Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi huutokauppasi takavarikoimiaan autoja Kuopiossa – 30 eurolla sai kaksi Citroënia

Myynnissä oli autoja, jotka oikeus on määrännyt menetettäväksi valtiolle. Kolme tuntia paikan päälle ajanut joutsalainen saabisti pettyi, kun myynnissä oli vain automaattivaihteinen Saab.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Kuopiolainen Tero Hongisto ja joutsalainen Jari Laakko tutkivat Saabia.
Kuopiolainen Tero Hongisto ja joutsalainen Jari Laakko tutkivat Saabia. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Poliisi takavarikoinut yli 600 autoa tänä vuonna

 Poliisi on takavarikoinut tänä vuonna joulukuun alkuun mennessä 638 ajoneuvoa. Niistä 57 ulkomailla rekisteröityjä, valtaosa kotimaassa.

 Poliisi takavarikoi autoja esimerkiksi rattijuopoilta tai omaisuusrikosten tekijöiltä, jotka ovat käyttäneet autoaan rikoksentekovälineenä.

 Suurin osa poliisin takavarikoimista autoista palautetaan takaisin omistajilleen, mutta osa menee eteenpäin.

 Jos omistajalla on ulosottovelkaa, ulosottoviranomaiset myyvät auton. Poliisi myy auton, jos tuomioistuin tuomitsee ajoneuvon menetetyksi valtiolle.

 Heikkokuntoisimmat autot menevät suoraan romuttamolle.

Kuopio. ”Näille ei anneta mitään takuita. Se on ostajan omassa harkinnassa”, rikosylikonstaapeli Arto Tynkkynen sanoo kuuluvalla äänellä keskiviikkona armeijan entisen varikkoalueen pihassa Kuopion Neulamäessä.

Tynkkynen toimii meklarina poliisin huutokaupassa. Myytävänä on kahdeksan poliisin takavarikoimaa autoa, jotka oikeus on määrännyt menetettäväksi valtiolle. Paikalle on kerääntynyt vajaa 50 miestä ja pari naista.

Myynnissä olevat autot ovat katsastamattomia, ja osasta on verot maksamatta. Huutokauppavaluuttana käy vain käteinen raha. Tulevien omistajien on haettava ajoneuvonsa perjantaihin mennessä, tai ne siirretään romuttamolle.

Itä-Suomen poliisilaitos on jo määrännyt sinne jo 13 takavarikoimaansa autoa. Nämä kahdeksan menopeliä odottavat nyt uutta elämää, vaikka parhaat päivät ovatkin jo takana.

Uusin ajoneuvo on 2005 vuoden Volvo, vanhin on 20-vuotias Citroën. Myynnissä on kaksi muutakin Citroënia, Peugeot 307, Saab 9 000, Nissan Almera ja Opel Vectra.

Saabin luona ilmassa on pettymystä.

”Tämä on automaattiauto. Siitä ei puhuttu mitään etukäteen. Ja kojelautakin on irti”, vannoutunut saabisti Jari Laakko huokailee työntäessään päänsä ainoan Saabin ohjaamoon.

”Ajoimme Joutsasta kolme tuntia, lopussa vielä aura-auton perässä ja ihan turhaan.”

Pentti Vänskä
Jari Laakko kurkisti Saabin jäähdytysnestesäiliöön.
Jari Laakko kurkisti Saabin jäähdytysnestesäiliöön.

Saabia kiertää myös siilinjärveläinen Ossi Rantonen. Hän haaveilee siitä varaosa-autoa.

Kuopiossa opiskeleva Aki Härkönen on puolestaan Nissanin miehiä. Hänellä on niitä viisi kotonaan Nurmeksessa, mutta nyt Härkönen ei ole paikalla tositarkoituksessa, vaan uteliaisuuttaan.

Huutokauppa alkaa. Ensimmäisenä etsitään omistaja 11 vuotta vanhalle Peugeotille. Huuto alkaa 50 eurosta, mutta ei mene monta minuuttia, kun Tynkkynen kopauttaa auton 305 eurolla vanhemmalle herralle.

Herra ohjataan mustaan maijaan kirjoittamaan kauppakirjat. Huutokauppa jatkuu rivakkaan tahtiin.

Peugeotin vieruskaveri, autojoukon seniori menee kaupan vieläkin nopeammin. Kuopiolaisesta Kari Ihalaisesta tulee 20 eurolla 20-vuotiaan Citroënin omistaja. Tyttären autokorjaajamies saa näperreltävää.

”Halvalla lähti, parin tupakka-askin hinnalla”, Ihalainen sanoo ja naureskelee, kun meklari Tynkkynen on siirtynyt jo seuraavan ajopelin luo.

”Täällä olisi Hopeanuoli”, Tynkkynen huutaa 18 vuotta vanhan Saabin vierestä.

Huuto alkaa viitosesta, mutta nousee nopeasti. Siilinjärven Rantonen tarjoaa 255 euroa, mutta se ei riitä. 300 euroa menee rikki ennen kuin Saab vaihtaa omistajaa maijan takapenkillä.

Joutsan mies on oikeastaan helpottunut.

”Ostin kerran 14 autoa huutokaupasta. Se oli markka-aikaa, ja sain kaksi Saab 96:ta vitosella. Meklari sanoi, ettei ole koskaan näin halvalla myynyt autoja. Minä sanoin, etten minäkään ole ennen ostanut”, Jari Laakko kertoo.

”Sain vielä Ladan kaupan päällisiksi, mutta sen sain lahjoitettua yhdelle venäläiselle eikä tarvinnut sitä kuljettaa pois.”

Seuraava ajopeli ei ole kaupanpäällinen, sillä ainoa Volvo lähtee vasta 1 100 eurolla. Opel Vectra muuttaa 30 eurolla Tuusniemelle.

Pentti Vänskä
Kuopiolaisesta Kari Ihalaisesta tulee 20 eurolla 20-vuotiaan Citroënin omistaja. Arto Tynkkynen ojentaa ostotodistuksen.
Kuopiolaisesta Kari Ihalaisesta tulee 20 eurolla 20-vuotiaan Citroënin omistaja. Arto Tynkkynen ojentaa ostotodistuksen.

Huutokaupan edullisimmat kaupat tekee kuopiolainen Erkki Väätäinen. Hän huutaa itselleen vuoden 1996 Citroënin kympillä.

Saabisti ei malta olla huomauttamatta, että siinä on ranskalaisten hinta–laatusuhde kohdallaan.

”Kympillä saa ranskalaiset nakkikioskiltakin, mutta vaan kaikilla mausteilla”, Laakko nyökyttelee.

Pentti Vänskä
Meklari Arto Tynkkynen kyselee tarjouksia huutokaupan kalleimmasta autosta, joka on Volvo.
Meklari Arto Tynkkynen kyselee tarjouksia huutokaupan kalleimmasta autosta, joka on Volvo.

Erkki Väätäinen huutaa itselleen vielä toisenkin Citroënin 20 eurolla. Puolessa tunnissa kaikki kahdeksan autoa on myyty. Väätäisestä on tullut 30 eurolla kahden auton omistaja.

”Varaosiksi”, kilpa-autoilua harrastava mies sanoo ja tutkii kympin autoa.

Tällä kaupalla Väätäinen saa saunanlämmikettäkin, sillä Citroënin takakontista löytyy muutama koivuhalko. Etupuskurista mies näpertelee irti lämmitysjohdon ja heilauttaa sitä ilmassa.

Kannatti maksaa kymppi.

Pentti Vänskä
Erkki Väätäinen saa Citroënin kaupanpäällisiksi muutaman koivuhalon.
Erkki Väätäinen saa Citroënin kaupanpäällisiksi muutaman koivuhalon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat