Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuotoksen tekoallasta ajetaan taas Lapissa – rahat vesivoimayhtiöltä

Kotimaa
 
Hannu Vallas / Lehtikuva
Keminsaaret Kemijoessa Pelkosenniemellä. Jos Vuotoksen tekojärvi toteutuu, alue jää veden alle.
Keminsaaret Kemijoessa Pelkosenniemellä. Jos Vuotoksen tekojärvi toteutuu, alue jää veden alle. Kuva: Hannu Vallas / Lehtikuva
Fakta

Pitkä kiista

  Ajatus Pelkosenniemelle rakennettavasta altaasta virisi 1960-luvulla.

  Vesihallitus julkaisi Vuotoksen yleissuunnitelman vuonna 1974. Samalla syntyi hanketta vastustava kansanliike.

  Vuonna 2000 Kemijoki Oy sai rakentamisluvan Pohjois-Suomen vesioikeudelta.

  Korkein hallinto-oikeus kumosi päätöksen luonnolle vahingollisena 2002.

Ylimmässä oikeusasteessa kuopattu Vuotoksen allashanke on taas herännyt henkiin Lapissa.

Kemijoen tulvariskien hallintaa pohtinut työryhmä esittää altaan rakentamista ensisijaiseksi toimeksi Rovaniemen tulvasuojeluun. Altaalla suojattaisiin kaupunkia erittäin harvinaiselta suurtulvalta, joka toistuisi kerran 250 vuodessa.

Altaan nimi on työryhmän esityksessä muuttunut Kemihaaran tulvasuojelualtaaksi, mutta paikka on entinen, pitkän oikeusprosessin jälkeen vuonna 2002 tyrmätty Vuotos. Tuolloin korkein hallinto-oikeus (KHO) hautasi tekoaltaan, joka hukuttaisi Kemihaaran suot.

Nyt allasta ajavat etenkin vesivoimayhtiö Kemijoki Oy ja Lapin liitto, joka on sisällyttänyt Kemihaaran altaan myös valmisteilla olevaan Itä-Lapin ja Rovaniemen maakuntakaavaan.

Tekoaltaan vastustajien keulahahmo, kemijärveläinen lääkäri Helena Tiihonen on järkyttynyt Lapin liiton tavasta ajaa Vuotosta eteenpäin yhä uudestaan ja uudestaan.

”Onhan tämä aivan kauheaa kuntien päätöksenteon ylimenoa”, Tiihonen sanoo.

”Kymmenen vuoden oikeustaistelussa saavutimme voiton, ja nyt allaskunnat ovat tehneet selkeät päätökset, että Vuotoksesta ei enää tapella. Sitten Lapin liitto ja Kemijoki Oy usuttavat riitelemään. Kuntien päätöksillä ei tunnu olevan mitään painoarvoa”, Tiihonen ihmettelee.

”Jättäkää jo meidät rauhaan.”

Varsinaisia allaskuntia ovat Kemijärvi, Pelkosenniemi ja Savukoski sekä pieneltä osin Salla.

Maa- ja metsätalousministeriö päättää tulvariskisuunnitelmasta 22. joulukuuta mennessä.

Tulvatyöryhmä pitää säännöstelyaltaan rakentamista tärkeimpänä keinona Rovaniemen ja Kemijoen tulvasuojelussa. Työryhmä esittää uuden, tilavuudeltaan noin 800 miljoonan kuutiometrin tekoaltaan rakentamista Kemijärven yläpuoliseen vesistöön.

Altaan rakentaminen edellyttäisi ympäristö- ja Natura-vaikutusten arviointia sekä yksityisten luonnonsuojelualueiden lakkauttamista.

Työryhmän mukaan allas toisi taloudellisia hyötyjä energiantuotannon, työllisyyden ja verotulojen kautta.

Puheenjohtajana toimineen entisen keskustapoliitikon ja Lapin liiton puheenjohtajan Hannes Mannisen mukaan allas olisi paras vaihtoehto Rovaniemen tulvasuojeluun.

”Tämä on selkein mahdollisuus varmasti suojella Rovaniemeä tulvilta ilman, että valtion ja kuntien tarvitsee sijoittaa siihen rahoja”, Manninen sanoo.

Arviolta 170–370 miljoonaa euroa maksavan altaan rahoittaisi vesivoimayhtiö Kemijoki Oy, joka haluaa Kemijoen yläpuolisille alueille vesivaraston.

”Allas antaisi myös uusiutuvaa energiaa. Sillähän se tietenkin rahoitettaisiin. Eihän Kemijoki mikään hyväntekijä ole. Jostakin sitä energiaa on saatava varsinkin, jos tuuli- ja aurinkovoimaa tulee entistä enemmän. Se tarvitsee säätövoimaa”, Manninen sanoo.

Tulvatyöryhmä oli eripurainen. Lapin ely-keskus sekä Savukosken, Pelkosenniemen ja Kemijärven kunnat ovat jättäneet esitykseen eriävän mielipiteensä. Niiden mielestä rakennusten suojaamisen tavoitetaso on määritelty liian korkeaksi.

Kun muualla Suomessa tavoitteeksi on asetettu varautuminen kerran sadassa vuodessa toistuviin tulviin, työryhmä esittää Rovaniemen ja Kemijärven tulvariskialueiden tavoitteeksi varautumisen kerran 250 vuodessa toistuviin suurtulviin.

Ely-keskuksen mukaan korkealle tavoitetasolle ei ole perusteita. Lisäksi se on ristiriitainen, koska viime vuosina Lapissa rakentamiskorkeudet on suhteutettu kerran sadassa vuodessa toistuviin tulviin nähden.

Savukoski pitää korkeaa tavoitetasoa tarkoitushakuisena valintana, jolla painostetaan ihmisiä altaan rakentamiseen. ”Korkea tavoitetaso rajaa tulvasuojelun vaihtoehdot yhteen ainoaan järeään ratkaisuun”, kunta toteaa eriävässä mielipiteessään.

Savukoski muistuttaa, että allas aiheuttaisi mittavia vahinkoja ympäristölle.

Mannisen mukaan altaan mukana Rovaniemelle taas saataisiin ”ilmainen, korkeampi suojelutaso”. ”Rovaniemellä vahingot ovat erittäin suuret, jos tällainen tulva tulee”, hän toteaa.

Ympäristöarvot olivat ratkaiseva tekijä KHO:n päätöksessä vuonna 2002. Sen mukaan allas aiheuttaisi suuria ympäristömuutoksia. Selvitysten mukaan allas tuhoaisi soita, uhanalaisten lintulajien pesimäalueita, porolaitumia, kalavesiä sekä metsästys- ja marjastusmaita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat