Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille

Kansanedustajan mielestä ihmisoikeudet on tarkoitettu suojelemaan ihmisiä toisiltaan. Terroristeja tai sotarikollisia ne eivät koske.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Laura Huhtasaari
Laura Huhtasaari Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Ihmisoikeuksien julistus

 YK:n ihmisoikeuksien julistus on vuodelta 1948. Se määrää muun muassa näin:

 Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

 Ketään ei saa pitää orjana.

 Ketään ei saa kiduttaa eikä kohdella tai rangaista julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti.

 Kaikki ovat tasavertaisia ja oikeutetut yhtäläiseen lain suojaan.

 Jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa.

 Tähän oikeuteen ei voida vedota, kun on kysymys tosi epäpoliittisista rikoksista johtuvista syytteistä tai teoista, jotka ovat vastoin Yhdistyneiden kansakuntien periaatteita ja päämääriä.

 Jokainen on oikeutettu ihmisoikeuksiin katsomatta rotua, väriä, sukupuolta, kieltä, uskontoa, mielipidettä tai syntyperää.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) on väsynyt ihmisoikeuksiin, sillä hänen mielestään niitä käytetään väärin. Huhtasaari lausui asiasta keskiviikkona Twitterissä:

”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.”

Kansanedustaja Huhtasaari, voisitko hieman avata kommenttia?

”Minulle väitettiin pöytäkeskustelussa, että vaikka Suomeen tulisi sata Isis-taistelijaa, me emme voisi palauttaa heitä. Totesin, että olisi ihmisoikeuksien väärinkäyttöä, jos Suomesta tehtäisiin turvapaikka Isis-taistelijoille.”

”Ihmisoikeudet on tarkoitettu heikoille, kuten vauvoille ja vammaisille, jotka tarvitsevat suojelua. Myös turvapaikkajärjestelmä on tarkoitettu siviileille, se on ihmisoikeuksien hengen mukaista.”

Miten määrittelet ihmisoikeudet?

”Se on hyvin laaja käsite. On menty vähän yli, kun tuntuu, että sekin on ihmisoikeuskysymys, pääsevätkö homot joissain maissa naimisiin. Päivähoidon rajauksissakin vedotaan lasten oikeuksiin.”

”Jokaisella ihmisillä on tietyt oikeudet, mutta se vaihtelee myös maittain. Suomessa voi olla enemmän ihmisoikeuksia kuin jossain muussa maassa, jossa ei ole toimivaa sosiaaliturvajärjestelmää tai muuta vastaavaa.”

Tulkitset ihmisoikeuksia aika laajasti. Kansalaisten perusoikeudet ja ihmisoikeudet ovat kuitenkin vähän eri asia.

”Ihmisoikeudet perustuvat siihen, että toisen oikeus on toisen velvollisuus. Niillä suojellaan ihmisiä toisilta ihmisiltä, koska eläimet eivät voi loukata ihmisoikeuksia.”

”Tietysti on oikeus elämään ja syrjinnän kielto, orjuus, pakkotyö ja kidutus. Mutta onko se ihmisoikeus, että jonkun pitää päästä Suomeen elämään Suomen veronmaksajien rahoilla?”

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus elämään. Onko siis ihmisoikeuksien mukaista, jos palautamme ihmisiä kuolemantuomiolle?

”Ruotsi on tietojeni mukaan tehnyt sitoumuksia, joissa palautettuja ei tuomittaisi kuolemaan. En kylläkään tiedä mitään tiettyä tapausta. Sellainen sitoumus on mahdollista tehdä.”

”En kannata kuolemantuomiota, mutta Suomesta ei voi tulla terrorismirikollisten turvapaikkaa.”

Onko Suomessa viime viikolla Isis-surmista epäiltyinä vangituilla kaksosilla ihmisoikeudet?

”Heillä on ensinnäkin hyvin ohut side Suomeen. On toisen maan sisäinen asia, jos toisessa maassa tapahtuu rikos, ja rikolliset ovat toisen maan kansalaisia.”

”Emme me voi antaa maailmalle sitä viestiä, että tänne pääsee terroristeja ja sotarikollisia. Turvapaikka on tarkoitettu siviileille. Se on ihmisoikeuksien hengen mukaista.”

Voiko ihmisoikeudet menettää?

”Ajattelisin, että jos vaikkapa joku parittaja on parittanut satoja tyttöjä ja häneltä viedään oikeus vapauteen viemällä hänet vankilaan, niin onko se sitten vapaudenriisto.”

”Toisen oikeus on toisen velvollisuus, ja meidän täytyy voida estää ihmisiä viemästä ihmisoikeuksia toisilta.”

Rikoksista annettavia tuomioita säätelevät lait ja kansainväliset sopimukset. Eikö rikostapauksissa pitäisi puhua ensisijaisesti niistä?

”Nekin vaihtelevat maasta toiseen. Suurin osa maailman ongelmista johtuu siitä, että puututaan toisten maiden sisäisiin asioihin.”

”Tietysti jos joku suomalainen raiskaa Thaimaassa ja Thaimaa ilmoittaa, että Suomen pitää ottaa hänet takaisin, niin totta kai me otamme. Hän on Suomen kansalainen.”

”Se ei kuitenkaan ole ihmisoikeusloukkaus, jos Suomeen ei oteta muualla terrorismiin syyllistyneitä. Suomessa on niin lievät tuomiot, että heistä muodostuu uhka suomalaisille. Miten silloin kävisi suomalaisten ihmisoikeuksille Suomessa?”

”Olen jo vähän väsynyt koko aiheeseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat