Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei hyväksy Euroopan komission tiukennuksia aseiden hallussapitoon – heikentäisi vapaaehtoisten maanpuolustus­toimintaa

Asedirektiivin mukaan valtio joutuisi lunastamaan kymmenet tuhannet aseet kansalaisilta.

Kotimaa
 
Kai Sinervo / HS
Deaktivoituja pistooleita.
Deaktivoituja pistooleita. Kuva: Kai Sinervo / HS

Suomi ei hyväksy Euroopan komission ehdotusta asedirektiivin muuttamiseksi, koska ehdotus heikentäisi merkittävästi vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan edellytyksiä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) yrittää hakea direktiiviin poikkeusta Suomen kansallisen puolustuksen turvaamiseksi. Orpo sai keskiviikkona eduskunnan suurelta valiokunnalta selvät ohjeet, miten hänen tulee toimia direktiivimuutosta valmistelevassa EU:n työryhmätyössä.

Direktiivin tarkoituksena on komission mukaan muun muassa estää laittomien aseiden leviämistä ja saattaa lailliset aseet tarkempaan valvontaan. Muutosten taustalla on EU-maiden huoli turvallisuustilanteesta ja rikolliseen käyttöön päätyvistä ampuma-aseista. Direktiiviin on laittanut vauhtia myös Pariisin terrori-isku.

Direktiiviehdotuksessa tiettyjen itselataavien, kertatulta ampuvien, mutta sarjatuliaseita muistuttavien ampuma-aseiden hankinta ja hallussapito kiellettäisiin yksityishenkilöiltä myös toimintakelvottomaksi muutettuina.

Suuri valiokunta katsoi, että kielto olisi huomattavan kielteinen maanpuolustuksen kannalta, koska komission esityksen hyväksyminen lopettaisi maanpuolustuskyvyn ylläpitoa tukevan reserviläistoiminnan.

”Se on ykkösprioriteettimme, että turvataan reserviläistoiminnan aseiden käytön tulevaisuus. Tällä hetkellä näyttää olevan mahdollista, että maanpuolustusasia herättää ymmärrystä ja tähän löydettäisiin ratkaisu”, Orpo sanoi suuren valiokunnan kuulemisen jälkeen.

”Maanpuolustuskysymys on meidän erityinen piirteemme ja se pitää saada irrotettua tästä direktiivistä. Olen toiveikas, että komissio on ymmärtänyt tämän meidän erityiskysymyksemme.”

Orpo lisäsi, että maanpuolustuksellisessa kysymyksessä Suomella ei ole joustovaraa.

Suomi esittää EU:n neuvostossa kiellon poistamista direktiivistä, ja jos se ei onnistu, Suomi pyytää saada luvan poiketa siitä.

Jos sekään ei onnistu, Suomi voi jättää direktiivin toimeenpanematta. Tätä esitti puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) tiistaina. Orpo ei ota tähän kantaa.

”Hoidetaan tämä asia kuntoon, niin ei tarvi tuota pohtia”, hän sanoi.

Reserviläisyhdistyksiin kuuluu tällä hetkellä Suomessa noin 90 000 henkilöä, joista osa harrastaa sovellettua reserviläisammuntaa sekä palvelusammuntaa.

Ampuma-aseita rajoittavilla määräyksillä olisi kielteisiä vaikutuksia myös metsästyksen sekä urheiluammunnan ja asekeräilyn harjoittamiseen.

Itselataavia kertatulta ampuvia kiväärejä on Suomessa noin 21 000 ja itselataavia kertatulta ampuvia haulikoita on Suomessa noin 50 000. Jos direktiivin muutos tulisi voimaan ja Suomi toimeenpanisi sen, valtio joutuisi lunastamaan aseet pois. Orpon mukaan se maksaisi valtiolle kymmeniä miljoonia euroja.

”Siihenkin valtioneuvosto on varautunut, mutta sitä me emme halua”, Orpo sanoi.

Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola (kesk) sanoo saaneensa valtiovarainministeriön virkamieheltä arvion, että aseiden lunastus maksaisi noin 160 miljoonaa euroa. Reserviläisliiton jäsentutkimusten mukaan omaehtoinen ammuntaharjoittelu on ylivoimaisesti suosituin vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintamuoto.

Komissio on kiirehtinyt asedirektiiviin muuttamista terrorismin uhan kasvettua Euroopassa.

Vaikka Suomi vastustaa direktiiviä, Suomi pitää EU:n yhteisiä toimenpiteitä vakavan järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa erittäin tärkeinä. Direktiivi ratkaistaan EU:ssa kevään aikana.

Oikaisu kello 18.15: Petteri Orpon mukaan aseiden lunastaminen valtiolle maksaisi kymmeniä miljoonia euroja, ei kymmeniä tuhansia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat