Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi takavarikoi auton yhä useammalta rattijuopolta

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Poliisi huutokauppasi takavarikoituja autoja Kuopiossa keskiviikkona. Meklari Arto Tynkkynen (keskellä) huusi tarjouksia tapahtuman kalleimmasta autosta, Volvosta.
Poliisi huutokauppasi takavarikoituja autoja Kuopiossa keskiviikkona. Meklari Arto Tynkkynen (keskellä) huusi tarjouksia tapahtuman kalleimmasta autosta, Volvosta. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Yli 600 autoa takavarikoitu

 Poliisi oli takavarikoinut tänä vuonna 638 ajoneuvoa joulukuun 9. päivään mennessä.

 Niistä 581 on Suomessa rekisteröityjä ja 57 ulkomailla rekisteröityjä.

 Autojen takavarikkomäärät kasvoivat viime vuodesta. Vuonna 2014 poliisi takavarikoi 595 autoa.

 Viime vuonna takavarikoiduista ajoneuvoista 549 oli Suomessa rekisteröityjä. 46 ajoneuvoa oli rekisteröity ulkomailla.

Poliisi on tänä vuonna takavarikoinut ajoneuvoja edellisvuotta aktiivisemmin. Joulukuun alkupäiviin mennessä poliisi oli takavarikoinut koko maassa 638 autoa. Viime vuonna autojen takavarikot jäivät alle 600 ajoneuvoon.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reenin uskoo, että takavarikoinnit ovat lisääntyneet, koska poliisi ottaa yhä useammin ajoneuvon pois esimerkiksi rattijuopoilta. Määriä hän pitää silti melko pieninä.

”Se on ihan tehokas keino. Toistuvissa rattijuopumuksissa ja kortitta ajoissa sitä olisi varmaan varaa hyödyntää enemmänkin”, Reen sanoo.

Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Heikki Mansikka-ahon mukaan toistuva rattijuopumus alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena on tavallisin syy ajoneuvon takavarikointiin.

”Huume- tai alkoholiriippuvaiselle rattijuopumuksia voi kertyä paljon. Kokemuksen mukaan ajoneuvon takavarikointi yleensä estää rikollisen toiminnan jatkumisen”, Mansikka-aho sanoo.

Jonkin verran poliisi takavarikoi myös omaisuusrikoksiin liittyviä autoja, joilla on esimerkiksi kuljetettu varastettua omaisuutta.

”Rikosten tekeminen vaikeutuu, kun ei ole kalustoa”, Mansikka-aho sanoo.

Autoja takavarikoidaan myös esimerkiksi talousrikoksissa tai jos omistaja on syyllistynyt toistuvasti törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Tänä vuonna takavarikoiduista ajoneuvoista 57 on rekisteröity ulkomailla.

Joukossa voi olla esimerkiksi rikoksista epäiltyjen ulkomaalaisten autoja.

”Jos saadaan rosvoporukka verekseltään kiinni, juttu hoidettua nopeutettuna prosessina, porukka karkotettua maasta ja auto jää takavarikkoon, tämä kaikki on tehokas viesti kotimaahan, että täällä jää kiinni ja menettää vielä autonsakin”, Reen sanoo.

Poliisilaitosten tekemien autotakavarikkojen määrissä on alueellisia eroja.

Itä-Suomen, Oulun ja Helsingin poliisilaitokset ovat tänä vuonna takavarikoineet yli 60 autoa. Lounais-Suomessa on takavarikoitu 86 autoa ja Pohjanmaalla 77. Itä- ja Länsi-Uudellamaalla takavarikointeja on vain noin 40 kummassakin.

Reenin mukaan erot johtuvat esimerkiksi toimintatapojen erilaisuudesta: osa poliisilaitoksista käyttää takavarikkoa aktiivisemmin kuin toiset.

Takavarikointi teettää poliisilla töitä.

Lisäksi takavarikoiduille autoille täytyy olla säilytystilat.

Mansikka-aho Itä-Suomen poliisista huomauttaa, että työstä ja tallivuokrista huolimatta takavarikointi kannattaa, jos sillä saadaan katkaistua rikoskierteitä ja parannettua liikenneturvallisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat