Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monesti kuopattu Vuotoksen allashanke heräsi uudelleen henkiin – ”Jättäkää jo meidät rauhaan”

Eripurainen työryhmä esittää altaan rakentamista, jotta sillä suojattaisiin Rovaniemeä suurtulvalta, joka saattaisi tulla kerran 250 vuodessa. Ensimmäiset ajatukset hankkeesta virisivät jo 1960-luvulla, ja korkein hallinto-oikeus tyrmäsi sen viimeksi 2002.

Heli Saavalainen HS

Moneen kertaan kuopattu Vuotoksen allashanke on taas herännyt uudelleen henkiin Lapissa. Kemijoen tulvariskien hallintaa pohtinut työryhmä esittää altaan rakentamista ensisijaiseksi toimeksi Rovaniemen tulvasuojeluun. Sillä suojattaisiin kaupunkia suurtulvalta, joka saattaisi tulla kerran 250 vuodessa.

Altaan nimi on työryhmän esityksessä muuttunut Kemihaaran tulvasuojelualtaaksi, mutta paikka on entinen, pitkän oikeusprosessin jälkeen vuonna 2002 tyrmätty Vuotos. Tuolloin Korkein hallinto-oikeus hautasi tekoallashankkeen, joka hukuttaisi Kemihaaran suot veden alle.

Altaan rakentamista ajavat etenkin vesivoimayhtiö Kemijoki Oy ja Lapin liitto, joka on sisällyttänyt Kemihaaran altaan myös valmisteilla olevaan Itä-Lapin ja Rovaniemen maakuntakaavaan.

Tekoaltaan vastustajien keulahahmo, kemijärveläinen lääkäri Helena Tiihonen on järkyttynyt Lapin liiton tavasta ajaa Vuotosta eteenpäin yhä uudestaan ja uudestaan.

”Onhan tämä aivan kauheaa kuntien päätöksenteon ylimenoa”, Tiihonen sanoo.

”Kymmenen vuoden oikeustaistelussa saavutimme voiton, ja nyt allaskunnat ovat tehneet selkeät päätökset, että Vuotoksesta ei enää tapella. Sitten Lapin liitto ja Kemijoki Oy usuttavat riitelemään. Kuntien päätöksillä ei tunnu olevan mitään painoarvoa”, Tiihonen ihmettelee.

Varsinaisia allaskuntia ovat Kemijärvi, Pelkosenniemi ja Savukoski sekä pieneltä osalta Salla.

Tiihonen on vastustanut Vuotoksen rakentamista elämäntehtävänomaisesti alusta saakka.

”Jättäkää jo meidät rauhaan”, Vuotos-aktivisti sanoo nyt.

Ilkka Mäkinen
Vuotoksen tekoallasta vastustava kyltti Pelkosenniemen ja Savukosken välisen tien puolivälissä syksyllä 2006.
Vuotoksen tekoallasta vastustava kyltti Pelkosenniemen ja Savukosken välisen tien puolivälissä syksyllä 2006.

Maa- ja metsätalousministeriö päättää tulvariskien hallinnasta Lapissa 22. joulukuuta mennessä.

Tulvatyöryhmä pitää säännöstelyaltaan rakentamista tärkeimpänä keinona Rovaniemen ja Kemijoen tulvasuojelussa. Työryhmä esittää uuden, tilavuudeltaan noin 800 miljoonan kuutiometrin tekoaltaan rakentamista Kemijärven yläpuoliseen vesistöön.

Työryhmän mukaan allas toisi taloudellisia hyötyjä energiantuotannon, työllisyyden ja verotulojen kautta.

Työryhmän puheenjohtajana toimi entinen keskustapoliitikko ja Lapin liiton puheenjohtaja Hannes Manninen. Hänen mukaansa allas olisi paras vaihtoehto Rovaniemen tulvasuojeluun.

”Tämä on selkein mahdollisuus varmasti suojella Rovaniemeä tulvilta ilman, että valtion ja kuntien tarvitsee sijoittaa siihen rahoja”, Manninen sanoo.

Arviolta 170–370 miljoonaa euroa maksavan altaan rahoittaisi vesivoimayhtiö Kemijoki Oy, joka haluaa Kemijoen yläpuolisille alueille vesivaraston.

”Allas antaisi myös uusiutuvaa energiaa. Sillähän se tietenkin rahoitetaan, eihän Kemijoki Oy mikään hyväntekijä ole. Jostakinhan sitä energiaa on saatava varsinkin, jos tuuli- ja aurinkovoimaa tulee entistä enemmän. Se tarvitsee säätövoimaa”, Manninen sanoo.

Tulvatyöryhmä oli eripurainen. Lapin ely-keskus sekä Savukosken, Pelkosenniemen ja Kemijärven kunnat ovat jättäneet esitykseen eriävän mielipiteensä.

Kaikkien mielestä asuinrakennusten suojaamisen tavoitetaso on liian korkea. Lisäksi se poikkeaa muilla merkittävillä tulvariskialueilla asetetuista tavoitetasoista.

Kun muualla Suomessa tavoitteeksi on asetettu varautuminen kerran sadassa vuodessa toistuviin tulviin, työryhmä esittää Rovaniemen ja Kemijärven tulvariskialueiden tavoitetasoksi varautumisen erittäin harvinaisiin, kerran 250 vuodessa toistuvaan suurtulvaan.

Ely-keskuksen mukaan korkealle tavoitetasolle ei ole perusteita. Lisäksi se on ristiriitainen, koska viime vuosina Lapissa rakentamiskorkeudet on suhteutettu kerran sadassa vuodessa toistuviin tulviin nähden.

Savukosken kunta pitää korkeaa tavoitetasoa tarkoitushakuisena valintana, jolla painostetaan ihmisiä altaan rakentamiseen. ”Korkea tavoitetaso rajaa tulvasuojelun vaihtoehdot yhteen ainoaan järeään ratkaisuun”, kunta toteaa eriävässä mielipiteessään.

Savukoski muistuttaa, että allas aiheuttaisi mittavia vahinkoja ympäristölle: ”Uudesta säännöstelyaltaasta koituisi mittavat haitat Itä-Lapille ja Yli-Kemijoelle, ja puhdas, luonnontilainen joki menetetään.”

Mannisen mukaan tekoaltaan myötä Rovaniemelle saataisiin ”ilmainen, korkeampi suojelutaso”.

”Rovaniemellä vahingot ovat erittäin suuret, jos tällainen tulva tulee”, hän toteaa.

Vuotoksen tekoaltaan rakentamista vatvottiin yli neljä vuosikymmentä ennen kuin Korkein hallinto-oikeus tyrmäsi hankkeen luonnolle vahingollisena vuonna 2002.

Yhä edelleen allashanke kuitenkin putkahtaa aika ajoin pinnalle lähinnä keskustapoliitikkojen kannattamana.

Ensimmäiset ajatukset Pelkosenniemelle rakennettavasta tekojärvestä ja vesivoimalaitoksesta virisivät 1960-luvulla. Suunittelu alkoi Kemihaaran altaan nimellä. Vesihallitus julkaisi Vuotoksen yleissuunnitelman vuonna 1974. Samalla syntyi hanketta vastustava kansanliike.

Maa- ja metsätalousministeriö esitti altaan rakentamista vuonna 1981. Valtioneuvosto luopui hankkeesta vuonna 1982.

Keskustelu altaan rakentamisesta alkoi uudelleen 1980-luvun puolivälissä. Kemijoki sai vuonna 1987 valmiiksi uuden Vuotos-esityksen. Se kuitenkin hautautui kannatuksen puutteesta.

Kolmas esitys valmisteltiin vuonna 1991. Vuonna 1992 valtioneuvosto antoi Kemijoki Oy:lle luvan hakea rakennuslupaa Pohjois-Suomen vesioikeudelta, joka myönsi luvan vuonna 2000.

Päätöksestä tehtiin 60 valitusta.

Vaasan hallinto-oikeus kumosi vesioikeuden päätöksen vuonna 2001. Kemijoki Oy valitti Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen vuonna 2002.

Ympäristöarvot olivat ratkaiseva tekijä sekä Vaasan hallinto-oikeuden että korkeimman hallinto-oikeuden päätöksissä.

Niiden mukaan tekoaltaan rakentaminen vahingoittaisi Vuotoksen ainutlaatuista suoluontoa ja aiheuttaisi aiheuttaisi ympäristölle huomattavaa ja laajalle ulottuvaa haittaa.

Selvitysten mukaan allas tuhoaisi soita, uhanalaisten lintulajien pesimäalueita, porolaitumia, kalavesiä sekä metsästys- ja marjastusmaita.

Jaakko Avikainen / Lehtikuva
Näkymä Martin kylästä, etualalla Kemijoki.
Näkymä Martin kylästä, etualalla Kemijoki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat