Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi paljastus miinalaiva Louhen tuhosta: Päällikön ystävän torpedo upotti laivan

Saksalainen sukellusvene upotti miinalaiva Louhen vuonna 1945. Uudet tiedot kertovat, että vastakkain olivat toisistaan tietämättä kaksi hyvää ystävää ja entistä aseveljeä

Kotimaa
 
Saksalaisten upottaman miinalaiva Louhen päällikkö oli palkittu sukellusveneupseeri
Saksalaisten upottaman miinalaiva Louhen päällikkö oli palkittu sukellusveneupseeri
Saksalainen sukellusvene U-370 upotti suomalaisen miinalaiva Louhen vuonna 1945. Louhen päällikön Olavi Syrjäsen poika Juhani kertoo, miksi hänen isänsä joutui hyppäämään hyiseen veteen ilman pelastusliiviä. Toimittaja: Jarmo Huhtanen. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas

Itämerellä Hangon eteläpuolella sattui alkuvuonna 1945 kahden hyvän ystävän tuhoisa kohtaaminen, joka vaati 11 suomalaisen sotilaan hengen. Ystävykset olivat saksalainen Oberleutnant zur See Karl Nielsen ja suomalainen kapteeniluutnantti Olavi Syrjänen.

Nielsen oli päällikkönä natsi-Saksan U-370-sukellusveneessä, joka upotti viimeisenä saksalaisena sukellusveneenä vihollisen aluksen Itämerellä 12. tammikuuta 1945. U-370:n tuhoama alus oli miinalaiva Louhi, jonka päällikkönä oli Syrjänen.

A. O. Aalto
Olavi Syrjänen
Olavi Syrjänen

HS kirjoitti viime viikonloppuna (13.12) siitä, kuinka reservin sukeltajat tekivät viime toukokuussa harvinaisen muistosukelluksen Louhen hylylle. Hylylle ei saa yleensä sukelluslupia, koska se on hautapaikka.

Julkaisun jälkeen Louhen päällikön Olavi Syrjäsen vanhin poika Juhani Syrjänen otti yhteyttä HS:n toimitukseen. Hän kertoi kahden sukellusveneupseerin ystävyydestä, jolla oli surullinen loppu.

”Se oli hyvin hämmästyttävä ja harvinainen tapaus”, Syrjänen sanoi. ”Nielsen ja minun isäni olivat erittäin hyviä ystäviä.”

Suomi ja Saksa tekivät salaista yhteistyötä

Juhani Syrjänen kertoo, että hänen isänsä oli hyvin kielitaitoinen sukellusveneupseeri. Hän osasi erittäin hyvin saksaa ja useita muita kieliä. Niinpä hänet nimitettiin jatkosodan aikana suomalaisten ja saksalaisten väliseksi yhteysupseeriksi.

”Hän oli yhteysupseerina saksalaisille sukellusveneille, joita oli Suomenlahdella ja Itämerellä. Hän oli myös ilmeisesti Nielsenin veneessä.”

Suomalaisten ja saksalaisten sukellusveneupseerien läheiset suhteet olivat ymmärrettäviä. Suomi ja Saksa olivat olleet salaisessa sukellusveneyhteistyössä jo 1920-luvun lopusta lähtien.

Yhteistyö oli salaista, koska Versaillesin rauhansopimus kielsi Saksalta sukellusveneet, ja sopimus rajoitti myös saksalaisten sotilaiden toimintaa ulkomailla.

Kaikki Suomen viisi sukellusvenettä olikin rakennettu Turussa ja Helsingissä yhteistyössä saksalaisten kanssa. Suomalaiset sukellusvenemiehistöt olivat myös saaneet koulutusta saksalaisilta.

Suomalaiset järjestivät saksalaisille läksiäiset Lapin sodan alettua

Juhani Syrjänen muistaa äitinsä kertoneen, kuinka vuosina 1943 tai 1944 hänen isällään oli tapana joskus soittaa heille kotiin.

”Hän soitti, että he ovat tulleet Suomenlinnaan ja tulevat sitten illalla meille kylään. Saksalaiset matruusit tuovat ensin tarjottavat. Minä olen pikku poikana syönyt viinirypäleitä sodan aikana”, Juhani Syrjänen muistelee.

A. O. Aalto
Suomalaisia sukellusvenemiehiä sodan aikana. Olavi Syrjänen on takana huopahattuisen miehen oikealla puolella suikka päässä.
Suomalaisia sukellusvenemiehiä sodan aikana. Olavi Syrjänen on takana huopahattuisen miehen oikealla puolella suikka päässä.

”Myöhemmin isä ja äiti kertoivat, että kodissamme Linnankoskenkadulla kävi kylässä saksalaisia ja erityisesti Karl Nielsen.”

Suomen ja Saksan välisen Lapin sodan syttyminen oli monelle entiselle aseveljelle kova paikka.

”Isä kertoi, että kun sota syttyi Saksaa vastaan, niin muutama päivä sodan syttymisen jälkeen he pitivät Suomenlinnassa läksiäiset saksalaisille sukellusveneupseereille”, Juhani Syrjänen kertoo.

Olavi Syrjänen yritti etsiä ystäväänsä

Sodan jälkeen Olavi Syrjänen yritti ottaa selvää ystävänsä Nielsenin kohtalosta, mutta silloin se ei onnistunut.

”Isä yritti alkuun etsiä Nielseniä, mutta totesi sitten, että hänen veneensä on hävitetty.”

”Pari vuotta sitten veljeni soitti, että menepäs katsomaan, että nyt on internetissä saksalaisten sukellusveneupseerien historiikit. Siellä oli, että Karl Nielsen oli viimeinen saksalainen sukellusvenepäällikkö, joka upotti Itämerellä laivan. Se oli Louhi.”

Ilmeisesti Nielsen selvisi sodasta hengissä. Saksalaiset upottivat hänen sukellusveneensä tahallaan Flensburgin itäpuolelle toukokuussa 1945.

Erikoista Nielsen ja Syrjäsen kohtaloissa oli se, että kumpikaan ei tiennyt, että tammikuun kohtalokkaana päivänä oli vastassa tuttu mies. Syrjänenkin luuli kuolemaansa asti vuonna 1992, että Louhen oli upottanut merimiina eikä U-370:n torpedo. Louhen ja U-370:n välinen yhteys paljastui arkistoläheistä vasta 2000-luvulla.

Olavi Syrjäselle oli käydä huonosti Louhen uppoamisen yhteydessä.

”Isä oli viimeinen, joka nostettiin vedestä.”

Olavi Syrjänen joutui ilman pelastusliiviä hyiseen tammikuiseen mereen 20 minuutiksi ennen kuin hänet nostettiin turvaan. Syrjäsen pelastusliivin oli räjähdyksen jälkeen ottanut itselleen venäläinen yhteysupseeri, joka oli Louheen tullessaan kieltäytynyt käyttämästä pelastusliiviä.

Juhani Syrjäsen mukaan laivaston vanha sukellusveneväki piti kiinteätä yhteyttä toisiinsa kymmeniä vuosia. Tapaamisia järjestettiin kerran kuukaudessa helsinkiläisessä ravintola Mamma Rosassa.

”Isä ei kuitenkaan sota-ajoista paljon kertonut”, Juhani Syrjänen sanoo.

Olavi Syrjänen palkittiin kolmella Vapaudenristillä ja saksalaiselle Rautaristillä

Komentajana eläkkeelle jäänyt Olavi Syrjänen oli kokenut ja palkittu upseeri. Hän sai toiminnastaan muun muassa kolme Vapaudenristiä ja saksalaisen toisen luokan Rautaristin. Rautaristin luovutuskirjan allekirjoittana oli Saksan laivaston komentaja suuramiraali Erich Raeder.

Syrjänen oli palvellut kolmessa eri sukellusveneessä joko ensimmäisenä upseerina tai päällikkönä. Sukellusveneet olivat Vetehinen, Saukko ja Vesikko. Vesikon päällikkönä Syrjänen oli vuonna 1943.

Syrjänen oli mukana kuuluisalla partiomatkalla marraskuussa 1942, kun Vetehinen ajoi Ahvenanmerellä upoksiin neuvostoliittolaisen sukellusveneen.

Hän oli mukana myös Saukon hyökkäyksessä Somerin satamaan vuonn 1941. Venäläiset alukset hyökkäsivät tuolloin Saukon kimppuun, jolloin se joutui viettämään meren pohjassa laitteet pysäytettynä useita tunteja. Kun Saukko uskalsi viimein nousta pintaan, vain viisi miehistönjäsentä oli enää tajuissaan, koska sukellusveneen ilmavarasto oli käynyt niin vähiin.

SA-kuva
Miinalaiva Louhi sodan ajan maalauksessaan.
Miinalaiva Louhi sodan ajan maalauksessaan.
A. O. Aalto
Suomalainen Vetehis-luokan sukellusvene toisen maailmansodan aikana.
Suomalainen Vetehis-luokan sukellusvene toisen maailmansodan aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat