Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta hyväksyi päivähoidon rajauksen

Kotimaa
 

Eduskunta hyväksyi tiistaina äänin 114–65 suurta huomiota herättäneen lasten subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksen.

Varhaiskasvatuslain muutos tulee voimaan elokuun alussa, mutta kunnat voivat itse päättää rajoittavatko päivähoito-oikeutta vai eivät.

Kunnat voivat päättää, että oikeus varhaiskasvatukseen rajataan 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole töissä tai opiskele päätoimisesti.

Jos siis vanhempi on kotona hoitamassa pienempää sisarusta esimerkiksi vanhempainvapaalla, isosiskoilla ja -veljillä on oikeus olla päivähoidossa vain osa-aikaisesti.

Lapsella olisi kuitenkin oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen, jos se on tarpeen lapsen kehityksen tai perheen olosuhteiden takia tai sen on muutoin lapsen edun mukaista.

Eduskunnan sivistysvaliokunta painotti mietinnössään lapsen edun huomioimista arvioinneissa. Arvioinnit jäävät kuntien vastuulle.

Helsinki on jo päättänyt, ettei se aio rajoittaa päivähoito-oikeutta. Vantaa sen sijaan aikoo rajoittaa päivähoito-oikeutta. Espoo tekee päätöksen päivähoito-oikeudesta helmikuuhun mennessä.

”Laki antaa mahdollisuuden rajoittaa subjektiivista päivähoitoa, mutta mitään pakkoa ei ole. Päätös riippuu täysin kunnan omista arvoista”, tähdentää eduskunnan sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok).

Lauslahti on Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja.

”Espoon valtuusto päättää lopulta asiasta”, Lauslahti muistuttaa, eikä halua vielä ennakoida Espoon päätöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat