Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhtasaari: Rikollisille eri säännöt

Kansanedustajan mielestä rikoksesta tai terrorismista epäillyt turvapaikanhakijat pitäisi palauttaa lähtömaahansa varsinkin, jos heidät on siellä etsintäkuulutettu.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) mukaan Suomi voisi harkita turvapaikanhakijoiden palauttamista turvalliseen kauttakulkumaahan eli Ruotsiin.
Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) mukaan Suomi voisi harkita turvapaikanhakijoiden palauttamista turvalliseen kauttakulkumaahan eli Ruotsiin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) sanoo pelkäävänsä, että terroristit voivat käyttää hyväksi kansainvälisiä ihmisoikeussäädöksiä ja hakeutua niiden turvin myös Suomeen.

”Terrorismiin syyllistyneet voivat hakeutua Suomeen, jos he ajattelevat, että he pääsevät täällä helpommalla”, Huhtasaari sanoi HS:lle torstaina.

Hänen mielestään rikoksesta tai terrorismista epäillyt turvapaikanhakijat pitäisi palauttaa lähtömaahansa varsinkin, jos heidät on siellä etsintäkuulutettu.

Hänestä kysymys voi nousta laajemminkin esiin esimerkiksi siinä vaiheessa, kun terrorijärjestö Isis menettää asemansa Lähi-idässä ja sen taistelijoita alkaa tulla Euroopan maihin hakemaan turvaa. ”Pidän tätä uhkana Suomen turvallisuudelle”, Huhtasaari sanoo.

Hän kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, että ”ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.” Kommentti herätti laajaa kohua. Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva Elomaa kommentoi kriittisesti Huhtasaaren lausuntoa torstaina.

Huhtasaaren mielestä kommenttia on tulkittu myös väärin, koska hän ei sanonut, että ihmisoikeudet eivät kuuluisi kaikille. ”Halusin korostaa sitä, mikä on ihmisoikeuksien tausta-ajatus. Ne on perustettu toisen maailmansodan kauheuksien jälkeen siviilien suojelemiseksi.”

Hänen mielestään lakeja ja sopimuksia on syytä tarkastella aina sen mukaan, miten ne toimivat eri aikoina.

”Lait ja sopimukset ovat syntyneet aina jossakin historiallisessa tilanteessa. Hallitsemattoman massasiirtolaisuuden aikana on mahdollista, että turvapaikkaväylää käytetään hyväksi tavalla, joka ei vastaa kansainvälisten sopimusten alkuperäistä tavoitetta suojella hädässä olevia.”

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten hyväksikäytön estäminen on käytännössä vaikeaa, Huhtasaari myöntää. Hänen mukaan monet maahanmuuttajat ovat olleet häneen yhteydessä ja pyytäneet, että Suomi valikoisi tarkemmin, keitä maahan saa tulla. ”Hekin ovat huolissaan Suomen turvallisuudesta.”

Hän pitää hyvinä hallituksen uusia, tiukempia linjauksia turvapaikkakysymyksessä. Hänen mielestään Suomi voisi jo harkita käytäntöä, että turvapaikanhakijat palautetaan turvalliseen kauttakulkumaahan eli käytännössä Ruotsiin Dublinin sopimuksen mukaisesti.

”Se olisi järkevä tulkinta Dublinin sopimuksesta”, Huhtasaari sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat