Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilaat ja siviilit, rikolliset ja heidän uhrinsa – ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, muistuttaa professori Martin Scheinin

Kansanedustaja Laura Huhtasaari kirjoitti, että ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia. Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin sanoo, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille – niin uhreille kuin rikollisillekin.

Kotimaa
 

Kansanedustaja Laura Huhtasaari kirjoitti, että ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia. Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin, mitä ajattelette tästä?

”Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ei niihin oikeastaan kuulu lainkaan siviilin käsite. Jos puhutaan sodan oikeussäännöistä eli niin sanotusta humanitäärisestä oikeudesta, silloin erottelu taistelijoihin ja siviileihin on tärkeä. Mutta ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, olivat he sitten sotilaita, siviilejä, kansalaisia, ei-kansalaisia, syytettyjä tai syyttömiä, rikoksen uhreja tai niiden tekijöitä.”

Huhtasaari sanoi tarkoittaneensa, että ihmisoikeudet on perustettu toisen maailmansodan kauheuksien jälkeen siviilien suojelemiseksi.

”Se on sikäli väärin, että vaikka ihmisoikeuksien aatehistoria kytkeytyy natsismiin ja toiseen maailmansotaan, ei siinä siviilin käsitteellä ollut merkitystä. Jos silloin oli joku ajatus kohderyhmästä, niin se, että valtio ei saa tappaa tai syrjiä edes omia kansalaisiaan. Ennen natsi-Saksaa kansainvälinen oikeus oli lähinnä kiinnostunut siitä, miten valtiot kohtelevat muiden maiden kansalaisia.

Ihmisoikeuksien luettelo on kaikille sama. Niiden perustana on vuoden 1948 YK:n ihmisoikeussopimusten julistus. Sen jälkeinen kehitys on ollut sen täsmentämistä oikeudellisesti sitovien ihmisoikeussopimusten muodossa.”

Kansanedustaja sanoi olevansa huolissaan siitä, että vaaralliset rikolliset voivat käyttää ihmisoikeussäädöksiä hyväksi ja hakeutua niiden turvin Suomeen. Voidaanko ihmisoikeuksia käyttää hyväksi?

”Ihmisoikeuksissa on kyse juuri siitä, että ne kuuluvat kaikille. YK:n pakolaissopimus puhuu vainosta, ja muissa ihmisoikeussopimuksissa puhutaan kidutuksesta, epäinhimillisestä kohtelusta ja kuolemanrangaistuksesta. Tällaisiin tilanteisiin ihmistä ei voi palauttaa.

Se ei ole mikään ihmisoikeuksien sivuvaikutus, vaan niiden tarkoitus. Tätä tarkoittaa ihmisoikeuksien yleismaailmallisuus. Jos yksi valtio pettää, muilla valtioilla on velvollisuuksia.

YK:n pakolaissopimuksen 1F:n artiklan mukaan erittäin törkeään rikokseen syyllistyneet eivät saa pakolaisasemaa. Tällaistakaan henkilöä ei silti saa palauttaa maahan, jossa hän joutuisi kuolemanrangaistuksen tai kidutuksen uhriksi.”

Voiko Suomi siis luovuttaa ulkomaan kansalaista maahan, jossa on käytössä kuolemanrangaistus?

”Huhtasaari on luultavasti tarkoittanut luovutusta maahan, jossa on kuolemanrangaistus käytössä kyseisen valtion vakuuttaessa, että kuolemanrangaistusta ei tulla soveltamaan. Kansainvälinen oikeus hyväksyy tämän.

Suomi voisi luovuttaa henkilön Yhdysvaltoihin, vaikka siellä on käytössä kuolemanrangaistus, jos Yhdysvallat antaa takeet siitä, että tässä tapauksessa ihmiselle ei tulla vaatimaan kuolemanrangaistusta.

Jotkut tahtoisivat laajentaa tämän järjestelyn koskemaan myös kidutusta, mutta siihen ihmisoikeusasiantuntijat sanovat ei. Kuolemanrangaistusta pystytään valvomaan, se on julkisen oikeudenkäynnin asia ja luovuttava valtio lähettää sinne tarkkailijat. Sen sijaan kidutus tapahtuu salassa, eikä siihen voida antaa tehokkaita vakuuksia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat