Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomea johtaa pian harvinainen kokoonpano: viisi naisministeriä

Hallituksen päätökset tekee joulukuun lopussa viisi ministeriä, koska kaikki miesministerit pitävät lomaa. Yksikään viidestä ministeristä ei voi olla pois, sillä muuten hallitus ei ole päätösvaltainen.

Kotimaa
 
Markku Ulander
Anu Vehviläinen
Anu Vehviläinen Kuva: Markku Ulander

Suomea johtaa vuoden viimeisessä hallituksen istunnossa harvinaislaatuinen kokoonpano, sillä siihen kuuluu pelkästään naisministereitä. Hallituksen toimintakyvyn pitävät yllä minimikokoonpano eli vain viisi ministeriä, sillä kaikki miesministerit pitävät tuolloin lomaa.

Pääministerin sijaisena toimii kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) 28. joulukuuta alkaen 8. tammikuuta asti. Tämän ajan pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ovat kaikki lomilla.

Lomien takia Sipilän 14 ministerin hallitus kutistuu niin pieneksi kuin se voi laillisesti ylipäätään kutistua. HS:n tietojen mukaan virkamieskunnasta on ministereille lähetetty ukaasi, että istunnossa kaikkien viiden ministerin pitää myös olla paikalla, sillä muuten hallitus ei ole päätösvaltainen.

Vuoden lopussa hallituksessa päätöksiä tekevät Vehviläisen lisäksi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok), opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).

Yhdelläkään puolueella ei siis ole enemmistöä, jos päätöksiä menee äänestykseen.

Minimikokoonpanon eli viiden ministerin istuntoja hallitus pitää näillä näkymin vain yhden eli 30. joulukuuta. Lisäksi ilman hallituspuolueiden puheenjohtajia eli Sipilää, Soinia ja Stubbia hallitus kokoontuu näillä näkymin 7. ja 8. tammikuuta.

Vuoden viimeinen istunto 30. joulukuuta on merkittävä, sillä käsiteltäviä asioita on paljon.

Joulukuun 30. päivänä on myös hallituksen presidentin esittely, jolloin istuntoa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tässä istunnossa ei äänestetä, sillä presidentti tekee hänelle esitellyt päätökset yksin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat