidén sanoo.

Lisäaikaan ei Hidénin mukaan muuta sitä tilannetta, että edessä olisi vielä ehkä lausunto perustuslakivaliokunnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat