Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuusiveteraaneilla on 70 vuoden kokemus maan ykköspuun kaatamisesta – Turulla oli ennen oma auto joulukuusen hakuun

Eero Laine ja Tapio Teräs ovat jo veteraaneja Turun Tuomiokirkon joulukuusen kaatamisessa.

Kotimaa
 
Opiskelijakepponen vaaransi Suomen ykkösjoulukuusen
Opiskelijakepponen vaaransi Suomen ykkösjoulukuusen
Turkulaiset Eero Laine ja Tapio Teräs ovat osallistuneet Turun Tuomiokirkon joulukuusen hakemiseen yhteensä 70 kertaa. Miehet kertovat 1990-luvulla tapahtuneesta tempauksesta, jolloin turkulaisopiskelijat yrittivät tehdä kepposen ykköskuuselle. Samalla opiskelijat joutuivat hengenvaaraan. Toimittaja Toni Lehtinen, kuvaus ja editointi Vesa-Matti Väärä

Turku. Eero Laine tutustui valtakunnan ykköskuuseen lähes 20 metrin korkeudessa. Hän aloitti Turun kaupungin palveluksessa vuonna 1974. Saman vuoden joulukuussa hän lähti hakemaan Tuomiokirkolle kuusta.

"Paikan päällä muut työmiehet komensivat, että kiipeäpäs poika latvaan”, Laine muistelee.

Hän kiipesi korkean kuusen latvaan kiinnittämään nosturin hihnan. Havupuu kaadettiin ja kuljetettiin Tuomiokirkkotorille kaupungin joulukuuseksi.

Laine kertoo, että kuusenhakureissut olivat 1970-luvulla hieman erilaisia kuin nykyään. Kun puujättiläinen tuotiin torille, vanhemmat työmiehet olivat jo yleensä kylmissään.

"Silloin kun minä tulin taloon, töissä oli vielä vanhoja jermuja, jotka olivat olleet sodassa. Kun pääsimme kirkon tykö, nuori mies pistettiin hakemaan viinakaupasta lämmikettä”, Laine sanoo.

Hän on ollut nyt 41 kertaa mukana valtakunnan ykköskuuseksi nimetyn puun hakumatkalla. Latvaan kiipeämisestä hän siirtyi kuljetusjoukkoon. Nyt hän on eläkeläisenä mukana hakureissulla valvovana kunniajäsenenä.

”Tämä on tärkeä tapahtuma, ei niinkään puun kaataminen ja kuljetus, vaan itse puu kirkon edessä. Kun kuusi saa valot ja lumipeitteen, ei ihme, että sitä tullaan katsomaan pitkän matkan päästä. Olen mukana niin kauan kun henki pihisee”, Laine sanoo.

Toinen ykköskuusen kanssa pitkään toiminut veteraani on Tapio Teräs, jonka perheyritys on ollut kuljettamassa kuusta jo 1960-luvulta. Turkulaiskaksikolla on siis yhteensä yli 70 vuoden kokemus Tuomiokirkon joulukuusen kaatamisesta.

Teräs on jo jäänyt eläkkeelle, mutta hän lähtee vielä kerran vuodessa töihin, kuusen hakumatkalle. Puu kulkee Tuomiokirkkotorille 15-metrisellä lavalla, jota käytettiin aikanaan laivateollisuuden kuljetuksissa.

"Kaupungilla oli vähän aikaa 1970-luvulla oma auto, jota käytettiin tasan kerran vuodessa”, Teräs naurahtaa.

Kuusi joudutaan kuljettamaan Tuomiokirkolle tarkkaan valittua reittiä pitkin. Sen tieltä on jouduttu poistamaan sähköjohtoja sekä muita puita. Kerran kaatopaikan luokse jouduttiin tekemään uutta tietä, jotta kuljetus­auto ja nosturi mahtuivat perille

Kuusi on tärkeä myös Turun kaupungin imagolle. Joulukaupunkina profiloitunut kaupunki hyödyntää puuta tehokkaasti tiedottamisessaan, ja kuuselle halutaan näkyvyyttä. 1990-luvulla havupuu pystytettiin vasta joulukuussa, mutta nyt se nousee kirkon eteen jo marraskuun puolivälissä.

Kaupunki saa kuusen lahjoituksena, yleensä lähiseudulta. Tänä vuonna neljä tonnia painava jätti haettiin Raisiosta Tuuli Salospohjan pihalta. Kuusen lahjoitus oli hänen pari vuotta sitten kuolleen äitinsä toive.

Kuusen haku on yleensä paikallisille tärkeä tapahtuma, joka kerää kymmeniä ihmisiä sekä median edustajia.

”Vuosia sitten eräs oli emäntä keittänyt aamuviidestä asti meille riisipuuroa, ja tietenkin koko kylä oli katsomassa kaatamista”, Laine muistelee.

Kaupungille tarjotaan joka vuosi useita kuusia. Viime vuosina tarjouksia on tullut jopa Lahdesta asti.

Kuusia valitaan aina kaksi. Toinen on varalla.

”Jos ykkösvalinta onkin mätä, se ei pysy pystyssä. Varakuuseen ei ole onneksi tarvinnut turvautua yli 40 vuoteen”, Laine sanoo.

Usein kuusi saa kuljetuksen aikana siipeensä, ja sen oksia katkeaa. Osan oksisto on myös ollut luontaisesti epätasainen, eikä tarpeeksi symmetrinen.

Silloin kuusi saa ensiapua.

”Kuuseen kiinnitetään lisäoksia rautanauloilla tai -langalla. Eräänä vuonna japanilaisturistit jäivät pitkäksi aikaa ihmettelemään, kun kiinnitimme oksia. Muutamien viime vuosien aikana lisäoksia ei ole tarvittu”, Laine kertoo.

Puu seisoo Tuomiokirkon edessä 1,8 metrin syvyisessä teräs­sylinterissä, joka kaivettiin katukiveykseen kirkon remontin yhteydessä.

”Sitä ennen kuusi meinasi kerran kaatua, kun se oli tuettu reilun metrin korkuiseen pölliin. Sen jälkeen kuusessa on ollut aina tukivaijerit”, Laine kertoo.

Tapio Teräs kertoo, että joskus 1990-luvulla pystytys oli kerran vaarassa talvimyrskyn takia.

”Sanoin muille, että jätetään pystytys toiseen kertaan puuskatuulen takia”, Teräs muistelee.

”Minä vastasin siihen, että ei jätetä. Kuusi nousee pystyyn, kun kerran olemme päässeet tänne asti. Enemmän minua mietitytti se kerta, kun puun lahjoittanut hirvensalolainen rouva keitteli meille kahveja, ja samaan aikaan 4 000 kilon puu nostettiin keittiön yli”, Laine sanoo.

Oikaisu: Artikkelin viimeisessä kappaleessa mainittu puu painaa 4 000 kiloa, ei 4 000 tonnia kuten uutisessa aikaisemmin virheellisesti kerrottiin.

Opiskelijat onnistuivat kerran melkein tuhoamaan ykköskuusen. HS.fi/hstv
JONNY HOLMEN
Tuomiokirkon kuusen pystytykseen käytetään nykyään nosturia. Aikoinaan se nousi miesvoimilla taljoja apuna käyttäen. Kuva on vuodelta 1996.
Tuomiokirkon kuusen pystytykseen käytetään nykyään nosturia. Aikoinaan se nousi miesvoimilla taljoja apuna käyttäen. Kuva on vuodelta 1996.
Vesa-Matti Väärä
Eero Laine (vas) ja Tapio Teräs osallistuvat vieläkin Turun Tuomiokirkon kuusen hankintaan.
Eero Laine (vas) ja Tapio Teräs osallistuvat vieläkin Turun Tuomiokirkon kuusen hankintaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat