Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienten kinkkujen kysyntä kasvaa joka vuosi – nykyään syödään monta kinkkua pitkin talvea

Suomalaiset syövät joka vuosi 6–7 miljoonaa kiloa kinkkua. Luomun kysyntä ylittää tarjonnan.

Kotimaa
 
Jukka Lehtinen
Pöytään hankitaan nyt aiempaa pienempiä kinkkuja, mutta se ei ole juuri vähentänyt kokonaiskulutusta. Lihatuottajat uskovat, että sesonki alkaa aiemmin.
Pöytään hankitaan nyt aiempaa pienempiä kinkkuja, mutta se ei ole juuri vähentänyt kokonaiskulutusta. Lihatuottajat uskovat, että sesonki alkaa aiemmin. Kuva: Jukka Lehtinen

Kinkun asema suomalaisten joulupöydässä on järkähtämätön.

Kinkkua on myyty vuoteen 2003 ulottuvan tilastohistorian ajan joka vuosi 6–7 miljoonaa kiloa. Samalla ajanjaksolla kotimaisen kinkun osuus kokonaismyynnistä on ollut tasaisesti 90–95 prosenttia.

Luvut selviävät Lihatiedotusyhdistyksen tilastoista.

”Suurin muutos viime vuosina on ollut kinkkujen pienentyminen. Meidän suosituin kinkkumme on viiden kilon luuton juhlakinkku, eikä yli kymmenen kilon kinkkua ole ollut valikoimassa mukana enää noin viiteen vuoteen”, sanoo Snellmanin Lihanjalostuksen myyntijohtaja Timo Paananen.

Saman kehityksen on havainnut S-ryhmän tuoretuotteiden ryhmäpäällikkö Antti Oksa.

”Yhä enemmän halutaan ostaa tuoreita kinkkuja pakastekinkkujen sijaan, ja luuttomia kinkkuja suositaan potkallisten kinkkujen kysynnän laskiessa.”

Kotkalainen eläkeläinen Kerttu Valkamo asioi torstaina lihaliike Neittamon herkussa ja tilasi jouluksi kahden kilon tuoresuolatun kinkun. Reilut kymmenen vuotta sitten Helsingistä Kymenlaaksoon muuttaneen Valkamon mukaan pieni kinkku on hänelle kätevin.

”Asun yksin, joten ei minun kannata ostaa liian isoa. Silti ehdottomasti kinkkua on saatava. Mieluiten ostan kotimaista ja tuoresuolattua. Joskus 1980-luvulla ostin kerran tanskalaisen kinkun, ja sekin oli ihan hyvää. Haluan kuitenkin tukea kotimaista tuotantoa.”

Neittamon herkun yrittäjän Ari Neittamon mukaan kinkkujen koon pienentyminen alkoi noin 15 vuotta sitten, ja muutos on yhä käynnissä.

”Kehitys alkoi ehkä 15 vuotta sitten, ja edelleen se jatkuu koko ajan hitaasti. Perheiden koot pienenevät, ja toisaalta ihmiset haluavat vuosi vuodelta laadukkaampaa tuotetta. Koon sijaan on tärkeää saada hyviä siivuja”, hän sanoo.

Kinkkujen koon pienentymisestä voisi päätellä, että kinkun kokonaismyynti on vähentynyt. Kiloissa mitattuna myynti laski vuonna 2014 hieman edellisvuodesta, mutta pidemmällä aikavälillä vaihtelu on ollut pientä.

”Tätä selittää se, että nykyään suomalaiset syövät aiempaa todennäköisemmin useamman kinkun yhden sesongin aikana. Jotkut aloittavat kinkkukauden pikkujouluista ja ostavat kinkun myös pikkujoulujen ja joulun välissä”, Snellmanin Timo Paananen sanoo.

Lihatiedotusyhdistyksen teettämän tutkimuksen mukaan tänä jouluna noin 80 prosenttiin kodeista hankitaan joulukinkku. Näistä talouksista 86 prosenttia aikoo hankkia kotimaisen kinkun, 13 prosentille alkuperällä ei ole väliä ja yksi prosentti valitsee varmasti ulkomaisen tuotteen.

Kiinnostus luomukinkkua kohtaan on tutkimuksen mukaan suurta. Jopa 28 prosenttia kinkun ostajista haluaisi hankkia luomua, jos se olisi mahdollista. S-ryhmän Antti Oksan mukaan luomukinkkujen kysynnän oletetaankin kasvavan viime vuoteen verrattuna.

Luomutiloja on kuitenkin Suomessa rajatusti. Pro Luomu ry:n mukaan luomukinkkua tulee markkinoille täksi jouluksi noin 100 000 kiloa, eli noin joka sadas kinkku on luomua.

Luomukinkku on selvästi tavallista arvokkaampaa. S-ryhmällä kaikkien suomalaisten kinkkujen keskihinta on tänä jouluna 5,40 ja ulkomaisten 4,15 euroa. Kauppaketjun halvimman luomukinkun kilohinta on 16,90 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat