Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Kokoomus ei ole etujärjestöjen eikä valtiovarainministeriön marionetti

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Alexander Stubb (kok) oli keskiviikkona myös eduskunnassa, jonka luottamuksen hallitus sai äänin 126–56.
Alexander Stubb (kok) oli keskiviikkona myös eduskunnassa, jonka luottamuksen hallitus sai äänin 126–56. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vakuutti vuotuisessa linjapuheessaan, ettei kokoomus ole valtiovarainministeriön virkakunnan jatke.

”Kokoomus ei ole yhdenkään etujärjestön marionetti. Me olemme arvopuolue. Me viemme eteenpäin niitä arvoja, aatteita ja ajatuksia, joihin me uskomme”, Stubb sanoi.

Hän vastasi kritiikkiin, jonka mukaan kokoomus ottaa vastaan lakiehdotuksia Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lta ja hoitaa maan taloutta valtiovarainministeriön tiukan linjan virkamiesten ohjauksessa.

”Draaman kaari näyttää kulkevan niin, että kokoomus yritetään väkisin leimata johonkin tiettyyn nurkkaan”, hän sanoi.

Stubb piti puheen Snellman-säätiön talviseminaarissa. Tilaisuudessa oli kuulijoina kokoomuksen keskeisiä ja pitkäaikaisia taustavaikuttajia sekä rahoittajia. Kyseessä on siis puhe kokoomuksen ydinkannattajille.

Stubb sanoi haluavansa johtaa kokoomusta, joka määrittelee suunnan itse.

Hän puolusteli myös kritisoituja koulutussäästöjä osana talouden tasapainottamista ja vakuutti, että kokoomus on ”sivistyksen puolustaja myös vaikeassa tilanteessa”.

”Olen luottavaisin mielin sen suhteen, että koulutuksen etua valvomassa on kokoomuslainen ministeri. Vaikeassa tilanteessa voi toimia monella tapaa. Varomaton jättää jälkeensä paljon tuhoa, mutta taitava näkee näissäkin päätöksissä mahdollisuuksia uudistua ja uudistaa”, hän sanoi.

Hän sanoi, että hallitus tekee koulutuspolitiikassa muutakin kuin leikkaa. ”Kun saamme luotua käänteen, jossa Suomen talous lähtee taas nousuun, voidaan sivistykseen, koulutukseen, tutkimukseen, osaamiseen taas panostaa vahvemmin myös taloudellisesti.”

Stubb on erittäin huolissaan negatiivisuudesta ja pessimistisyydestä, joka hallitsee suomalaista keskustelua kaikkialla.

”Taloudessa on paljon psykologiaa, ja Suomen taloudessa on mielestäni ollut paljon pelon ja lamaannuksen psykologiaa”, hän sanoi.

Talouden lisäksi Stubbilla on huoli siitä, kuinka äärilaidat hallitsevat keskustelua kaikkialla.

”Kahtiajaot ovat jatkuvasti näkyvillä, äärilaidat äänessä. Mutta mielestäni syy ei ole pelkästään internetin tai sosiaalisen median. Kyllä vastuu on meistä jokaisella.”

Stubbin mukaan tarvitaan kuitenkin kriisitietoisuutta, jota ilman on vaikea korjata Suomen taloutta. ”Kriisitietoisuuden on myös johdettava kriisin edellyttämiin muutoksiin. Toisaalta on luotava Suomeen toivoa ja tulevaisuususkoa. Yksikään maa ei ole noussut marisemalla.”

Viime vuonna säätiön talviseminaarissa Stubb piti paljon siteeratun linjapuheensa, jossa hän ilmoitti, että konsensus on uhka Suomelle.

Stubb sanoi, ettei seuraavan [eli nykyisen hallituksen] pidä etsiä apua kaikenkattavasta yhteisymmärryksestä, vaan tehdä nopeasti päätöksiä.

Stubbin tuolloin ennustamista toimista keskeisimpiä ovat olleet hallituksen pakkolait ja yhteiskuntasopimus, jolla pakkolait on yritetty korvata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat