Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp jyräsi kärkeen HS-gallupissa – ”Hallitus on munannut, mutta on demareillakin ansioita”

Demarit ylsivät tuoreen HS-gallupin kärkeen. Viimeksi ykkössija kyselyssä irtosi keväällä 2008.

Kotimaa
 
Sdp:n Antti Rinne: Menestys johtuu kovasta työstä
Sdp:n Antti Rinne: Menestys johtuu kovasta työstä
HS:n gallupkyselyssä sdp on noussut suosituimmaksi puolueeksi ohi keskustan. Sdp:n kannatus oli 21,1 prosenttia ja keskustan 20,9 prosenttia. Antti Rinne kommentoi galluptuloksia HSTV:n suorassa lähetyksessä perjantaina.

Fakta

Näin tutkittiin

 TNS Gallup selvitti Helsingin Sanomille puolueiden kannatusta eduskuntavaaleissa.

 Tutkimusta varten haastateltiin 2 424 henkeä 16.11.–10.12.2015.

 Otos edustaa Manner-Suomen äänestysikäistä väestöä.

 Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sosiaalidemokraatit ovat nousseet tuoreen HS-gallupin mukaan Suomen puoluekartan kärkeen. Tosin ero keskustaan on lähes olematon, joten käytännössä puolueet ovat tasoissa. Edellisen kerran Sdp ylsi suosituimmaksi puolueeksi kannatuskyselyssä seitsemän vuotta sitten.

Marras–lokakuussa TNS Gallupin tekemässä tutkimuksessa oppositiopuolue Sdp:tä kertoi kannattavansa nyt 21,1 prosenttia. Ero elokuun lukemaan on liki seitsemän prosenttiyksikköä. Keskustaa äänestäisi 20,9 prosenttia, kun elokuussa pääministeripuolueen kannattajia oli pari prosenttiyksikköä enemmän.

Sen sijaan kolmanneksi suosituimman puolueen kokoomuksen kannatus on pysynyt kutakuinkin ennallaan ja on nyt 17,7 prosenttia.

Perussuomalaisten kannatus on huvennut hieman entisestään, mutta on HS-gallupissa yhä lähes 11 prosenttia.

Oppositiopuolueista vasemmistoliiton suosio on noussut elokuusta ja vihreitten suosio on pysynyt kutakuinkin ennallaan.

”Aina kun puolue pääsee kannatuskyselyssä piikkipaikalle, on sillä psykologista merkitystä”, arvioi vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta. Hän kuitenkin huomauttaa, että Sdp:n kannatus lähti nousuun jo syksyllä, kun palkansaajajärjestöt osoittivat mieltään hallitusta vastaan.

”Demarit otti tuolloin oppositiossa veturin roolin. He ovat myös johtajavalinnoillaan onnistuneet vakuuttamaan niin sanottuja paluumuuttajia. Onhan heillä myös pitkä taival valtionhoitajapuolueena, ja työmarkkina-asiat ovat yhä esillä”, Borg pohtii demareiden suosiota.

Toisaalta perussuomalaisten kannatuksen lasku näyttää hieman tasoittuneen. ”Nythän ei enää ole tullut niin shokeeraavia uutisia esimerkiksi maahanmuuttajien ja pakolaisten määristä, joten jäljellä on yli puolet vaalikannatuksesta, joka voi olla se vakaa osuus”, Borg arvioi.

Uusimman kyselyn mukaan pako perussuomalaisista on silti kiihtynyt entisestään, sillä enää 40 prosenttia perussuomalaisille keväällä äänensä antaneista äänestäisi puoluetta nyt, kun kaksi kuukautta sitten osuus oli 47.

Toisessa ääripäässä ovat vihreät, joita äänestäneistä vastaava osuus on 77. Muilla puolueilla vastaava joukko on 66–71 prosenttia.

Perussuomalaisia äänestäneistä 34 prosenttia epäröi, mitä puoluetta äänestäsi nyt tai äänestäisikö ensinkään.

Leif Rosas
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja Satu Taavitsainen kirjoittivat torstaina joulukortteja Pikkuparlamentin auditoriossa.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja Satu Taavitsainen kirjoittivat torstaina joulukortteja Pikkuparlamentin auditoriossa.

Tähän joukkoon kuuluu Hannu Tytärniemi, joka kävi hörppäämässä glögit Stadin demareiden valtuustoryhmän kojulla Helsingin asema-aukiolla keskiviikkona. Tytärniemi on yleensä äänestänyt demareita, mutta pari viime kertaa ääni on mennyt perussuomalaisille. Tytärniemen mukaan nyt saattaa tulla uudet vaalit, joissa hänen äänensä menisi taas Sdp:lle: ”Se olisi tuhlaajapojan paluu.”

”Hallitus on munannut, mutta on demareillakin ansioita, kun esimerkiksi eläkeläisten asumistuen leikkaus peruttiin, ja varjobudjetti tehtiin”, Tytärniemi mainitsee.

”Töksähdyslait” pitäisi vetää pois, Tytärniemi viittaa hallituksen pakkolakeihin eli kilpailukykypakettiin: ”Sopimushomma olisi parempi.”

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ottaa uutisen kannatuksen noususta tyytyväisenä vastaan:

”Näyttää siltä, että ihmiset ovat nyt nähneet, että meillä on selkeä vaihtoehto hallituksen politiikalle. Kentälle kuulee paljon, että porukat ovat olleet välillä pettyneitä Sdp:n politiikan tekoihin verrattuna arvoihin, mutta nyt on palattu tekemään arvojen mukaista politiikkaa.”

Rinne listaa Tytärniemen tapaan puolueen ansioita ja ehdotuksia, mutta lista on vielä pidempi ja tarkempi alkaen liikennepolitiikasta ja autoverosta päätyen homekoulujen korjaukseen ja finanssialan verotukseen.

Myös Rinne myöntää, että hallituksen politiikalla on osansa Sdp:n kannatuksen kasvuun:

”Ihmiset puhuu, että jos Sdp olisi hallituksessa, ei tällaista tapahtuisi. Mehän olemme ainoa palkansaajien puolue.”

Puheenjohtaja antaa tunnustusta myös eduskuntaryhmälle, joka hänen mukaansa on nyt saanut hyvän ja aktiivisen otteen oppositiopolitiikasta.

Kannattajakunnasta löytyy myös kritiikkiä. Asema-aukion glögeille tulleen Sinikka Uskin mukaan Sdp:n kansanedustajien sietäisi siistiä käytöstään eli ottaa mallia hänen isästään, Eino Uskista, ”joka oli sivistynyt mies”.

”Nythän demarikansanedustajat räksyttävät eduskunnassa kuin rakkikoirat”, Uski soimaa.

 

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko arvioivat HS-gallupin tuloksia HSTV:ssä perjantaina kello 9.00.

Leif Rosas
Hannu Tytärniemi kävi keskiviikkona Stadin demareiden glögeillä Helsingin asema-aukiolla. Hän aikoo tehdä tuhlaajapojan paluun eli ryhtyä taas Sdp:n kannattajaksi, vaikka äänesti parissa viime vaaleissa perussuomalaisia.
Hannu Tytärniemi kävi keskiviikkona Stadin demareiden glögeillä Helsingin asema-aukiolla. Hän aikoo tehdä tuhlaajapojan paluun eli ryhtyä taas Sdp:n kannattajaksi, vaikka äänesti parissa viime vaaleissa perussuomalaisia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat