Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei hyväksy EU:n uusia asekieltoja

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapasi toimittajia tullessaan eduskunnan suuren valiokunnan kokouksesta keskiviikkona.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapasi toimittajia tullessaan eduskunnan suuren valiokunnan kokouksesta keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Ampuma-ase-direktiivi

 EU:n komissio kiirehtii ampuma-aseiden hankinnan ja hallussapidon valvonnasta annetun direktiivin kiristämistä.

 Ehdotuksen taustalla ovat Ranskassa ja muualla Keski-Euroopassa tapahtuneet terrori-iskut.

 Suomi puoltaa terrorismin torjunnan toimia, mutta ei hyväksy aseiden hallussapidon kieltojen kiristämistä.

 EU päättää direktiivistä keväällä.

Suomi ei hyväksy Euroopan komission ehdotusta asedirektiivin muuttamiseksi, koska ehdotus heikentäisi merkittävästi vapaaehtoista maanpuolustusta.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) yrittää hakea direktiiviin poikkeusta Suomen kansallisen puolustuksen turvaamiseksi. Orpo sai keskiviikkona eduskunnan suurelta valiokunnalta selvät ohjeet, miten hänen tulee toimia direktiivimuutosta valmistelevassa EU:n työryhmässä.

Direktiiviehdotuksessa tiettyjen itselataavien, kertatulta ampuvien mutta sarjatuliaseita muistuttavien ampuma-aseiden hankinta ja hallussapito kiellettäisiin yksityishenkilöiltä – myös toimintakelvottomiksi muutettuina.

Suuri valiokunta katsoi, että kielto olisi huomattavan kielteinen maanpuolustuksen kannalta, koska se lopettaisi maanpuolustuskyvyn ylläpitoa tukevan reserviläistoiminnan.

”Se on ykkösprioriteettimme, että turvataan reserviläistoiminnan aseiden käytön tulevaisuus. Tällä hetkellä näyttää olevan mahdollista, että maanpuolustusasia herättää ymmärrystä ja tähän löydettäisiin ratkaisu”, Orpo sanoi suuren valiokunnan kuulemisen jälkeen.

”Maanpuolustuskysymys on meidän erityinen piirteemme, ja se pitää saada irrotettua tästä direktiivistä. Olen toiveikas, että komissio on ymmärtänyt tämän meidän erityiskysymyksemme.”

Orpo lisäsi, että maanpuolustuksellisessa kysymyksessä Suomella ei ole joustovaraa.

Suomi esittää kiellon poistamista direktiivistä.

Jos se ei onnistu, Suomi pyytää saada poiketa siitä. Jos sekään ei onnistu, Suomi voi jättää direktiivin toimeenpanematta. Tätä esitti puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) tiistaina. Orpo ei ota tähän kantaa.

”Hoidetaan tämä asia kuntoon, niin ei tarvi tuota pohtia”, hän sanoi.

Reserviläisyhdistyksiin kuuluu noin 90 000 ihmistä, joista osa harrastaa sovellettua reserviläisammuntaa sekä palvelusammuntaa.

Itselataavia kertatulta ampuvia kiväärejä on Suomessa noin 21 000. Itselataavia kertatulta ampuvia haulikoita on Suomessa noin 50 000.

Jos direktiivin muutos tulisi voimaan ja Suomi toimeenpanisi sen, valtio joutuisi lunastamaan aseet pois. Orpon mukaan se maksaisi valtiolle kymmeniätuhansia euroja.

”Siihenkin valtioneuvosto on varautunut, mutta sitä me emme halua”, Orpo sanoi.

Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola (kesk) sanoo saaneensa valtiovarainministeriöstä arvion, että aseiden lunastus maksaisi jopa 160 miljoonaa euroa.

Reserviläisliiton jäsentutkimusten mukaan omaehtoinen ammuntaharjoittelu on ylivoimaisesti suosituin vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintamuoto.

Reserviläisliitossa EU:n hanke on herättänyt suurta huolta.

Komissio on kiirehtinyt asedirektiiviin muuttamista terrorismin uhan kasvettua Euroopassa.

Direktiivi ratkaistaan EU:ssa kevään aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat